Povestea Hanului Gabroveni, una dintre cladirile moderne, dar, totodata, printre cele mai vechi din Bucuresti, incepe in urma cu doua sute de ani. De atunci, constructia a trecut prin mai multe incendii si a devenit o ruina. Insa ultimii cinci ani au adus o refacere totala a cladirii, aceasta fiind transformata in sediul ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.

Primele pravalii ale hanului au fost construite la inceputul secolui al XIX-lea de Tudor Hagi Tudorache, cel mai mare negustor al Bucurestiului la acea vreme. Dupa ce in anul 1947, cel mai mare incendiu din istoria Bucurestiului a ars mare parte din averea familiei Tudorache, George Hagi, urmasul negustorului a incercat sa pastreze traditia familiei in acest domeniu.

Mai tarziu cu aproape zece ani, in 1856, George Hagi reusea sa construiasca magazii pe Ulita Gabroveni, iar spatiul devenea un han cu pivnite boltite, trotuar din lespezi de piatra si odai primitoare pentru straini, potrivit descrierii de pe site-ul ARCUB.

Anii urmatori au transformat zona intr-un adevarat loc de comert cu stofe si bijuterii din tara si strainatate, in special din Leipzig, Viena si Paris.


In 1874, hanul reconstruit de Hagi Tudorache ajunge in stapanirea lui Solomon Ascher si devine Pasajul Comercial. Aici se va construi o manufactura, dar si o fabrica de spirt, iar mai tarziu tot aici va fi si sediul Marmorosch Blank, una dintre cele mai puternice banci din Romania de la finalul secolului al XIX si din perioada interbelica.

In perioada comunista, mai exact in 1955, Hanul trece din proprietatea familiei Ascher in cea a CENTROCOOP (Uniunea Nationala a Cooperatiei de Consum din Romania) si dispare din lista monumentelor istorice.

Dupa ce in perioada 1967-1974 in zona au avut loc sapaturi arheologice, iar cutremurul din 1977 a afectat puternic structura cladirii, comunistii au decis ca hanul sa fie demolat. Nu a fost demolat, insa a fost abandonat mai ales dupa ce in 1990 a fost concesionat timp de 25 de ani. Anul 1999 a insemnat un nou incendiu pentru hanul dintre strazile Lipscani si Gabroveni.

In 2006, ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Ministerul Culturii, a demarat Proiectul de Restaurare si Extindere a Hanului Gabroveni – Pasajul Comercial. Ceea ce s-a dorit a fost transformarea hanului intr-un centru cultural modern, insa pastrand in acelasi timp elementele de baza ale hanului.

Hanul, cu vechime de aproape 200 de ani, a fost redechis in toamna anului 2014, el fiind in prezent sediul ARCUB, institutie care organizeaza peste 100 de evenimente intr-un an si care sustine Bucurestiul pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Restaurarea a insemnat inlocuirea individuala a peste 300.000 de caramizi din zidurile vechi de peste 200 de ani. Cladirea are o sala de spectacole cu o capacitate de 200 de locuri, o sala de dans cu 50 de locuri, o sala studio de aceeasi capacitate, dar si un punct de informare pentru turisti.

Informatiile au fost preluate de pe site-ul ARCUB.

Sursa foto:

Fotografiile de arhiva au fost preluate de pe site-ul ARCUB.

Fotografiile actuale ale Hanului Gabroveni au fost realizate de Mircea Dragos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri