Sedinta Bancii Centrale Europene (BCE) de joi, alegerile din Italia de la sfarsitul lunii februarie si conflictul politic din Spania ar putea genera un nou val de panica in regiune, care sa puna punct raliului inregistrat de euro in ultimele luni, sunt de parere analistii Admiral Markets.
Moneda europeana s-a apreciat in ultimele sase luni сu aproape 15% fata de dolarul american, si mai cu 30% fata de yenul japonez.
"Rezerva Federala si Banca Japoniei devanseaza BCE in cursa pentru devalorizare, extinzand balanta cu un ritm superior si oferind randamente mai scazute pe termen lung, adica bani mai ieftini", spun analistii Admiral Markets.

Banca Centrala Europeana este asteptata sa mentina in sedinta de joi rata dobanzii de referinta la minimul record de 0.75% pentru a saptesprezecea luna consecutiva. Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine cel mai probabil ca returnarea imprumuturilor de catre banci si implicit cresterea Euribor reprezinta o normalizare a politicii monetare si nu ca o retragere prematura a lichiditatii, pentru a tempera avansul euro.

"Aprecierea recenta a anulat total sansele ca dobanda cheie sa mai fie redusa in 2013 si chiar ameninta revenirea economiei. Incetinirea exporturilor ar putea arunca regiunea din nou in recesiune, ceea ce ar putea sa conduca la noi actiuni impotriva cursului monedei europene", apreciaza analistii Admiral Markets.

Riscul politic ar putea rezolva problema cursului de schimb, daca increderea investitorilor va fi afectata de scandalul de coruptie din Spania si popularitatea in crestere a fostului prim ministru Silvio Berlusconi inaintea alegerilor de la finalul lunii. Acesta incearca sa castige electorat prin promisiuni de reducere a taxelor si se apropie in sondaje de favoritul Mario Monti, un tehnocrat agreat de Uniunea Europeana.

Pietele financiare continua sa se bazeze prea mult pe capacitatea Bancii Centrale de a restaura calmul in orice situatie, insa problemele din regiune nu au fost rezolvate, ci doar amanate, considera analistii Admiral Markets.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri