Symmetrica, unul dintre cei mai importanti producatori locali de pavele si borduri vibropresate, a realizat, in cei 20 de ani de la infiintare, investitii totale de 23 milioane de euro, suma din care 18,5 milioane de euro au fost directionate catre cele cinci unitati de productie.

Sucevenii de la Symmetrica au investit totodata si 2,2 milioane de euro in parcul auto ce asigura livrarea a circa 40% din productia companiei, alocand fonduri, in acelasi timp, si pentru utilaje si echipamente destinate producerii de linii de turnare prefabricate mici (pavaje, borduri, rigole, etc.).

“Brandul Symmetrica a luat nastere in 1994, odata cu infiintarea companiei, cand am facut primii pasi in descoperirea sistemelor de productie a pavelelor vibropresate. Treptat, portofoliul companiei s-a diversificat, iar in acest moment detinem o cota de 24% din piata”, a declarat Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica.

Potrivit afirmatiilor sale, in acest moment Symmetrica are o capacitate de productie de 11.500 metri de produse zilnic, iar in cei 20 de ani de existenta pe piata a livrat, in total, 8 milioane de metri de produse in intreaga tara, dar si peste hotare.

“Un procent de 70% din produsele livrate in cei 20 de ani de la infiintare au fost destinate proiectelor publice, in timp ce 20% proiectelor private de tip industrial sau comercial. Doar 10% din volumul produs in fabricile noastre in aceasta perioada a fost destinat clientilor finali sau proiectelor rezidentiale. Raportat la tipurile de produse, 60% din volumele livrate au fost de pavaj”, a mai spus Sebastian Bobu.

Acesta a mai adaugat ca, si in trecut dar si in prezent, 90% din livrarile Symmetrica ajung in proiecte din zona urbana, urmand ca treptat si zona rurala sa se dezvolte si sa investeasca mai mult in amenajare.

Afaceri in crestere in anii anteriori, dar miza pe o stagnare in 2014

Raportat la evolutia business-ului Symmetrica din 1994 si pana in prezent, Sebastian Bobu a subliniat ca cea mai mare parte a cresterilor au fost sustinute atat de investitiile constante si portofoliul de produse, cat si de dezvoltarea pietei de profil.

“Dupa ce in 2012 am inregistrat un avans cu 5% a cifrei de afaceri, in ciuda evolutiei negative a pietei, anul trecut afacerile companiei au raportat iar o crestere cu 7%, ajungand la circa 15 milioane de euro”, a mai spus Sebastian Bobu.

Potrivit afirmatiilor sale, avansul a fost sustinut si de inceperea exporturilor. Astfel, anul trecut compania a inceput sa livreze produse pentru proiecte din Republica Moldova, urmand ca aceasta tendinta sa se mentina si in acest an.

„Prima fabrica Symmetrica a fost inaugurata in 1999, la Veresti, jud. Suceava, pentru ca in 2010 sa deschidem cea de-a doua unitate de productie la Podul Iloaiei, jud. Iasi. Acesta a fost unul dintre momentele cheie din dezvoltarea companiei deoarece am decis sa facem investitii masive pentru a acoperi cat mai multe zone din tara. De asemenea, am luat hotararea de a produce intern liniile de fabricatie necesare acestei extinderi”, a mai declarat Sebastian Bobu.

„Cresterile business-ului companiei, in ciuda climatului dificil de pe piata de profil, au fost sustinute si de acoperirea geografica mare de care dispunem. Aceasta ne-a oferit posibilitatea livrarii rapide, atat in Moldova, Muntenia, Dobrogea, cat si in Transilvania, Symmetrica acoperind peste 80% din teritoriul tarii”, a mai spus Sebastian Bobu.

Acesta a mai adaugat ca expansiunea inceputa in 2010 a fost usurata si faptul ca Symmetrica produce intern liniile de fabricatie, acest lucru permitand un control mult mai bun al productie si desigur, un cost mai mic al investitiei.

Prima fabrica Symmetrica a fost inaugurata in 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmata apoi de unitatile de productie de la Podu Iloaiei, judetul Iasi (2010), si Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (2011). In 2012, compania a deschis doua noi unitati de productie, la Prejmer, judetul Brasov si la Sintereag, judetul Bistrita.

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numara Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcari cu pavele ecologice in Bucuresti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de strazi, trotuare si parcuri ecologice din intreaga tara.

Principalii concurenti ai Symmetrica la nivel local sunt Elis Pavaje si Semmelrock, parte a grupului austriac Wienerberger.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri