Ana Maria Marian (37 ani) este de profesie psiholog, insa a lucrat pe diverse functii de conducere intr-o clinica medicala privata. Dupa 10 ani ca angajat, a devenit partener al clinicii Intermedicas specializata in second opinion, un business fara concurenta in Romania, prin care incearca sa educe romanii pentru a nu mai cauta remedii medicale pe Google.

Intermedicas Worldwide SRL a fost fondata in 2010 de doctorul neurolog Dan Mitrea si este, si in prezent, singura companie din Romania care ajuta pacientii romani sa gaseasca o a doua opinie medicala la medici din tara si din strainatate. In 2013, insa, in actionariatul companiei a intrat Ana Maria Marian, fost manager la clinica Regina Maria, care a inceput sa se ocupe de dezvoltarea conceptului de second opinion si sa largeasca reteaua de medici parteneri la nivel national.

"Am inceput business-ul intr-o industrie medicala care in Bucuresti este saturata, unde exista monopolurile, clinicile mari cu retele mari care acopera mai toate specialitatile. Norocul nostru a fost ca am identificat nisa potrivita la momentul potrivit cazand pe cererea pacientilor. Dar sansele ca sa o dai bara, daca deschizi o clinica ca oricare alta, sunt foarte mari. Probabil peste cateva luni am fi inchis ori am fi fost cumparati", spune Ana Maria Marian, in prezent CEO Intermedicas, pe care tocmai apetenta pentru risc a adus-o in lumea afacerilor.

Insa, chiar daca a gasit "o nisa potrivita la momentul potrivit", Ana Maria Marian sustine ca este in plin proces de educare a romanilor pentru a cauta solutii medicale la un al doilea doctor sau chiar un al treilea doctor, fara sa mai caute remedii pe Google.

"Pacientii din Romania inca nu stiu ce inseamna second opinion, cum pot sa acceseze second opinion. Pacientii cauta raspunsuri, dar intr-o forma neavizata: Doctor Google. In majoritatea cazurilor este o greseala. Pacientul nu are de unde sa stie daca un raspuns este bun. Pacientii cauta si o a doua sau a treia opinie, fara sa apeleze la o companie, dar procesul de cautare este lasat la mana sortii. Este, o data, cautarea unei a doua opinii pe Google si apoi este cautarea in care iti intrebi rudele si prietenii. In unele cazuri s-ar putea sa functioneze, dar de obicei cand functioneaza este mai mult pe baza de noroc", explica CEO-ul Intermedicas.

Clinica, gandita doar pentru pacienti care vor second opinion, nu este un business sustenabil.

Astfel, intr-o luna, la Intermedicas ajung 50 de pacienti pentru a cere second opinion, insa pe langa acest serviciu Ana Maria Marian a introdus doua noi servicii, programul visiting doctors, prin care medici din strainatate ofera consultatii contra cost pacientilor romani, si abonamente corporate pentru angajatii din tara. Motivul extinderii? "Clinica, gandita doar pentru pacienti care vor second opinion, nu este un business sustenabil in momentul de fata. Si am incercat sa gasim diverse variante, ca programul visiting doctors si abonamente. Nu este foarte usor pe second opinion sa ai un business cu un venit constant", explica in continuare CEO-ul intermedicas, care vrea sa extinda programul de visiting doctors prin aducerea de medici romani care profeseaza in strainatate. Astfel, Ana Maria Marian estimeaza o cifra de afaceri de 345.000 euro in acest an, in crestere cu 10%-15%.

Romanii apeleaza la second opinion pentru probleme de oncologie, cancer, pentru ca sunt si frecvente din pacate in Romania, si sunt si boli cu un impact psihologic foarte mare. Apoi sunt tulburarile neurologice, zona de ortopedie si probleme cronice (cardio, diabet), insa din cei 50 de pacienti pe zi 25% apeleaza pentru alte persoane, cum ar fi parintii sau copiii.

"Uneori, pacientii ajung foarte repede la noi, alteori ajung la noi cand expuizeaza toate celelalte solutii si au senzatia ca nu mai stiu ce sa faca si cumva tot intamplator ajung la noi la un moment dat. De exemplu, in alte tari stii clar ca in momentul in care ai o suspiciune legat de ceva ai cautat clinica de second opinion care poate sa iti dea un raspuns. Dar acesta este un proces care tine de educarea pacientilor si de educarea medicilor, nu este un lucru care se intampla peste noapte. Pana cand ideea de second opinion o sa devina o obisnuita o sa avem de muncit mult. Acum trebuie sa muncim pentru educatie foarte mult. In ritmul acesta, probabil in doi ani de zile o sa vorbim despre cu totul altceva", spune Ana Maria Marian.

O consultatie la un doctor care vede un posibil dosar pentru second opinion costa 150 lei. Daca pacientul doreste sa ceara second opinion la un medic din strainatate, serviciul costa 200 euro. In acelasi timp, o consultatie din programul visiting doctors costa 150 euro.

"Ce am incercat sa facem a fost sa gasim o solutie intermediara intre costul pe care l-ai avea daca ai merge la medic in Germania si costul pe care il ai daca mergi la un medic de top in Romania. In Germania, consultatia costa 200-300 euro. Nu este ieftin, dar nu este nici atat de scump pe cat ar fi daca ai merge in Germania. Este un pret care este accesibil pentru un anumit segment din populatie", explica Marian. Astfel, pacientii care vin la Intermedicas au peste 35 ani, au studii superioare si functii de middle si top management in corporatii.

Clinica Intermedicas colaboreaza cu 200 de medici, iar cel mai mult lucreaza cu medici din Germania (unde sunt multi medici romani), Franta, Anglia, Italia, dar si cu SUA pentru cazuri mai complicate si Japonia pe probleme genetice. In cele mai multe cazuri, rata de succes este 100%, mai putin in cazul in care pacientul se afla in faza terminala si ajunge la medic mult prea tarziu.

"Nu pot sa imi inchipui recompensa mai mare decat un pacient care vine in clinica astazi, sa zicem, si este disperat si nu mai stie ce sa faca si le-a incercat pe toate si nu a gasit nicio varianta si vine peste trei luni si zice sunt bine", conchide Ana Maria Marian, CEO Intermedicas.

Wall-Street.ro a lansat proiectul "Femei in business", in cadrul caruia va prezentam povestile celor mai puternice femei din mediul de business local, care conduc afaceri de succes sau detin pozitii-cheie in companii importante.

Sursa foto: Intermedicas

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »


Setari Cookie-uri