Programul Mihail Kogalniceanu, lansat in toamna anului 2011 de Emil Boc, prin care firmele mici si mijlocii (IMM) puteau obtine credite de pana la 400.000 de lei, cu dobanda subventionata, a fost suspendat in acest an, a declarat pentru Mediafax, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism.

"Programul a fost suspendat in acest an. Voi face o analiza si va voi transmite motivul pentru care s-a luat aceasta decizie", a spus Jianu, fara sa ofere detalii. Prin acest program, lansat in 2011, firmele mici si mijlocii puteau obtine o linie de credit, in valoare maxima de 400.000 lei/firma/an, beneficiind de mai multe facilitati, acordate impreuna sau separat, cea mai importanta fiind dobanda total subventionata.

Subventia acordata IMM-urilor de la bugetul de stat de catre Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, reprezenta 100% pentru creditele in lei, dar nu mai mult de 9% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordata. De asemenea, se acordau garantii in numele si in contul statului acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Valoarea liniei de credit nu trebuia sa depaseasca 30% din cifra de afaceri realizata in anul precedent conform situatiilor financiare anuale, in situatia in care beneficiarul programului are in derulare si alte facilitati de credit pe termen scurt. Daca beneficiarul programului nu are in derulare alte facilitati de credit pe termen scurt, valoarea maxima a liniei de credit acordate putea ajunge la 50% din cifra de afaceri realizata in anul precedent.

Linia de credit cu dobanda subventionata si/sau, dupa caz, cu garantie de stat este de maximum un an, perioada de rambursare a creditelor fiind stabilita de institutia de credit care a acordat creditul conform normelor interne ale acesteia. Sumele trase din linia de credit puteau fi utilizate numai pentru cheltuieli privind aprovizionarea, productia, desfacerea, pentru lucrari si/sau prestarea de servicii, pentru constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor si chiar pentru activitati de training, consultanta fiscala sau juridica.

In 2013, bugetul pentru acest program a fost de 16 milioane de lei, in timp ce plafonul garantiilor era de 300 milioane de lei. Anul trecut aproape 1.800 de firme mici si mijlocii au depus cereri de finantare in cadrul acestui program. IMM-urile pot obtine finantare si sprijin al afacerilor de la Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism prin alte sase programe, la care se adauga schema de minimis, prin care se acorda ajutoare de pana la 100.000 de euro.

Ai un IMM sau te intereseaza ce solutii financiare pot accesa companiile mici si mijlocii? wall-street.ro iti prezinta in cadrul proiectului Educatie Financiara pentru Companii mai multe informatii, stiri sau analize despre alternativele de finantare, solutiile financiare mai mult sau mai putin complexe si provocarile pe care le intampina IMM-urile romanesti in era post-criza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri