Toate lumea vrea tablete. Vrea sa se dea in metrou pe tableta. Sa se uite la filme pe tableta (eventual cat mai ieftina si performanta!). Toti cauta cele mai bune tablete ieftine, scumpe, mare nebunie, ce sa mai. Mai nou, asistam si la ieftiniri maricele la tablete. Deci, de ce sa te mire ca am luat in vizor, pentru review-ul de fata, o tableta – nu romaneasca ci de la producatorul Samsung. Azi vorbim despre Samsung Galaxy Note 8.0.

Deci, ce este Samsung Galaxy Note 8.0?

Samsung este faimoasa pentru construirea de tablete si telefoane de mai toate marimile. In paranteza fie spus, ciudat ca fanii acestei companii dadeau de pamant cu iPhone 5, ca Apple “a indraznit” sa scoata un telefon mai mare. Revenind insa – dimensiunea Samsung Galaxy 8 este una pe care compania asiatica “a nimerit-o”. La ecranul de 8 inci, este marimea unui notepad mare, vine cu un stylus care este chiar util, insa pretul de 1.460 de lei este justificat sau nu?

Design-ul Galaxy Note 8.0

Unul dintre cele mai criticate elemente ale device-urile de top Galaxy ale Samsung (inclusiv Galaxy S4) este designul “in plastic e fantastic”. Galaxy Note 8.0 nu face exceptie – din cauza posteriorului din plastic gadget-ul nu prea este “fancy”. Cam deloc.

Partea din spate nu se poate desprinde asa ca nu ai acces la baterie. Mai mult, modelul pe care l-am testat scotea un mic “click” cand puneam presiune asupra tabletei si, din ce am citit, si altii se plang de dezavantajele uni-body-ului. Arata cam ca o jucarie.

Nu totul este insa in nuante de gri si negru. Datorita plasticului, tableta este usoara – 338g si 8mm grosime. Alaturi de iPad Mini, Galaxy Note 8.0 este acel tip de tableta care poate fi tinuta confortabil intr-o singura mana. Deci e ok sa mergi cu ea in metrou, si sa te tii si de bara. Ba chiar cei de la Samsung au gasit suficient spatiu pentru a implementa speakere stereo care este impresionant de puternic desi, cum este de asteptat, nu are o fidelitate deosebita.

Ecranul Galaxy Note 8.0

Samsung Galaxy Note 8.0 are un ecran de (da, ai ghicit) 8 inci. Este de tip PLS, similar cu cele folosite in iPad-urile Apple si tabletele scumpe. Acest lucru inseamna o densitate de 189 ppi – mult mai bine decat in primele generatii de iPad-uri sau tablete Android, sau tablete ieftine de pe piata. Dar deja suntem obisnuiti cu asa ceva.

Este un ecran bun, dar nu se ridica totusi la nivelul unui retina display. Nu te vei putea plange insa de pixeli prea mari.

Software

Galaxy Note 8.0 ruleaza o versiune modificata de Android 4.1.2 – nu cea mai recenta. Acest lucru este insa acceptabil datorita altor facilitati precum interfata TouchWiz. Este un feature customizabil vizual, colorat, vesel, dar care poate da o senzatie non-business tabletei.

Avand in vedere ca ruleaza Android, poti face insa cam ce iti doresti pe ea, cu widget-uri, wallpapere si chiar aplicatii third party care se copiaza peste interfata TouchWiz.

Tot TouchWiz ofera cateva caracteristici interesante – una dintre cele mai utile este Multi-Screen. Practic, iti aduce multi-tasking pe Galaxy Note 8.0, lasandu-te sa rulezi doua aplicatii, simultan, pe un singur ecran. Pur si simplu tragi aplicatiile pe care le vrei dintr-un side-bar accesabil (sau diminuat) prin apasarea butonului “back”.

Stylusul Galaxy Note 8.0

S Pen stylusul este principalul motiv pentru care exista Galaxy Note. Fara el, Galaxy Note 8.0 nu ar fi altceva decat o alta tableta standard. Stylusul poate fi scos din partea dreapta superioara a tabletei.

Este un gadget mai inteligent decat cele care pot fi achizitionate separat, deoarece nu interactioneaza cu straturile cu care poti tu sa comunici cu tableta, prin degete. In loc de a face acest lucru, Note 8.0 are un strat separat digitalizat care permite tabletei sa simta stylusul chiar INAINTE de a atinge ecranul, permitand astfel sa aplici presiuni diferite pe el – foarte folositor daca vrei sa desenezi, de exemplu, sa scrii ceva accentuand anumite cuvinte si asa mai departe. Are chiar si butoane ca un mouse pentru a activa anumite functii.

Stylusul ofera astfel o senzatie mult mai naturala atunci cand folosesti tableta in acest fel si, inca ceva bun, stylusul nu are nevoie de baterii.

Probabil cea mai importanta aplicatie pentru S Pen este cea preinstalata – S Note. Este o aplicatie usor de folosit care pune in valoare la maxim S Pen-ul. Iti permite sa creezi documente, prezentari, articole, tabele si asa mai departe. Poate fi folosit cu succes si pentru a lua notite, rapid, urmand sa le “descifrezi” mai tarziu.

Hardware si performanta

Pentru inceput, cei 1,6 GHz, 2 Gb RAM si procesorul quad-core Exynos 4412 reprezinta un inceput bun daca esti in cautare de viteza. Cu toate acestea, benchmark-urile peste care mi-am aruncat privirea arata ca este depasita de tablete ceva mai vechi decat iPad Air, de exemplu, precum Google Nexus 10 sau Sony Xperia Tablet Z.

Practic, tableta ruleaza jocuri decent, dar nu “sa te dea pe spate”. O alta problema la tableta de 16 Gb este faptul ca, din aceasta cantitate, doar 9 Gb sunt, efectiv, folosibili. Cu toate acestea, avantajul este ca poti introduce un microSDXC de pana la 64 de Gb.

Fotografierea este mediocra – 5 Mp pe camera din spate si o camera web, pe fata, de 0.3 Mp. “Pe hartie” sunt similare cu primul iPad Mini, in practica insa, calitatea este inferioara si video este limitat la rezolutia de 1280 x 720, spre deosebire de full-HD, 1920 x 1080. Nu foarte mult, avand in vedere pretul destul de ridicat.

Autonomia bateriei

In stand-by, durata de viata a bateriei este una buna. Cu toate acestea, cand folosesti intensiv tableta, nu mai este atat de impresionant.

Daca te uiti la televizor pe tableta timp de 30 de minute, se consuma circa 10% din baterie. La acest consum, Galaxy Note ar trebuie reincarcat dupa circa cinci ore.

Nu este o performanta rea, dar nu este nici de invidiat.

Per total, Galaxy Note 8.0 are un concept interesant, un hibrid intre smartphone/tableta. Samsung Galaxy Note se situeaza undeva intre Note 10.1 si Note 2. Are un stylus digitalizat, ecran de 8 inci, poate fi tinut intr-o mana, si este usor. Este prea mare totusi pentru a fi purtat in buzunare dar, exceptand acest lucru, este un gadget practic.
Cu toate acestea, la acest pret, mai bine mai astepti cat sa strangi cateva sute de lei si mergi pentru o tableta superioara.

Lucruri pozitive:

- Usoara, poate fi tinuta intr-o singura mana;
- Stylusul este excelent, usor de folosit, placut, inedit;

Lucruri negative:

- Carcasa “ieftina”, design-ul indoielnic;
- Autonomie a bateriei nu foarte satisfacatoare.

Disponibilitate – evoMAG.ro.
Pret – 1466 de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri