Felix Patrascanu, cofondatorul FAN Courier, considera ca Romania a ajuns in momentul in care, cel putin din punct de vedere fiscal, are un business plan, iar oamenii de afaceri sunt chemati in fiecare luna la discutii cu Guvernul pentru a-si discuta problemele.

"Nu toate lucrurile merg asa cum ar trebui sa mearga, nu spunem ca toate doleantele noastre sunt ascultate, dar este un pas inainte", a spus Patrascanu in cadrul Fiscal 360, conferinta organizata de wall-street.ro cu sprijinul Biris Goran si KPMG, precizand ca membrii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romanie se intalnesc lunar cu primul ministru sau cu ministri de profil.

Patrascanu povesteste ca ministrul Finantelor, Darius Valcov, a rugat mai multi oameni de afaceri sa vina cu propuneri pentru a imbunatati cadrul antreprenorial in noul Cod Fiscal. Cofndatorul FAN Courier isi doreste in primul rand ca fiecare contribuabil corect sa aiba parte de un tratament egal cu ANAF si, in general, cu orice autoritate.

Felix Patrascanu a dat exemplu ANCOM, o autoritate cu care a avut un dialog foarte deschis si de la care nu a primit niciodata o amenda fara sa ii ofere in prealabil o perioada de gratie pentru a intra in legalitate. In schimb, in relatia cu Fiscul, Patrascanu mentioneaza ca a fost privit ca "un hot care nu isi plateste toate darile catre stat".

"Recunosc ca trebuie schimbate mult mentalitatile. Am avut parte de un control incrucisat in urma cu ceva timp si am simtit pe pielea mea aceste abordari foarte vechi. Inspectorii ne priveau ca pe niste hoti", a povestit antreprenorul la Fiscal 360.

Degeaba implementam un Cod Fiscal bun, daca oameni care il aplica nu isi schimba mentalitatea - Felix Patrascanu

Cofondatorul FAN Courier atrage atentia si asupra unor detalii tehnice la care autoritatile fiscale ar trebui sa renunte. De exemplu stampila firmei pe facturi si documentele fiscale. Chiar daca Codul Fiscal nu o cere, daca te duci in instanta actele nu au valoare fara semnatura si stampila. "Hai sa renuntam la acea stampila, care nu se mai gaseste nicaieri in comunitatea europeana. Toate actele pe care le primim din Germania si de unde am mai cumparat nu contin stampila", afirma Patrascanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri