Managerii romani sunt tot mai interesati de solutii de optimizare fiscala si ar trebuie sa puna pe primul loc gestionarea fluxului de lichiditati atunci cand analizeaza din punct de vedere contabil firmele pe care le conduc, spune Charles Caliendo, profesor in cadrul programului de EMBA al WU Executive Academy.
Manageri si contabili. Un curs de contabilitate din cadrul unui EMBA iti ofera instrumentele utile pe care sa le preiei si sa le implementezi in propria companie si, in acelasi timp, te invata cum sa citesti o situatie financiara, legatura cu alte declaratii financiare, cum sa comunici ca un contabil si sa discuti cu specialistii in finante din compania ta. Cursul meu este construit pe o realitate simpla: studentii nu vor fi niciodata contabili, ci vor ramane manageri intotdeauna.

Contabilitata si criza. Presiunea fata de zona financiara a crescut odata cu criza, iar departamentul contabil a ajuns in centrul atentiei. Managerii marilor companii si-au dat dat seama ca le-ar fi fost mai usor sa anticipeze problemele generate de criza daca ar fi studiat contabilitatea mai atent.

Atentie la cash-flow! Un manager ar trebui sa se uite mai intai la cash-flow, sa se asigure ca businessul pe care il conduce ori in care este implicat zi de zi genereaza un flux de lichiditati sanatos. De multe ori o companie care inregistreaza crestere a afacerilor poate avea probleme serioase de cash-flow. Le explic studentilor urmatoarea realitate inca de la primul curs: exista o diferenta fundamentala intre venituri si cash-flow. Multi analizeaza un cont de profit si pierdere si se uita mai ales la venituri, ceea ce este gresit. Managerii ar trebui sa analizeze fluxul banilor. Sa fie obsedati de acest lucru. Apoi, ar trebui sa se uite la bilantul contabil si sa verifice daca firma detine active care pot fi transformate in bani pentru a acoperi pasivele.
Relatia cu bancherul. Obisnuiesc sa ofer studentilor simularea unui model de business creat astfel incat cursantii sa perceapa ca isi conduc propria afacere. Totul este bazat pe lucrul in echipa, iar fiecare student are responsabilitati diferite. Practic, in noua din zece situatii studentii ajung sa ramana fara cash fie pentru ca afacerea lor creste prea mult, fie ca au probleme de stocuri ori clientii lor nu platesc la timp. In toate aceste situatii este absolut necesara o relatie buna cu bancherul chiar inainte de a avea nevoie de lichiditati. Iata o prima lectie importanta: imbunatateste-ti relatia cu bancherul mai ales atunci cand nu ai nevoie de bani!

Abordare antreprenoriala in contabilitate. Cursul meu de contabilitate are o abordare antreprenoriala intrucat managerii nu vor deveni contabili niciodata, ci se vor gandi doar la cum sa-si dezvolte afacerea. Provocarea mea, ca profesor, este sa-i ajut sa ia decizii strategice de business pornind de la fundamentele contabilitatii. Nu am descoperit diferente in modul in care studentii romani percep contabilitatea. Aceasta este frumusetea contabilitatii: importanta fluxului de lichiditati este mereu aceeasi indiferent de tara sau de companie.

Relatia profesor-student.
Unii studenti, directori financiari, spre exemplu, cunosc tainele cursului de contabilitate, dar, totusi, le este util pentru ca fiecare manager cursant invata de la colegii sai. Managerii se ajuta intre ei, de aici si relatiile de business create de-a lungul timpului, iar spiritul de echipa functioneaza foarte bine. In plus, avem o relatie profesionala simbiotica: studentii ma ajuta, iar eu ii sustin, ca profesor, pe ei. Cand am predat in Bucuresti prima oara, m-am confruntat cu un nivel scazut al asteptarilor fata de cursul meu, bazat pe o teama de contabilitate dupa experiente anterioare proaste de tipul “trebuie sa memorez o multime de lucruri”. Insa, ca profesor, imi propun sa vin cu o abordare diferita prin care sa explic studentilor cum contabilitatea te va ajuta sa-ti conduci propriul business.
Optimizarea fiscala, o nevoie in crestere. Managerii din companiile prezente in sectoare de productie au o abordare diferita in comparatie cu cei din servicii, spre exemplu. Executivii din companiile de consultanta, spre exemplu, nu sunt preocupati de problema stocurilor, ci au un mod de gandire diferit: privesc cu atentie mai degraba timpul alocat clientilor sau facturile care trebuie sa platite. Primesc deseori din partea cursantilor intrebari specifice pentru optimizarea fiscala a businessurilor pe care le administreaza. Unele curiozitati sunt atat de specifice incat le discutam abia la finalul cursului. Optimizarea fiscala reprezinta un subiect tot mai provocator pentru executivii romani. Oricat m-as stradui sa generalizez problemele ridicate de manageri, este imposibil sa fiu relevant pentru toti cursantii, asa ca dezbatem acest subiect in afara cursului de contabilitate. Antreprenorii sunt mai deschisi fata de risc, spre deosebire de manageri, care au un apetit mai redus fata de risc intrucat conduc companii mari si nu vor sa-si piarda jobul. Managerii sunt mai interesati datele contabile decat antreprenorii, si vor sa analizeze toate scenariile posibile. Antreprenorii nu sunt asa orientati spre cifre, ei se uita mai degraba la tendintele din piata si iau decizii spontane, fara prea multa documentare financiara.

Un subiect “fierbinte”: convergenta standardelor contabile. Domeniul contabilitatii este foarte relevant pentru intreaga comunitate de business, iar eu trebuie sa-l fac mai usor de inteles. Pentru a conduce un business, trebuie sa intelegi foarte bine contabilitatea, care nu inseamna gestionarea unor numere. Managerii ar trebui sa vedem legatura directa dintre numere si strategia companiei prin prelucrarea si analizarea datelor financiare. Specialistii in finante sunt tot mai preocupati de convergenta standardelor de contabilitate. Lumea se transforma si devine tot mai globala, iar standardele trebuie sa devina comune, astfel incat sa nu mai fie diferente intre cel chinezesc si cel romanesc, spre exemplu. In opinia mea, ar trebui ca lucrurile sa evolueze mult mai repede in acest sens. De asemenea, exista eternal dezbatere pe o tema “fierbinte”: sunt pietele eficiente sau nu? Eu cred ca acestea sunt eficiente si ar trebui lasate libere, iar toata lumea ar beneficia de pe urma acestui fenomen. Din pacate, criza a devenit o oportunitate pentru guverne sa intervina tot mai mult in pietele financiare prin tot felul de inginerii nesanatoase.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri