Cu toate ca accesul la finantare este crucial pentru cresterea si supravietuirea IMM-urilor, doar 20% dintre companiile mici si mijlocii romanesti au obtinut credite de la banci, conform ARB. Areti Riga, SME Business Development Manager in cadrul Piraeus Bank, explica intr-un interviu acordat wall-street.ro care sunt provocarile creditarii IMM-urilor.

Principalele provocari in ceea ce priveste creditarea IMM-urilor tin de asimetria de informatii intre bancher si antreprenor, intrucat bancile se uit si la datele financiare ale unei afaceri, in timp ce patronul de IMM se uita doar la business.

De asemenea, Areti Riga a mai mentionat calitatea slaba a proiectelor pe care antreprenorii le prezinta in fata bancherilor cand vin sa ceara credite sau lipsa de colateral. In acelasi timp, avertizeaza managerul Piraeus Bank, riscurile asociate afacerilor de tip IMM sunt mai mari, la fel si costurile tranzactiilor de finantare a acestor companii.

"Bancile prefera sa cofinanteze proiectele IMM-urilor, dar asta inseamna ca si patronii acestor business-uri trebuie sa contribuie financiar la aceste proiecte, dovedindu-si angajamentul si increderea fata de afacere. Acest lucru lipseste", avertizeaza Areti Riga (foto).

In acelasi timp, IMM-urile nu prea inregistreaza profituri mari si, cand o fac, acestea nu sunt pastrate in companie pentru investitii viitoare. Si comportamentul istoric al companiilor, in sensul respectarii angajamentelor fata de parteneri, banci sau stat, este o provocare in relatia bancii cu un IMM.

Managerul responsabil cu segmentul IMM in banca greceasca sustine ca sunt mai multi indicatori financiari la care o banca se uita cand ia decizia de finantare a unei companii, insa acestia, priviti individual, nu sunt suficienti pentru a lua o decizie.

"Indicatorii financiar trebuie sa fie corelati cu afacerea si cu felul in care este condusa. Incercam sa intelegem business-ul, cum a inceput, ce a facut antreprenorul pentru a ajunge unde este azi si care ii sunt planurile pentru viitor. Daca avem incredere in business, atunci luam decizia sa stam alaturi de antreprenot si sa ii finantam dezvoltarea", subliniaza oficialul Piraeus.

In general, bancile se lovesc de slaba capitalizare a IMM-urilor si de gestionarea proasta a structurii de finantare, in sensul ca antreprenorii au ales sa ia credite pentru capital de lucru pe care le-au folosit ulterior in scopuri investitionale.

De altfel, si alti bancheri au atras atentia ca in prezent prea multe companii aleg sa aiba o relatie cu banca doar pentru finantarea capitalului de lucru, in timp ce creditele pentru investitii lipsesc, desi IMM-urile ar avea nevoie de ele.

Ai un IMM sau te intereseaza ce solutii financiare pot accesa companiile mici si mijlocii? wall-street.ro iti prezinta in cadrul proiectului Educatie Financiara pentru Companii informatii, stiri sau analize despre alternativele de finantare, solutiile financiare mai mult sau mai putin complexe si provocarile pe care le intampina IMM-urile romanesti in era post-criza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri