Razboiul valutar mondial ar putea deveni si mai intens daca se implica si Europa, a declarat ministrul de Finante al Braziliei, Guido Mantega, indemnand in schimb tarile europene sa-si reporneasca economiile prin investitii si nu prin devalorizarea monedelor, potrivit CNBC, citat de Mediafax.
Dupa ce au castigat alegerile din Japonia in decembrie, liberal democratii au dat semnalul inceperii unui adevarat razboi al valutelor, remarcau analistii Saxo Bank inca saptamana trecuta. De cand Shinzo Abe, liderul partidului liberal democrat (LDP) nipon, a preluat puterea, yenul s-a ieftinit fata de dolarul american cu 17% si cu un uimitor 20% fata de euro.

Intre timp, Franta a sugerat, inaintea reuniunii G20 de saptamana urmatoare, ca euro ar trebui depreciat, intrucat nivelul actual nu reflecta situatia economica a uniunii monetare.

"Vom continua sa avem aceste probleme daca economia mondiala nu-si revine. Solutia in cazul tarilor europene ar fi sa sustina dinamismul economic, care sa le scoata din stagnare", a spus Mantega.

Cu peste doi ani in urma, Mantega a introdus termenul de "razboi valutar" pentru a descrie devalorizarile competitive ale monedelor nationale derulate de tarile bogate cu scopul de a-si sustine exporturile. Sprijinirea exportatorilor din tarile dezvoltate de catre bancile centrale dezavantajeaza economiile emergente, precum Brazilia.

Ulterior, Brazilia si-a depreciat propria moneda, realul, pentru a-si proteja exportatorii de concurenta externa.

Aceasta abordare nu este potrivita pentru toate tarile, mai ales pentru cele industrializate, afirma Mantega.

Franta vrea sa-si avertizeze partenerii din G20 ca un euro mai puternic ar putea afecta recuperarea Europei si, in cele din urma, pe cea a economiei mondiale.

Presedintele francez, Francois Hollande, a alimentat temerile privind implicarea Europei in razboiul valutar, dupa ce a cerut la inceputul lunii februarie un euro mai slab si a indemnat zona euro sa stabileasca o tinta pe termen mediu pentru cursul de schimb.

Euro s-a apreciat cu peste 8% in ultimele sase luni fata de dolar si se tranzactioneaza aproape de maximul ultimelor 15 luni, ca urmare a imbunatatirii incredieri investitorilor in situatia zonei euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri