Adrian Nastase a facut primii pasi in antreprenoriat anul trecut cu o investitie initiala de circa 50.000 de euro. A ales sa creasca struti, o piata in care abia acum se fac primii pasi in Romania.

In varsta de 48 de ani, Adrian Nastase a absolvit Facultatea de Eletromecanica navala Mircea cel Batran din Constanta, sectia mecanica. Ferma de struti a prins contur acum un an, in luna mai, cand a achizitionat primii struti prereproducatori si pui de strut in varsta de o luna.

“Ideea a incoltit in urma lecturii unui articol cu acest subiect. La o perioada, in urma unei discutii cu un prieten, acesta mi-a povestit de o cunostinta care are cativa struti, fara sa stie alte amanunte legate de crestere, conditii, alimentatie. Am aranjat o vizita in acea locatie in urma careia am hotarat sa incep aceasta afacere”, povesteste Adrian Nastase.

In cazul sau, investitia initiala a fost destul de mare intrucat a trebuit sa achizitioneze terenul, sa-l amenajeze, sa construiasca adaposturi si tarcuri pentru strutii prereproducatori grupati pe familii, cat si pentru strutii in varsta de o luna care au nevoie de conditii mai stricte. Investitia in achizitia prereproducatorilor si a puilor a fost o alta componenta importanta. In total, antreprenorul a alocat pentru inceput aproximativ 50.000 de euro, la care se adauga alti 5.000 de euro pentru achizitia furajelor (lucerna si cereale, minimul de utilaje pentru prepararea hranei, furaj special pentru puii mici.

Ferma este situata in localitatea Gura Calnaului, la circa 2 kilometri de Buzau, si ocupa o suprafata de 4.000 mp. Un alt hectar de pamant a fost cultivat cu lucerna.

Afacerea a inceput cu 150 de pui si prereproducatori, achizitionati din tara, iar in prezent ferma are 110 struti.

“Avantajele afacerii constau in faptul ca la acest moment este loc pentru toata lumea. Desi piata nu este asa de dezvoltata in acest moment, ea este in dezvoltare. Va spun asta din proprie experienta. Aspecte legate de necunoasterea calitatilor carnii si oualelor, a reticentei legate de necunoasterea gustului pot fi depasite pas cu pas”, spune Nastase.

Un alt avantaj subliniat de antreprenor consta in posibilitatea valorificarii tuturor subproduselor care se obtin in urma cresterii strutilor, de la carne pana la oua, piele sau pene.

De asemenea, exista in prezent o piata de desfacere asigurata prin vanzarea catre cel mai mare abator de struti din Europa, contruit la Rasuceni, judetul Giurgiu.

Pretul de vanzare variaza in functie de varsta si poate incepe de la 90-100 de euro pentru puii de o luna si poate ajunge la 450 de euro pentru pasarile de 13 luni.

“Pasarile le vand celor care se gandesc sa inceapa o afacere, celor interesati sa aiba aceste pasari pentru frumusetea lor, celor care vor struti pentru consumul propriu. Astept sa iasa si prima serie de pui, recent achizitionand si incubatorul. Vanzarea acestora se adreseaza categoriilor mai sus prezentate, cat si acelora care achizitioneaza puii pentru copii, asa cu m-a sunat o persoana care avea patru copii si vroia sa cumpere pentru fiecare dintre ei cate un pui”, explica Adrian Nastase.

Antreprenorul estimeaza ca in acest an va recupera 60-70% din investitia initiala.

In ceea ce priveste profitabilitatea acestei afaceri, Adrian Nastase afirma ca profitul poate fi obtinut inca din primul an, dar cu o investitie initiala mare, daca cei interesati achizitioneaza familii de struti reproducatori.

“Se mai poate incepe cu prereproducatori caz in care profitul poate sa apara functie de calitatea pasarilor si a conditiilor asigurate dupa 1-2 ani cu o investitie moderata si se poate incepe afacerea cu achizitia puilor care vor creste pana la vasta maturitatii cand vor incepe sa produca profit, dar cu cresterea corespunzatoare a perioadei de asteptare. Trebuie avut in vedere ca familia de struti este formata in general din doua femele si un mascul. Maturitatea sexuala se atinge in cazul femelelor dupa varsta de doi ani si la masculi dupa trei ani”, mai spune Nastase.

Carnea de strut este saraca in colesterol: contine 2% grasime, in timp ce carnea de vita poate ajunge la 15% continut grasime. In plus, pielea de strut este folosita in marochinaria de lux, in timp ce penele sunt cautate in lumea modei si in industria electronica, datorita proprietarilor electrostatice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri