Taierea cotei standard de TVA cu 5%, incepand cu 1 ianuarie 2016, asa cum este prevazut in noul Cod Fiscal, va indeparta mult momentul in care se va putea face o reducere a contributiilor de asigurari sociale aplicabile veniturilor din munca, spune Angela Rosca, managing partner Taxhouse.

Participa la dezbaterea virtuala Pro sau contra reducerii TVA cu 5%?

Specialistul in fiscalitate a explicat ca, intrucat nu exista inca estimari bugetare pentru 2016, este greu de analizat oportunitatea reducerii cotei de TVA. Totusi, riscurile taierii cotei standard de TVA cu 5% sunt legate de posibila introducere pe viitor, intr-un context economic poate mai greu de prevazut acum, dar care poate aparea, a unor noi impozite sau marirea celor actuale.

"Au mai fost exemple in ultimii zece ani cand, din lipsa de venituri bugetare, s-au introdus in graba impozitul minim, impozitul pe constructii speciale, supra acciza la combustibili, CASS-ul la veniturile din chirii, etc. sau au aparut discutii legate de cote progresive de impozitare si eliminarea cotei unice. Mediul de afaceri prefera sa lucreze cu ce exista, predictibil, decat sa fie luat prin surprindere cu noi impozite sau cu mariri de impozite, pentru ca stabilitatea si predictibilitatea sunt cuvantele-cheie preferate de orice business cand vine vorba de taxe", spune Angela Rosca.

Daca exista loc de reducere de taxe, sustin ca prioritate reducerea CAS-ului vs. cea a TVA-ului general, pentru ca are ca impact scaderea costurilor salariale sau cresterea veniturilor salariale nete.

"In orice caz, ar fi incurajate munca si investitiile productive si ar fi putut avea si un efect partial de incurajare a consumului (similar reducerii TVA-ului), insa din partea celor care muncesc si primesc salariu si nu o incurajare generala a consumului, asa cum o face reducerea cotei standard de TVA. Nu in ultimul rand, reducerea CAS ar fi avut un efect important de antrenare pentru crearea de locuri de munca noi, crescand competitivitatea economiei romanesti in atragerea de investitii productive si ajutand totodata la formarea de capital local", mai spune Angela Rosca.

Cine va castiga de pe urma reducerii TVA

Specialistul in fiscalitate precizeaza ca retail-ul, serviciile financiar-bancare si serviciile medicale vor avea cel mai mult de castigat de pe urma reducerii cotei standard de TVA. "Pentru retail reducerea TVA-ului la toate produsele inseamna fireste o crestere de vanzari si cel putin temporar un aport suplimentar de marja / profit pana cand piata regleaza din nou preturile in piata la un nivel mai scazut, in timp ce pentru banci, firme de asigurari si clinici medicale de pilda, inseamna o reducere de costuri aferente TVA-ului la achizitiile lor, ele neputandu-si deduce TVA-ul ca regula generala".

Pe de alta parte, avand in vedere ca productia locala nu satisface decat intr-o mica masura cererea interna de bunuri de consum si de folosinta indelungata, produsele de import vor deveni mai ieftine, iar vanzarile acestora vor creste, fapt ce va contribui intr-o masura semnificativa la cresterea deficitului comercial al Romaniei.

O reducere de TVA semnificativa va indeparta mult momentul in care se va putea face o reducere a contributiilor de asigurari sociale aplicabile veniturilor din munca.

Iar la capitolul taxe pe munca, Romania sta destul de prost, avand asigurari sociale semnificativ peste media europeana. Cresterea venitului minim si asigurarile sociale mari ne fac necompetitivi din punct de vedere a costurilor muncii. "Fireste, si TVA-ul actual e peste media europeana, dar in final e o chestiune de prioritati, iar TVA-ul nu afecteaza competitivitatea economica, ci doar consumul final", subliniaza Rosca.

Aspecte pozitive ale noului Cod Fiscal:

  • clarificarile tehnice aduse la foarte multe articole
  • reducerea impozitului pe dividende
  • plafonarea asigurarilor sociale si de sanatate (CAS si CASS).

Aspecte negative ale noului Cod Fiscal:

  • cota de impunere prea mare aplicabila cladirilor folosite in scop comercial (indiferent daca de persoane fizice sau juridice)
  • inexistenta unor reguli de consolidare a bazei impozabile pentru impozitul pe profit pentru grupurile de firme care opereaza in Romania.

"In ceea ce priveste Codul de Procedura Fiscala, acolo exista cateva aspecte negative legate de inegalitatea de tratament intre contribuabil si ANAF – printre ele, termenele de solutionare, penalitatea de nedeclarare, etc", concluzioneaza managing partner-ul Taxhouse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri