Petre Nicolae, specialist in training si consultanta, a aratat ca noilor guvernanti ai Romaniei, indiferent cine vor fi acestia, nu trebuie sa le lipseasca o serie de competente in domeniul leadershipului, intre care viziunea strategica si capacitatea de a performa in conditii dificile.

"Plecand de la necesitatea de a avea lideri capabili sa transforme totul in jurul lor si, mai ales, sa fie vectori de imagine si de tractare pentru o natiune, oamenii politici trebuie sa aiba calitati umane care sa ii diferentieze in totalitate fata de ceilalti. Nu este indeajuns sa fi un excelent negociator, un bun orator, un bun jurist sau un bun economist daca integritatea lasa de dorit", a declarat pentru wall-street.ro Petre Nicolae, seful companiei de training si consultanta CBC Romania.

Potrivit acestuia, viitorii guvernanti trebuie sa aiba competente in domeniul leadership-ului, iar cele mai importante sunt:

  • viziune strategica asupra a ceea ce urmeaza sa realizeze pe perioada unui mandat;

Majoritatea se gandesc ce avutie pot acumula pe perioada unui mandat decat ce realiziari lasa in urma lor.

  • capacitatea de a anticipa ce trebuie sa faca si in ce directie sa isi concentreze eforturile;
  • capacitatea de a organiza, coordona oamenii si activitatile pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit;
  • capacitatea de a construi lucruri de valoare si relatii cu cei din jur;
  • tact, diplomatie si capacitatea de performa in conditii de stres maxim.

Pe de alta parte, el recunoaste ca politicienii sunt oameni si fiecare are un bagaj emotional care ar putea sa fie total nepotrivit pentru o astfel de misiune. Cu alte cuvinte, fiecare politician ar trebuie sa aiba:

  • mecanisme de autoreglare a starilor sale emotionale, astfel incat sa poata avea un puternic control emotional;
  • un rationament sanatos si o gandire neviciata de "boala romanilor politicieni" de a se imbogati peste noapte;
  • echilibru in viata personala, aspect ce ii confera concentrare maxima pe obiectivele sale profesionale de politician;
  • integritate maxima si dorinta de a ajuta oamenii si de a "face istorie" pe perioada unui mandat;
  • simt de raspundere, dezvoltare continua si o atitudine pozitiva.

"Pentru toate acestea, politicienii romani ar trebui sa aiba parte de programe performante de leadership transformational si de leadership coaching. Cu alte cuvinte, trebuie introdusi in programe performante care sa le schimbe modul de a gandi si de a fi", a mai spus Nicolae.

WALL-STREET.RO lanseaza campania editoriala #GuvernulTAU, un proiect care isi propune sa prezinte si sa disemineze propunerile mediului de business si solicitarile strazii pentru viitorii decidenti politici. Proiectul editorial isi propune doua lucruri esentiale: 1) selectarea reactiilor din partea romanilor care solicita in strada schimbarea sistemului etatist si 2) cele mai bune idei ale mediului de business pentru guvernantii din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Setari Cookie-uri