Policolor-Orgachim, unul dintre cele mai mari grupuri producatoare de materiale de constructii din regiune, a redeschis fabrica de rasini din Ruse, dupa ce, in ianuarie 2012, facilitatea de productie din Bulgaria a suferit un incendiu de proportii care a afectat productia timp de peste doi ani.

Reprezentantii companiei si fondul de investitii RC2, aflat in spatele grupului romano-bulgar au hotarat imediat dupa incendiu ca fabrica din Ruse sa fie modernizata si retehnologizata, proces care a necesitat o investitie totala de 3,6 milioane de euro.

Intrucat fabricile de lacuri si vopsele utilizeaza solutii care sunt expuse incediului, fiind extrem de inflamabile, oficialii Policolor – Orgachim au luat decizia de a investi si in prevenirea unor astfel de necazuri, prin instalarea unor filtre, a unui sistem de ventilatie specific si a unui sistem de alarma.

fabrica-rasini-policolor-orgachim-bulgaria

“A fost un dezastru care ne-a fortat sa inchidem productia. Incendiul declansat in anul 2012 a fost o problema pentru intreaga comunitate din Ruse, nu doar pentru noi. Pe platforma industriala din Ruse, pentru grupul nostru, lucreaza peste 600 de angajati, iar in noua facilitate de productie lucreaza circa 60 de angajati. (…) Vrem sa ne restabilim obiectivele cu noua fabrica, iar reconstructia unitatii va aduce din nou cresterile de altadata”, a declarat Ion Florescu, presedintele fondului de investitii RC2, aflat in spatele grupului Policolor – Orgachim.

Cu o capacitate de productie de 20.000 de tone de rasini, noua fabrica din Ruse deserveste unor domenii precum auto, mobila, inginerie sau energie.

Un business grav afectat de incendiu

Afacerile Policolor – Orgachim din Bulgaria au fost grav afectate de oprirea productiei timp de doi ani, afacerile pe acest segment suferind un declin de aproape 4 ori, de la 11 milioane de euro, la circa trei milioane de euro.

“Ne asteptam ca din acest an sa ne revenim, iar business-ul cu rasini sa atinga din nou rezultatele din trecut. Urmarim o consolidare a business-ului, identificarea de noi oportunitati in piata si mizam pe o accelerare a business-ului”, au aratat oficialii Policolor – Orgachim.

fabrica-rasini-policolor-orgachim-bulgaria-3

Policolor a preluat compania bulgara Orgachim in 1998, iar in prezent numara circa 1.000 de angajati atat in Romania cat si in Bulgaria.

La nivel local Policolor planuieste sa relocheze fabrica intinsa pe o suprafata de 14 hectare din zona de est a Capitalei, in Vestul Bucurestiul, mai precis intr-o zona industriala de pe bulevardul Timisoara, dupa cum reiese din datele oficialilor companiei.

Din estimarile companiei durata de constructie a fabricii, cu o capacitate de 4.000 de tone pe an, se va ridica la circa 18 luni, iar intregul proces de relocare nu ar trebui sa dureze mai mult de 3 ani.

Noua facilitate de productie, care va fi complet functionala in urmatorii trei ani, va fi practic o relocare a celei existente deja pe bulevardul Theodor Pallady, care insa va fi desfasurata pe un teren de 2,5 hectare, de peste cinci ori mai mic decat actualul spatiu din zona de Est.

“Terenul viitoarei fabrici se va ridica la circa 2,5 hectare, in conditiile in care pe Pallady dispunem de un spatiu total de circa 14 hectare. Din estimarile noastre in cel mult trei ani de zile ar trebui sa eliberam complet spatiul din zona de Est, iar cel mai probabil acesta ar urma sa fie vandut. Cumparatorul ar putea dezvolta o zona rezidentiala, un mall sau o alta fabrica”, a declarat Marius Vacaroiu, CEO-ul grupului Policolor – Orgachim.

fabrica-rasini-policolor-orgachim-bulgaria-4

Conform informatiilor Policolor, piata de lacuri si vopsele din Romania se ridica la o valoare de 155-160 de milioane de euro, principalii concurenti fiind Fabryo-Atlas, Sarcom sau Kober.

Afacerile Policolor - Orgachim s-au ridicat anul trecut la circa 55-60 de milioane de euro, vanzarile fiind in proportii aproximativ egale reprezentate de Romania si Bulgaria.

Daca in Romania compania detine o cota de piata de circa 20% (cu o singura facilitate de productie – de vopsele auto), in Bulgaria compania are o cota de circa 50%, cu trei fabrici – unde se produc rasini, vopsele decorative si o serie de produse chimice destinate in special pietei din Turcia.

Sursa foto: Patrick Vrabie | WALL-STREET.RO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri