Contul escrow este un instrument utilizat frecvent in tranzactiile dintre parti, mai ales cand este vorba de sume mari de bani, insa beneficiile acestuia sunt la fel de importante pentru orice schimb comercial si in cazul oricarei tranzactii, indiferent de valoare. wall-street.ro va prezinta tot ce trebuie sa stiti despre contul escrow.

Sa incepem cu un exemplu. Grupul austriac OMV a virat in decembrie 2004 circa 1,5 miliarde de euro intr-un cont escrow deschis la o banca din Bucuresti, ca garantie in favoarea statului pentru viitoarea tranzactie de cumparare a pachetului de actiuni la Petrom. Este vorba de o suma foarte mare de bani, insa astfel de conturi escrow se constituie pentru orice tip de tranzactie intre parti, fie ca este vorba de tranzactii imobiliare, comerciale sau chiar o dare de mita.

In cazul scandalului de coruptie in care este implicat primarul Constantei, Radu Mazare, si omul de afaceri Elan Schwartzenberg, un constructor israelian ar fi depus, conform procurorilor, o spaga de 175.000 de euro in contul lui Mazare, iar banca ar fi eliberat acesti bani doar cu conditia eliberarii unor autorizatii de constructie.

In astfel de cazuri, banca nu are responsabilitatea faptelor ilicite si va pune la dispozitia procurorilor orice fel de informatii ajutatoare daca sunt suspectate fapte de coruptie. Tot ce face banca, fie ca este vorba de tranzactii ilicite sau licite, este sa garanteze eliberarea unei sume de bani catre o parte, doar cand cealalta parte realizeaza sau indeplineste unele conditii.

"Io, de cand am invatat sa fac biznis, am invatat sa lucrez cu contul escrow", i-a spus Radu Mazare, la telefon, lui Elan Schwartzenberg, cel care a intermediat plata spagii de 175 000 de euro de la constructorul israelian, scrie Biziday.

In termeni cat mai simplii, un cont escrow este o garantie in cadrul unui contract intre doua parti, banca actionand ca un arbitru, pana cand una dintre parti va indeplini una sau mai multe conditii, astfel incat sa ii fie virati banii. Conform definitiilor date de banci, contul escrow este un depozit colateral constituit, in lei sau in valuta, avand ca destinatie depozitarea/ pastrarea unor sume de bani la o parte neutra si de incredere pana la incheierea unui contract, livrarea unor marfuri sau indeplinirea unor conditii specificate intr-un angajament scris incheiat intre doua sau mai multe parti, ca garantie a utilizarii sumelor strict pentru destinatia stabilita si/sau ca masura asiguratorie a realizarii obiectivelor stipulate in respectivul angajament scris.

Astfel, doar dupa indeplinirea conditiilor, banca (agentul escrow) va transfera banii catre partea contractanta.

Avantajele contului escrow

Principalul avantaj al acestui serviciu tine de asigurarea climatului de incredere intre partile care realizeaza tranzactia, banca fiind garantul utilizarii sumelor exclusiv pentru destinatia stabilita in angajamentul scris. In contul escrow pot fi depuse sume de bani, titluri de valoare (actiuni, obligatiuni) sau alte tipuri de active.

Banca ofera, de asemenea, si o dobanda la vedere pentru sumele depuse in cont, dobanda urmand sa fie virata cumparatorului (deponentul). In ceea ce priveste comisioanele, acestea sunt in general similare cu cele de administrare a unui cont curent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri