Tehnologia este tot mai prezenta in recrutarea angajatilor, de la soft-uri speciale, la sisteme de scanare a CV-urilor si pana la vanarea candidatilor prin retele sociale. Un instrument pe care oamenii de HR se bazeaza in gasirea angajatului potrivit este interviul video, un trend in recrutare care poate intimida candidatii chiar mai mult decat interviul fata in fata, sustin specialistii in domeniu. wall-street.ro iti prezinta astfel motivele pentru care angajatorii prefera interviul la distanta si cum sa te pregatesti pentru o discutie video in vanarea unui loc de munca.

Vrei sa afli cele mai noi provocari si tendintele anului in domeniul resurselor umane? Stii care sunt cei mai importanti factori care influenteaza acest sector? Vrei sa fii la curent cu noutatile din piata muncii? Inscrie-te la cea de-a treia editie a conferintei HR 2.0, eveniment organizat de wall-street.ro miercuri, 28 mai.

De ce apeleaza angajatorii la interviul video

Angajatorii si agentiile de recrutare folosesc interviul video pentru a scurta timpul, distanta si costurile in selectarea personalului, iar de cele mai multe ori acest test este dat prin platforme video sau Skype.

Potrivit Catalinei Bilan, career services lead in cadrul CareerAdvisor, companie specializata in consultanta in HR si cariera, angajatorii apeleaza la interviul video in cazul recrutarilor de volum, caz in care interviul are o durata de aproximativ 15-20 de minute.

In aceasta situatie, angajatorii verifica compatibiliatea candidatului cu postul vacant in ceea ce priveste experienta lui si abilitatile necesare pentru obtinerea jobului, testeaza cunostintele de limbi straine, verifica interesul candidatului pentru pozitia vacanta si inclusiv discuta despre asteptarile salariale ale candidatului.

Totodata, interviul video este necesar pentru finalizarea listei scurte de candidate pentru jobul disponibil in companie, atunci cand candidatii se afla la distanta marea de sediul companiei angajatoare. In acest caz, interviul poate dura si aproape o ora, mai spune reprezentantul CareerAdvisor.

Interviul video, tot mai popular in Romania

In tara noastra, interviul video castiga tot mai multa popularitate in randul angajatorilor si recrutorilor, sustine Eugenia Dabu, acting recruitment manager la compania de recrutare Lugera. "Tot mai multi recruiteri descopera beneficiile unei intalniri online alaturi de candidat. De la aspecte legate de cost-saving, pana la flexibilitatea pe care o ofera din punct de vedere al intervalului orar, interviul video este clar un trend care va deveni in urmatorii ani o practica tot mai des intalnita", explica Eugenia Dabu.

interviu video, interviu de angajare

Sursa foto: Interviu video/Shutterstock.com

Specialistul in recrutare mai sustine ca interviul video este folosit pentru a inlocui anumite etape din procesul de selectie, adesea pentru roluri tehnice din IT sau engineering. "De asemenea, interviul video mai poate fi folosit sub presiunea unor deadline-uri, disponibilitatea candidatilor fiind mai mare pentru un interviu video versus un interviu face2face la sediul angajatorului", subliniaza Eugenia Dabu de la Lugera.

Potrivivului omului de HR, exista doua tipuri de interviuri virtuale. Primul este un "one-way interview", prin care candidatul primeste o lista de intrebari, iar raspunsurile sunt inregistrate si transmise catre recruiter, sub forma unui "video resume". "Prin aceasta abodare, validitatea predictiva a interviului va fi scazuta. Adaptarea la situatia de interviu, la stilul intervievatorului, spontanietatea discutiei, precum si rolul investigativ al recruiterului sunt absente", explica Eugenia Dabu.

Celelalt tip de interviu este cel in timp real, iar discutia este foarte asemenatoare cu interviul fata in fata.

Chiar si asa, interviul video, desi inlocuieste distanta dintre angajator si candidat, vine cu lipsa sa de autenticitate (ex. limbaj non-verbal) si cu tentatia partipantilor de a se implica si in alte activitati la calculator.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru un interviu video

Desi interviul video iti permite sa vorbesti de pe canapeaua de acasa sau din orice alt loc, specialistii in HR te sfatuiesc sa fii la fel de pregatit ca atunci cand mergi la un interviu la sediul angajatorului.

"Pentru candidat, acest tip de interviu poate sa fie intimidant, poate chiar mai mult decat un interviu fata in fata, care este oricum o situatie stresanta. Tinuta trebuie sa fie profesionala, candidatul trebuie sa poarte acelasi tip de tinuta pe care ar purta-o intr-un interviu fata in fata. De asemenea, trebuie sa se asigure ca se afla intr-un mediu propice pentru sustinerea discutiei: fara zgomote de fond, fara intreruperi, fara obiecte in dezordine in jur. Trebuie sa priveasca direct in camera: o idee buna este sa foloseasca functia «picture-in-picture» ca sa isi vizualizeze si propria imagine. In plus, ar trebui sa incerce sa transmita in timpul interviului entuziasm si energie din inflexiunile vocii, pentru a elimina barierele fizice de comunicare", sustine Catalina Bilan de la CareerAdvisor.

interviu, angajare, interviu video

Sursa foto: Om de afaceri/Shutterstock.com

Potrivit specialistului in recrutare, structura interviului este de regula aceeasi cu cea de la un interviu fata in fata, asa ca ar fi bine sa iti pregatesti raspunsurile pentru intrebarile angajatorului specific postului vacant pe care il vanezi.

"Un interviu structurat bazat pe compentente poate fi folosit oricand si intr-un interviu video. Astfel, pregatirea candidatului pentru un astfel de interviu, nu difera deloc fata de pregatirea pentru un interviu clasic. Intervin insa aspecte de la conexiunea la internet, calitatea imaginii si sunetului. Un alt aspect pozitiv al acestui interviu este faptul ca anxietatea fata de situatia de evaluare pe care candidatii o resimt in interviul face2face tinde sa scada, imbunatatind calitatea raspunsurilor", explica Eugenia Dabu, specialist in recrutare la Lugera.

In plus, specialistii in recrutare te sfatuiesc sa iti pregatesti o lista cu raspunsuri esentiale si convingatoare pentru un interviu virtual de succes. "E foarte important ca toate situatiile prezentate sa fie concrete, iar rezultatele sa fie specifice, masurabile si comparate cu un anumit standard: de exemplu obiectivele, sau situatia pietei la momentul respective", subliniaza Catalina Bilan de la CareerAdvisor.

Potrivit recrutorului, iata care sunt cele mai bune si cele mai slabe raspunsuri la cele mai frecvente intrebari de interviu:

Intrebare Cel mai bun raspuns Cel mai slab raspuns
1. Spune-mi ceva despre tine.

Ceea ce angajatorul doreste sa auda este un sumar al experientei tale si motivele pentru care esti candidatul potrivit pentru post. Creeaza-ti in avans un scurt "advertorial" care sa contina: un sumar al experientei recente (maxim 10 ani), studiile si certificarile relevante pentru post, abilitatile si realizarile specifice care corespund cu cerintele postului.

"Ce ati dori sa stiti?"
2. Care sunt asteptarile tale salariale?

Incearca sa eviti raspunsul in cazul in care intrebarea intervine foarte devreme in procesul de selectie (de exemplu la interviul telefonic); arata-te flexibil si interesat mai degraba de oportunitatea de cariera reprezentata de postul vacant. In cazul in care totusi trebuie sa oferi aceasta informatie, ofera un interval mai larg si adauga ca esti dispus sa discuti la momentul ofertei.

"Nu sunt dispus sa accept un salariu mai mic de 3.000 de euro. Cat oferiti?"
3. Care sunt punctele tale forte? Raspunsul trebuie sa includa abilitati concrete si demonstrabile prin exemple, care sa fie relevante pentru continutul postului, de exemplu: am capacitatea de a genera vanzari: am reusit aduc 10 clienti noi la compania anterioara, care au adus o crestere a volumului de incasari cu 10% peste target in primul an. "Sunt un om de echipa, sunt comunicativ etc.", care sunt deja supra-utilizate si au devenit goale de continut si greu de demonstrat prin exemple.
4. Care sunt punctele tale slabe? Prezinta un exemplu de abilitate pe care ai dezvoltat-o in timp si care a reprezentat o provocare la inceputul carierei. "Nu am niciun punct slab." sau "Sunt perfectionist, am prea multa incredere in oameni", care sunt supra-utilizate.
5. Unde te vezi peste 5 ani? "Mi s-a spus ca am potential sa ocup un post de conducere, de aceea in timp as dori sa imi dezvolt aceste abilitati" sau "Doresc sa devin un expert in zona de risk management, sa dezvolt procese si proceduri care sa aduca rezultate importante companiei pentru care lucrez". "In postul pe care il ocupati dvs. in prezent" sau "Nu stiu".
6. Ce ti-a placut cel mai mult in postul pe care l-ai ocupat anterior? Fa o legatura intre raspunsul tau si nevoile companiei si/sau prezinta un exemplu de initiativa sau o serie de rezultate extraordinare pe care le-ai obtinut – ex. "faptul ca am avut ocazia de a contribui la cresterea vanzarilor in regiune cu peste 50% in ultimii 3 ani". Nu raspunde fara sa te gandesti la nevoile companiei. Daca spui ca ti-a placut independenta pe care ti-o oferea postul anterior si compania pentru care candidezi are nevoie de persoane care sa se integreze intr-un sistem foarte strict de organizare si raportare si sa nu depaseasca limitele job-ului, acest lucru ar putea sa te descalifice.
7. Ce ti-a placut cel mai putin la postul anterior? "Desi mi-au placut majoritatea aspectelor care tineau de job, o limitare a fost ca nu mai aveam oportunitati de a invata ceva nou sau de a prelua noi responsabilitati." Aspecte subiective, referitoare la relatia cu colegii, sefii.
8. Cat de repede crezi ca poti sa te adaptezi si sa contribui in compania noastra? "Cred ca ma pot adapta in foarte scurt timp. In posturile pe care le-am ocupat anterior a trebuit sa acumulez foarte multe informatii intr-un timp foarte scurt si m-am adaptat rapid. De exemplu…" si ofera un exemplu concret. Chiar daca postul pentru care candidezi e intr-o industrie total diferita de industria in care ai activat, identifica acele abilitati transferabile si ofera-le ca exemplu. Da dovada de initiativa si motivatie. "Din moment ce nu am experienta in aceasta industrie, probabil ca voi avea nevoie de ceva mai mult timp sa ma adaptez."
9. De ce ai parasit compania anterioara? In cazul unei reorganizari, spune exact care a fost realitatea: “Compania a trecut printr-o reorganizare la nivelul mai multor departamente si postul pe care il ocupam, impreuna cu altele, au fost desfiintate. Acest lucru nu a avut legatura cu performanta individuala.";
"Simteam ca am realizat tot ce puteam sa realizez in acea companie si sunt in cautarea unui post care sa imi permita sa ma dezvolt in continuare".
"Am fost concediat din cauza ca nu m-am integrat in echipa."; "A fost o razbunare personala a sefului meu."
10. De ce vrei sa lucrezi aici? Sau De ce te-am angaja pe tine? Sumarizeaza motivele pentru care esti potrivit pentru post. Nu te arata interesat doar de aspectele financiare sau de beneficiile pe care le ofera compania.

Vrei sa afli cele mai noi provocari si tendintele anului in domeniul resurselor umane? Stii care sunt cei mai importanti factori care influenteaza acest sector? Vrei sa fii la curent cu noutatile din piata muncii? Inscrie-te la cea de-a treia editie a conferintei HR 2.0, eveniment organizat de wall-street.ro miercuri, 28 mai.

Sursa foto: Interviu video/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri