Mai mult de unul din trei retaileri din SUA folosesc Vine, aplicatie micro-video, ca parte a campaniilor de marketing. Mai jos, cateva exemple de companii care folosesc aplicatia pentru a prezenta produse, a amuza, a construi brand awareness si dialoguri cu potentialii cumparatori si chiar a oferi customer service.

In studiul Social Commerce IQ Retail 2013, 8th Bridge, o platforma de social media, a scos in evidenta faptul ca 38% din 800 de magazine (majoritatea mari) publica Vine-uri de marketing.

Vine este o aplicatie gratuita pentru iOS si Android care permite utilizatorilor sa publice videoclipuri de sase secunde. Desi este mult in spatele Facebook, multe magazine online il considera un instrument important de marketing.

Orice business de mici dimensiuni poate folosi Vine pentru cel putin cinci scopuri de marketing.

Afla informatii suplimentare despre acest subiect precum si alte ponturi despre cum sa cresti prezenta brandului tau prin intermediul instrumentelor de social media in workshop-ul sustinut de experta britanica Alison Battisby, in cadrul ecomTEAM 2014.

Foloseste Vine pentru a arata produse

Videoclipuri Vine, care pot fi foarte usor realizate prin intermediul unui iPhone/iPad sau telefon Android, pot fi folosite pentru a vizualiza produse, oferind cumparatorilor un preview animat, diferit de ceea ce face concurenta.

Aceste videoclipuri pot fi simple vizualizari la 360 de grade al unui produs sau un “masterpiece” stop-motion care sa arate mai multe produse din aceeasi categorie.

Net-A-Porter, retailer de fashion, a folosit aceasta din urma pentru a arata mai multi pantofi. Vine-ul a fost postat pe Twitter si pe Facebook, atragand mii de vizualizari.

Un alt Vine foloseste tehnica stop motion pentru a realiza un clip si mai atractiv.

Foloseste Vine pentru a amuza si informa

Clipurile Vine pot fi hipnotizante. Cele amuzante vor fi share-uite, ducand la o expunere marita intre clienti. Mai mult, ele pot fi folosite si ca sursa de informare.

De exemplu Nordstrom, retailer major, a publica un Vine aratand cum sa iti faci nod la cravata. Post-ul apare pe mai toate retelele sociale majore si are peste 150 de like-uri direct pe Vine.

Un videoclip ca cel de mai jos ar putea fi folosit ca post pe blog, plasat direct pe pagini de produs sau pur si simplu share-uit pe social media. Threadless, un retailer online specializat in tricouri specializate, publica frecvent Vine-uri ca cel cu personajul Marvel, Hulk. Vine-ul, pe langa faptul ca este amuzant si ofera o imagine in depozitul companiei, ofera si posibilitatea de a vizualiza un tricou oferit spre vanzare pe site-ul Threadless.

Foloseste Vine pentru a-ti construi brandul

Atunci cand vine vorba de marketing, Vine ar putea fi unul dintre cele mai bune instrumente pentru a-ti construi brandul, deoarece ofera o perspectiva mai buna clientilor asupra business-ului tau. Deseori oamenii de marketing incearca sa transmita un mesaj cat mai clar.

Threadless incearca sa atraga tineri. Asa ca a produs un Vine aratand cativa angajati dandu-se cu skateboard-ul in depozit. Clipul de sase secunde subliniaza ca Threadless apreciaza tineretea si pe cei care fac sport – o buna parte din clientii lor, de altfel.

Foloseste Vine pentru a interactiona cu clientii

Ca majoritatea platformelor de social media, si Vine poate fi folosit pentru a interactiona cu posibilii clienti. Acestia, ca exemplu, pot posta pe Vine clipuri cu ei insisi purtand produse ale companiilor preferate – ca urmare a unui concurs sau a indemnului brandurilor, pur si simplu.

La putin timp dupa ce Vine a fost lansat pe piata, ASOS, retailer de fashion, a cerut clientilor sa posteze pe Vine clipuri cu deschiderea produselor cu hashtag-ul #ASOSUnbox.


Clientii pot fi incurajati sa posteze Vine-uri, oferindu-le, de exemplu, un produs gratuit sau un discount pentru fiecare Vine postat pe retele sociale.

Foloseste Vine ca serviciu de relatii cu clientii

Formatul de clipuri scurte poate fi folosit ca mic serviciu de relatii cu clientii sau FAQ. De exemplu, Net-A-Porter a postat recent un clip in care prezinta noua lor aplicatie mobila.

Afla mai multe informatii/ponturi despre cum sa folosesti Vine dar si alte retele sociale din workshop-ul Social Media al expertei britanice Alison Battisby, in cadrul ecomTEAM 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri