Imi plac eReaderele. Consider ca reprezinta o tehnologie geniala si cu viitor deschis in fata. Anul acesta cred ca este primul in care orice roman isi poate permite un cititor electronic si, prin acest gest simplu plus cateva carti achizitionate electronic, sa contribuie la cresterea medie a IQ-ului tarii. Si unul dintre cele mai bune eReadere, alaturi de Kindle al Amazon, este Nook Simple Touch cu Glowlight.

Nook Simple Touch combina puterea ecranului tactil cu cerneala electronica (e-Ink), cu butoane confortabile si lumina de fond pentru citirea pe intuneric.

Nook Simple Touch cu Glowlight (o sa ii spun Nook de acum incolo) este unul dintre cele mai recente modele scoase de piata de retailerul de carte american Barnes & Nobles si, din fericire, si-a facut drum si in Romania, prin evoMAG.ro.

Ecranul Nook Simple Touch

Are un ecran de 6 inci care este perfect pentru lectura – la fonturi prea mici se poate simti putin pixelat, dar in general rezolutia de 800 x 600 produce text clar si fotografii bune, excelent de parcurs.

Lumina de fond, numita „GlowLight”, este reminiscenta a ecranelor de jucarie din anii `90, acea fluorescenta verde de la electronicele vechi. Glowlight ilumineaza ecranul cu e-Ink foarte uniform, producand o lumina clara, care nu este rece precum albastrul Kindle Paperwhite, desi nu este nici exact calda. Este „numai potrivita”. Ce mi-a placut in mod special este faptul ca luminozitatea este excelenta – la nivelul minim se poate lectura fara problema.

Nook Simple TouchDin fericire, lumina de fond consuma foarte putin din bateria eReader-ului, asa ca multi utilizatori pot sa foloseasca device-ul cu doar o incarcare pe luna. Fara Glowlight, acumulatorul Nook ar trebui sa reziste fara incarcare doua luni – 30 de minute de citit/zi sau circa 75 de ore, incluzand download-ul de carti, prin Wi-Fi.

Butoanele mecanice sunt foarte bune. Pentru mine, obisnuit cu modelul 3 al Kindle fara touch screen, a da paginile cartii prin atingerea ecranului pur si simplu nu mi se pare natural. Mai mult, ecranul este foarte sensibil si poti intoarce paginile din greseala fara sa-ti dai seama. Producatorii Nook au plasat patru butoane pe laterale – doua pe fiecare parte -, pentru a intoarce paginile virtuale din orice pozitie ai tine Nook-ul. Poti tine usorul device intr-o singura mana si sa dai paginile tot cu o singura mana, ceea ce mi se pare excelent.

Desi nu vine intesat de toate optiunile Kindle-ului, Nook-ul este excelent pentru citit si nu devine un „briceag elvetian”, bun la toate. Acest lucru face parte din „carisma” sa. Device-ul vine cu cateva optiuni sociale, precum acces la Facebook. Cu toate acestea, lipseste o optiune care ar fi mers la perfectiune – impartasirea articolelor sau anumitor pagini dintr-o carte pe retele sociale.

Nook Simple Touch: pret

Pretul device-ului este foarte mic, mai ales pentru un device cu lumina. Dintre toate device-urile de citit, as putea spune ca Nook Simple Touch cu GlowLight este printre preferatele mele, datorita greutatii reduse (sub 200 de grame), butoanelor excelent pozitionate si a luminii placute.

Disponibilitate si pret – evoMAG.ro, 539 de lei, resigilat.

Lucruri pozitive

Butoane fizice foarte bine pozitionate
Display bun cu lumina de fundal excelenta
Autonomie ridicata
Usor de folosit, oriunde
Pret bun

Dezavantajele eReader-ului

Loc de imbunatatit pe partea software
Este rapid, dar nu atat de rapid ca alte eReadere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri