Jumatate din oamenii pe care compania Xerox i-a angajat in 2013 au venit prin recomandari pentru pozitii care nu sunt entry level, spune Alina Zarnescu, HR manager Xerox Romania, care mentioneaza ca grupul i-a recompensat in trecut pe angajatii care au recomandat persoanele potrivite. Compania se bazeaza in general in procesul de angajare pe recrutare interna, dar apeleaza si la referinte, iar specialistul HR Xerox sustine ca angajarile prin referinte sunt deja un trend in companiile mari.

Vrei sa afli cele mai noi provocari si tendintele anului in domeniul resurselor umane? Stii care sunt cei mai importanti factori care influenteaza acest sector? Vrei sa fii la curent cu noutatile din piata muncii? Inscrie-te la cea de-a treia editie a conferintei HR 2.0, eveniment organizat de wall-street.ro miercuri, 28 mai.

"Mergem pe un sistem de recrutare in care punem un accent mare pe recomandari, referinte de la alti angajati, persoane care au venit din alte companii. Acest lucru are o explicatie foarte buna, logica: un angajat care stie cultura orgnizationala nu ar recomanda un cunoscut care nu s-ar potrivi culturii, care nu ar avea competente, pentru ca pana la urma isi pune obrazul", explica reprezentantul de resurse umane.

Totodata, Alina Zarnescu, HR manager cu aproape 10 ani experienta in resurse umane in Europa de Sud-Est, spune ca Xerox este o companie stabila ca numar de angajati, unde nu se fac multe recrutari si care in acest an nu are in plan sa faca angajari. Chiar si asa, "daca postam o pozitie entry level, numarul de aplicanti este foarte mare. Dar daca ii triem, ii filtram, numarul celor care intr-adevar se potrivesc sau indeplinesc criteriile nu este foarte mare", a mai spus HR managerul Xerox pentru WALL-STREET.RO.

Candidatii din tarile din Est, dispusi sa lucreze mai mult timp

Alina Zarnescu, care a lucrat timp de aproape 10 ani la companie Procter&Gamble in tarile din zona Balcanilor, sustine ca "cei din tarile din est au fost si sunt candidati mai muncitori, dispusi sa lucreze mai mult timp, sa reziste la stres si dornici sa faca o cariera".

HR managerul Xerox sustine, insa, ca piata fortei de munca este clar mai stabila sau fara fluctuatii in Vest, spre deosebire de Est. "Inainte de criza, piata de Est a fost o piata foarte dinamica cu deschidere de foarte multe centre de genul call center, centre de achizitii pentru tari din Europa de Vest. De ce? Pentru ca piata fortei de munca din Est este foarte competitiva din punct de vedere costuri si foarte performanta din punct de vedere calitativ. Acesta este avantajul Romaniei, care intre tarile din Est este o tara mare, ca are competente foarte bune pe limbi straine", a explicat Alina Zarnescu.

Totusi, candidatii din Est, spre deosebire de cei din Vest, pierd la abilitatea de a se prezenta la un interviu si asta pentru ca nu invata acest lucru in facultate, asa cum se intampla in Occident unde au dezvoltate altfel de competente soft skills, subliniaza HR managerul Xerox.

Unde gresesc candidatii in vanarea unui loc de munca

Potrivit specialistului in HR, inca sunt foarte multi candidati care nu stiu sa se prezinte la interviu si care nu stiu sa se vanda. "Desi sunt surse nenumarate de informare pe Internet, inclusiv videoclipuri care te invata cum sa vorbesti la interviu, cu toate astea sunt multi candidati care nu stiu sa-si daca un CV care sa atraga atentia, fie nu stiu sa se vanda efectiv pentru ca este vorba si despre asta. Multi au capacitatea, competente, dar nu stiu sa se prezinte."

Alina Zarnescu le recomanda candidatilor sa stie ce se intampla in piata, sa afle ce salarii ofera angajatorii pentru acelasi post, iar la interviu sa aiba argumente fundamentate pentru asteptarile salarile exprimate. In plus, este necesar ca viitorii angajati sa citeasca despre compania la care au interviuri. "Am avut surpriza sa dau de candidatii care nu erau foarte siguri la ce companie au venit la interviu, punandu-le intrebarea ce stiu despre companie. Cei de acum sunt foarte conectati la tehnologie, insa accesul facil la informatii nu este folosit in avantajul candidatilor, pentru a afla informatii de business despre companie, pentru a se pregati pentru interviu. Nivelul de pregatire pentru interviu nu a crescut foarte mult spre fata de acum 8-10 ani, desi accesul la informatii este foarte mare", a subliniat HR managerul Xerox.

Domeniul in care angajatul pune conditii

Desi numarul de recrutari din Romania a scazut in ultimii ani, fapt care se vede si in numarul de anunturi, Alina Zarnescu crede ca exista in continuare competitie intre angajatori in alegerea celor mai buni oameni de pe piata muncii. "La nivel de entry, competitia nu mai este la fel de mare pentru ca nu mai sunt la fel de multe oferte. Daca discutam despre recrutari pe pozitii cheie sau persoane cu specializari deosebite, s-a diminuat competitia. Am auzit o multime de discutii despre joburi din IT in care se pare ca nu domina angajatorul, ci angajatul este cel care pune conditii. IT-ul este printre domeniile privilegiate, unde se recruteaza mai des", spune HR-ul de la Xerox.

Pentru pozitiile entry level sunt asteptari mai mari, chiar daca este situatie de criza.

Si pe timp de criza, romanii au asteptari mari cand vine vorba de salariu, spune Alina Zarnescu. "Pentru pozitiile entry level sunt asteptari mai mari, chiar daca este situatie de criza. Am fost suprisa sa vad candidati cu asteptari foarte mari, si salariale, si ca pozitie. Erau niste sondaje care aratau ca absolventii de facultate mai cu renume au asteptari salariale de minimum 500 euro net pentru inceput, ceea ce nu e chiar putin", a mai spus specialistul in resurse umane, potrivit caruia Xerox angajeaza pe posturi entry level in principal oameni care fac productie (arhivare, printare, scanare).

"Absolventi de facultate pentru pozitii inalte nu am angajat aproape deloc in ultima vreme. Pentru pozitia minima pentru care nici nu cerem studii superioare oferta salariala este peste salariul minim. Pentru pozitiile mai sofisticate luam oameni din interior. Apelam foarte rar la recrutare din exterior pentru ca avem o pepiniera, poll-uri destul de bune de candidati. Unii dintre oamenii care aveau 22 de ani cand s-au angajat au ajuns in trei ani sales account manager, care este o pozitie de management", a explicat specialistul in HR.

Viitorul in HR: specialistii in resurse umane devin business partners

Alina Zarnescu sustine ca se va schimba rolul persoanelor de HR si anume vor deveni din ce in ce mai mult business partners. Totodata, rolul administrativ de adeverinte, de tinut rapoarte continua sa se externalizeze din ce in ce mai mult, iar companiile care au departamente de resurse umane vor merge pe partea de motivare a angajatilor, de identificare a nevoilor de training ca sa sustina nevoile de business, pe schema organizatorica si definire de modele.

"Continua sa fie recrutati masiv oameni pentru servicii externalizate, call centere, pe diferite functiuni si cu abilitati de limbi straine diverse. Iarasi vad din ce in ce mai mult tendinta de a avea sisteme de resurse umane in companii foarte bine puse la punct, adica sa dai doua click-uri si sa scoti ce raport vrei pentru angajatii tai", explica managerul de HR din cadrul Xerox.

Potrivit coordonatorului de resurse umane, compania Xerox nu va face angajari in acest an, insa va avea 10 pozitii deschise pentru internship. In prezent, Xerox are 300 de angajati, din care 150 lucreaza in headquarter, in principal vanzari si departamentele clasice, marketing, financiar, resurse umane, si 150 fac productie (arhivare, printare, scanare) pentru diferiti clienti, pe proiecte temporare, ceea ce inseamna ca lucreaza direct la sediul clientului.

Alina Zarnescu are aproape 10 ani experienta in recrutare si gestionarea personalului. Din octombrie 2013 este HR manager la Xerox Romania, iar in trecut a lucrat pentru compania Procter&Gamble in zona Europei de Sud-Est.

Acest material face parte din seria de articole HR Manager Corner, cel mai nou proiect editorial lansat de wall-street.ro, prin care HR manageri din companii importante din Romania vorbesc despre ultimele tendinte in recrutare si in piata de resurse umane.

Vrei sa afli cele mai noi provocari si tendintele anului in domeniul resurselor umane? Stii care sunt cei mai importanti factori care influenteaza acest sector? Vrei sa fii la curent cu noutatile din piata muncii? Inscrie-te la cea de-a treia editie a conferintei HR 2.0, eveniment organizat de wall-street.ro miercuri, 28 mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri