Castelul Teleki, una dintre cele mai fastuoase cladiri lasate mostenire peisajului ardelenesc de catre familia de nobili Teleki, proprietate detinuta de Samuel Teleki, cancelar al Transilvaniei si totodata unul dintre cei mai bogati oameni din zona Muresului, a fost scos la vanzare la un pret de 500.000 de euro, fiind listat in portofoliul Armark Historical Estate, divizia imobiliara a casei de licitatii Artmark.

Samuel Teleki, cancelar al Transilvaniei in perioada anilor 1791 – 1822, fondator al “Bibliotecii Teleki” din Targu Mures, a inceput constructia castelului din satul Dumbravioara la sfarsitul secolului al 18-lea, aceasta fiind incheiata in anul 1912.

Desi a fost proiectata initial ca o constructie in stilul baroc, in prezent castelul este un reprezentant fidel al stilului neobaroc. In spatele constructiei castelului Teleki se afla si o ampla poveste arhitecturala, aceasta fiind si rezultatul ideilor inovatoare a nobililor Teleki, in urma calatoriilor acestora in Tarile Occidentale, dar si in expeditiile africane ale ultimului reprezentant al familiei.

Interioarele constructiei abunda in detalii baroce luxuriante, imbinandu-se armonios cu mici accente rococo, fiecare camera fiind specifica unui anume rang. In peisajul castelului de langa Targu Mures se mai adauga si o impresionanta colectie de carti rare (aduse in tara prin prisma calatoriilor in occident), antichitati de valoare, tablouri, portelanuri decorative, arme si trofee.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, intreg patrimoniul Teleki a fost distrus, dupa care a urmat nationalizarea, cladirea fiind transformata intr-un liceu agricol, liceu care functioneaza si astazi.

Castelul Teleki se intinde pe o suprafata de peste 2.000 mp, pe un teren de 1,5 hectare si dispune de constructii anexe extinse pe mai mult de 2.700 mp, proiectul fiind monument istoric de valoare nationala si universala, clasa A.

In apropierea castelului se afla Biserica Reformata medievala a satului, construita de acelasi Sámuel Teleki, unde de altfel este inmormantat, alaturi de alti 15 membrii ai familiei sale.

Foto: Cristina Budusan via Artmark Historial Estate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri