Reforma sistemului de pensii a venit peste mostenirea culturala a romanilor conform careia responsabilitatea pentru viitor este atribuita altcuiva. In trecut era boierul, apoi s-au bazat si se bazeaza in continuare foarte mult pe stat si este dificil sa ai rapid adepti ai unui model total diferit. Asadar, cultura economisirii pe termen lung este inca la inceput de drum in Romania, apreciaza Raluca Tintoiu, CEO NN Pensii si presedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Wall-Street.ro: Cum ar putea fondurile de pensii private facultative sa devina mai vizibile pentru potentialii clienti? Exista deseori confuzia cu produsele bancare si cele de asigurare de viata.

Raluca Tintoiu: Evident ca nivelul de educatie financiara nu e cauza tuturor nu-urilor care sunt adresate pensiilor facultative. Confuzia intre administratorii de fonduri private de pensii si banci isi gaseste justificare in faptul ca unii administratori fac parte din grupuri financiare in care sunt integrate si servicii bancare. O alta confuzie de care ne lovim este cea intre pensiile private sau facultative si asigurarile de viata cu componenta de pensie. Ambele raspund aceleiasi nevoi, un trai mai bun la batranete, insa produsele au mecanisme de functionare diferite si sunt complementare.

Economisirea pentru pensie prin instrumente financiare dedicate exclusiv acestui obiectiv este un subiect relativ nou, sistemul reformandu-se acum aproape 10 ani. Iar aceasta reformare a venit peste mostenirea culturala a romanilor conform careia responsabilitatea pentru viitor este de cele mai multe ori atribuita altcuiva. Romanii sunt obisnuiti ca altcineva sa le poarte de grija. In trecut era boierul, apoi s-au bazat si se bazeaza in continuare foarte mult pe stat si e dificil sa ai rapid adepti ai unui model total diferit. Asadar, cultura economisirii pe termen lung este inca la inceput de drum in Romania.

Pensiile private obligatorii, prin modul lor de functionare, reprezinta un prim pas prin care tinerii romani sunt pusi in fata viitorului atat de indepartat, cum tindem sa il percepem toti. In acest context, sunt necesare perspective si cai de abordare noi si creative prin care romanii ar putea sa devina mai preocupati de viitorul lor financiar.

Au fost si sunt diverse initiative de educare cu privire la pensiile private, in general, si de informare privind conturile de pensie si contributiile lunare ale fiecaruia, in particular. De la lansarea sistemului de pensii private, in mai 2008, administratorii fondurilor au desfasurat programe de educare a participantilor despre pensiile private si beneficiile acestora, precum si campanii de constientizare a importantei economisirii pentru pensie.

Noi, la NN, avem initiative ample de informare, Pensiopedia.ro fiind o platforma de referinta pentru actualii si viitorii participanti la pensiile obligatorii. De exemplu, cu doar cateva zile in urma am introdus o noua facilitate pe Pensiopedia.ro prin care vizitatorii pot afla in cateva secunde daca pensia lor obligatorie este administrata de NN, serviciu care reprezinta o premiera in Romania. Sa stii cine administreaza pensia ta obligatorie este primul pas spre a deveni mai interesat de viitoarele tale venituri.

Wall-Street.ro: Ce lipseste sau ce ar trebui imbunatatit pentru ca accesul participantilor la fondurile de pensii facultative sa fie mai usor, mai putin birocratic, mai adaptat generatiilor tinere?

Raluca Tintoiu: Procesul de aderare la o pensie facultativa este, in prezent, cat de simplu posibil conform reglementarilor in vigoare. Pentru a adapta acest proces tendintelor cu care sunt obisnuite generatiile tinere, noi, la NN, am schimbat anul acesta procesul de aderare, formularul putand fi completat printr-o aplicatie care poate fi acesata pe desktop, tableta sau mobil.

Completarea formularului se face in prezenta consultantului financiar, acesta fiind tiparit apoi doar pentru a fi semnat de catre client. Pasul urmator ar fi ca inclusiv semnarea sa fie digitala, prin semnatura biometrica, insa pentru asta e necesara o modificare legislativa.

Wall-Street.ro: Cum comentati situatia actuala a pietei pensiilor de Pilon III? De ce sunt randamentele atat de reduse la fondurile de pensii private facultative de maxim 2-3%?

Raluca Tintoiu: Pensiile facultative au o evolutie pozitiva, cu cresteri importante atat din punctul de vedere al activelor, al numarului de participanti si al randamentelor, pe care noi le consideram foarte bune in conditiile actuale de piata. Un factor important care a contribuit la aceasta evolutie a fost cresterea veniturilor disponibile ale oamenilor care au sustinut consumul si economisirea, alimentand inclusiv economisirea pentru pensie. In perspectiva, exista premisele dezvoltarii pietei pensiilor facultative intr-un ritm mai rapid decat pana in prezent, pe masura ce planurile financiare incep sa devina o preocupare tot mai importanta. Pana in 2018, piata pensiilor facultative este estimata sa depaseasca 500.000 de participanti si active nete in valoare de 2 miliarde de lei.

O contributie importanta la dezvoltarea pe termen mediu si lung a pensiilor facultative au, totodata, masuri precum deductibilitatea fiscala pentru participanti si pentru angajatorii care ofera pensii facultative ca beneficiu extrasalarial angajatilor, dezvoltarea pietei de capital si, in ansamblu, stabilitatea legislativa si evolutia situatiei economice a Romaniei, preconizata printre cele mai bune din UE in 2016. Astfel, o crestere sanatoasa a economiei, reflectata in cresterea consumului si a puterii de cumparare a populatiei, are efecte inclusiv asupra interesului si resurselor disponibile pentru economisire pe termen lung.

In ceea ce priveste randamentele, ratele scazute ale dobanzii din intreaga industrie financiara globala s-au resimtit si asupra randamentelor obtinute de fondurile de pensii. Fondurile sunt insa echilibrate pentru a absorbi volatilitatea in general ridicata a pietelor financiare prin investitii diversificate. Obiectivul principal al administratorilor de fonduri de pensii private este sa investeasca prudent si sustenabil contributiile viitorilor pensionari pentru a maximiza castigurile acestora si a-i ajuta sa-si asigure o pensie decenta. De aceea, investitiile administratorilor de pensii private sunt majoritar in titluri de stat, care au o evolutie stabila si risc scazut.

Citeste si:

    Randamentul mediu anualizat de la lansare si pana la finalul lunii septembrie a acestui an a fost de 7,24% la nivel de piata pe segmentul pensiilor facultative, chiar si intr-un context economic mai dificil, care a pus presiune pe pietele financiare si a dus, implicit, la scaderea dobanzilor si la evolutii slabe ale pietei de capital. Performantele fondurilor de pensii private trebuie privite pe termen lung, dincolo de evolutia de la un an la altul, economisirea pentru perioada pensionarii prin aceste instrumente fiind in sine un demers pe termen lung.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri