Mediul de afaceri a criticat in repetate randuri intarzierile in cazul rambursarilor de TVA de catre stat, situatie care a adus numeroase firme in faliment sau le-a ingreunat semnificativ activitatea, oricum deteriorata de criza financiara. Sunt cazuri in care statul a fost fortat de instanta sa plateasca dobanzi ca urmare a acestor intarzieri. Este nevoie insa ca fiecare firma sa isi caute dreptatea in justitie sau statul trebuie sa se reformeze singur si sa se comporte ca un simplu contribuabil?
Potrivit estimarilor, intarzierile la rambursarea TVA se pot intinde pana la 8-9 luni, timp in care firmele asteapta banii datorati de stat, iar acest lucru poate duce chiar la blocajul financiar al acestora.

Solutiii la nivel legislativ pentru aceasta situatie exista, iar firmele "pot initia actiuni in justitie pentru obligarea organelor fiscale la solutionarea cererilor de rambursare TVA, precum si pentru solicitarea de dobanzi in cazul rambursarii cu intarziere", potrivit unui raport al KMPG Romania.

Cadrul legislativ exista, mai trebuie vointa

Dupa cum explica Madalin Niculeasa (foto), avocatul fondator al Niculeasa Law Office, problema este reglementata atat in Codul de procedura fiscala cat si in Codul civil, iar procedura de urmat pentru recuperarea acestor dobanzi este de asemenea reglementata prin Ordin al Ministrului Finantielor.

De asemenea, jurisprudenta Curtii Europene de Justitie pe aceasta tema este suficient de abundenta si de clara.

"In ce masura instantele judecatoresti aplica aceste dispozitii legale, este o alta problema iar aceasta trebuie analizata de la caz la caz. Legea este de generala aplicatie dar pentru fiecare caz in parte, or pentru aceasta este nevoie de instanta judecatoreasca pentru a cobori legea la firul ierbii. Legiuitorul si-a facut treaba consacrand posibilitatea legala. Revine judecatorului misiunea de a transforma aceasta posibilitate intr-o realitate concreta", apreciaza Madalin Niculeasa.

Totusi, el critica dorinta de marketing a multor avocati, care fac"un titlu de glorie atunci cand obtin dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA".

In realitate, Codul de procedura fiscala stabileste dobanzi pentru restituirea cu intarziere a taxelor si impozitelor, dar legea nu este foarte clara cu privire la momentul de cand incep sa curga aceste dobanzi.

Plata penalitatilor de catre stat, un pas catre normalitate

Gabriel Sincu (foto dreapta), partener in cadrul Mazars, considera ca aceasta situatie este de fapt "o problema artificial" creata de catre autoritatile fiscale, pentru ca in mod normal procesul ar trebui sa functioneze automat, exact cum se intampla atunci cand contribuabilii datoreaza dobanzi si penalitati catre autoritati.

"Dupa parerea mea decizia / deciziile instantelor de a obliga statul la plata de penalitati nu reprezinta decat un pas catre normalitate. Este normal ca autoritatile fiscale sa fie responsabilizate si sa stie ca si greselile facute de ei se platesc cu aceeasi moneda ca si in cazul contribuabililor. Desigur, pana la urma este trist ca se intampla asa, sumele respective sunt platite din bugetul de stat, deci sunt platite in final de catre noi toti, dar repet, este normal ca si fiscul sa isi plateasca greselile cu aceeasi moneda ca si contribuabilii", apreciaza Sincu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri