Cemacon SA (CEON), unul dintre cei mai importanti producatori de blocuri ceramice (caramizi) din Romania ia in calcul utilizarea unor instalatii de cogenerare ca sursa alternativa pentru producerea curentului electric in fabrica pe care o detine in localitatea Recea din judetul Salaj.

„Studiem in permanenta optiunile pe care le ofera tehnologiile pentru a diminua impactul si pentru a optimiza consumurile. Investigam posibilitatea utilizarii unor instalatii de cogenerare, ca sursa alternativa pentru producerea curentului electric, care vor aduce beneficii importante – reduceri de costuri si posibilitatea captarii intregii calduri generate si introducerea in uscator”, a declarat pentru wall-street.ro – Liviu Stoleru, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Cemacon.

Potrivit reprezentantului companiei, Cemacon are in vedere alocarea, ca si investitie pentru protectia si refacerea mediului pana in anul 2020, o suma de pana la 1,65 milioane lei.

Cemacon detine o fabrica unde produce blocurile ceramice in localitatea Recea, din judetul Salaj. Linia de fabricatie a blocurilor ceramice din fabrica de la Recea ce utilizeaza unele din cele mai noi tehnici disponibile in sectorul ceramicii.

Mijloacele utilizate pentru reducerea impactului asupra mediului sunt:
- utilizare de filtre la instalatiile de preparare a materiilor prime
- utilizarea de materii prime secundare, precum rumegusul, care determina un consum redus de gaz datorita puterii calorice pe care o detine
- utilizarea de instalatii de epurare a apelor uzate (decantoare, separatoare de produse petroliere) rezultate pe amplasament
- recuperarea de pe piata a ambalajelor (paletii de lemn) si reutilizarea lor
- elaborarea si implementarea planului de gestionare a deseurilor din industriile extractive in activitatea de exploatare a argilei
- elaborarea si implementarea Planului de prevenire si reducere a deseurilor rezultate in urma activitatii de productie

„Dezvoltarea durabila este un concept ce nu e pe deplin inteles pe piata materialelor de constructii din Romania. Vorbim tot mai des despre dezvoltarea durabila a business-ului, despre dezvoltarea durabila a comunitatilor, insa, din pacate, vedem tot mai multe afaceri din domeniu ce cresc oportunist, fara a tine cont de aceste principii. Una dintre provocari este, in acest context, educarea managerilor in acest sens si rearanjarea prioritatilor producatorilor de materiale de constructii”, a precizat Stoleru.

El a declarat ca producatorii trebuie sa fie atenti si sa utilizeze tehnologii noi, care se asigure un consum cat mai mic de energie si sa reduca emisiile poluante in aer.

„Industria are viitor, pentru ca Romania are potential de dezvoltare. Din informatiile pe care le avem, nevoia naturala de locuinte este mult mai mare decat ceea ce exista in piata”, a completat seful Cemacon.

In 2013, Cemacon a deschis centre de distributie proprii in piete in care era foarte putin cunoscut. In acest fel, compania a adus mai aproape de constructori si clientii finali nu doar o gama completa de produse – Evoceramic, ci si consultanta specializata. Strategia s-a dovedit a fi una castigatoare, avand in vedere evolutia exceptionala in vanzari din Timisoara. In primele 9 luni ale anului, zona Timisoarei a avut cea mai spectaculoasa crestere, vanzarile in regiune crescand de 10 ori fata de aceeasi perioada a anului 2012.

Compania estimeaza pentru intregul an o evolutie de 40% a business-ului, la peste 50 de milioane de lei (cca. 12 mil. €).

Cemacon este al treilea jucator pe piata producatorilor de blocuri ceramice din Romania, fiind clasat in urma austriecilor de la Wienerberger si a iesenilor de la Brikston (Ceramica Iasi).

Cei mai mari actionari ai Cemacon sunt fondul de investitii KJK Fund SICAV-SIF, inregistrat in Luxemburg si administrat de compania finlandeza KJK Capital Management (29,1%), SSIF Broker Cluj-Napoca (13%), iar seful Casei de Insolventa Transilvania Andrei Cionca detine impreuna cu alte persoane si firme un pachet reprezentand 21,8% din actiuni, potrivit celor mai recente date disponibile.

Actiunile Cemacon Cluj-Napoca sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti (simbol bursier CEON).

Sursa foto: Patrick Vrabie | Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri