Calitatea lucrarilor de constructii

26 Noiembrie 2014 / 14:00 - 15:00


13 intrebari

Daca vrei sa afli cum iti poti da seama daca standardele de calitate ale locuintei pe care doresti sa o cumperi sunt la nivelul cautat de tine si cum trebuie sa analizezi chiar si cu un ochi neavizat o constructie, asteptam intrebarile tale.

 

Invitatii pe tema "Calitatea lucrarilor de constructii"

  • Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA Vitalis Consulting

Dezbateri pe tema: Calitatea lucrarilor de constructii


Am observat ca acestea sunt destul de populare reent, datorita probabil unui pret de constructie mai scazut. Casele cu structura de lemn/metalica sunt populare in america de nord, dar oare se potrivesc climatului din Romania ? Ar merita o astfel de alegere sau ar fi mai costiitoare dpdv al costurilor cu intretinerea pe termen lung. Personal as alege o casa cu structura de lemn/metalica mai mult pentru considerente de amenajare si peisagistica dar si pe consderente de cost. As aprecia paera dvs cu si ce firme de constructii considerati experimentate pe astfel de structuri in Romania.

Case strutura lemn/metalica vs restul / 26 Noiembrie 2014 ora 13:43
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 15:23

Piata locuintelor se adapteaza in functie de traditiile si specificul fiecarei zone dar este un element in continua evolutie, prin urmare chiar daca in acest moment casele din lemn sau pe structura metalica nu sunt atat de populare pe plan local nu inseamna ca in viitor nu vor castiga din cota de piata.  Pe termen scurt insa, cumparatorii sau cei care isi construiesc case prefera variantele clasice de constructie atat din perspectiva unei obisnuinte confortabile cat si datorita costurilor comparabile si a numarului relativ redus de companii locale specializate in constructii cu solutii alternative (lemn sau metal).


Buna ziua, sunt interesat in a cumpara o locuinta in cartierul Floreasca, une majoritatea blocurlor sunt proiecte cam 3 etaje, constructie caramida, tip rusesc, fabricate anii 1969. Care este parerea dvs. despre aceste locuinte (i.e. rezistenta cutremur) versus cele de 10 etaje din anii 80 ? Ce durata de viata ar mai putea avea avand invedere ca au deja 45 de ani ? Va multumesc mult, Paul

Constructii Floreasa Bucuresti / 26 Noiembrie 2014 ora 13:37
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 15:15

 O parte dintre cladirile vechi necesita deja sau vor necesita in curand consolidari, prin urmare gradul de risc in caz de seism este crescut prin comparatie cu obiectivele nou construite. Pentru cladirile din anii 60 dupa consolidare durata de viata se va extinde cel mai probabil cu o perioada cel putin egala cu durata initiala. Intre o cladire din anii 60' si una din anii 80, este posibil ca cea din urma sa prezinte mai multa siguranta in caz de seism avand in vedere tehnologiile diferite utilizate in executie.


Buna ziua, Vrem sa achizitionam o casa care la parter are fundatie de beton si beci 2m adancime si parterul este din bca, iar etajul si mansarda sunt din lemn tratat imbinat/construit ca la munte. Ce anume sa verific? la ce ar trebui sa fim atenti in mod special pentru o constructie de lemn? Multumesc, Ioana C.

Ioana / 26 Noiembrie 2014 ora 13:24
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 15:05

 Avand in vedere specificul cladirii si faptul ca nu ati prezentat date privind vechimea ei, este recomandabil sa solicitati serviciile unui expert care sa evalueze constructia in ansamblu si in baza concluziilor sa decideti daca investitia (si eventualele costuri de consolidare/reconditionare) se justifica.


IOANA CIUBOTARIU IOANA CIUBOTARIU 26 Noiembrie 2014 ora 15:24
este din 2009, si pe exterior este izolata cu polistiren de 10. O sa solicit o vizita cu expert in constructii. Multumesc

Buna ziua, Care sunt aspectele dupa care va uitati cand alegeti o casa? Pe langa acte bineinteles. Unele sunt suspect de ieftine. Multumesc

Cristina I / 26 Noiembrie 2014 ora 13:21
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 15:01

 Solutiile constructive utilizate, dotarile si facilitatile cladirii, izolatiile si inchiderile perimetrale (acoperis, ferestre), stadiul racordarilor la utilitati, gradul de finalizare al testarilor si punerii in functiune a diferitelor echipamente ale cladirii (centrala termica, lifturi).


Care sunt cele mai frecvente probleme de constructie de la locuintele noi? Ce ar trebui sa verific atent?

Andrei / 26 Noiembrie 2014 ora 12:56
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 14:58

 In general problemele autentice (nu cele determinante de optiuni sau gusturi subiective) vizeaza izolarea termica si protectia la infiltratii, lipsa de atentie la detalii (mai ales in cadrul lucrarilor de finisaje) si probleme ale instalatiilor in cazul in care s-au utilizat materiale de calitate sub medie. 


Cat mai costa constructia unei case construite la cheie? Si cat de atent sa fiu la standardele de calitate? Pot externaliza acest serviciu?

Florina / 26 Noiembrie 2014 ora 12:30
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 14:53

 Este dificil de estimat fara un minim de detalii costurile pentru o casa, prin urmare la prima intrebare nu va pot raspunde. Referitor la gradul de atentie privind standardele de calitate este fundamental sa le tratati ca o prioritate pe tot parcursul derularii investitiei. Le puteti externaliza si chiar va recomand utilizarea serviciilor unui specialist.


Care sunt principalele variabile dpdv standarde de calitate (inclusiv la nivel de cost) pe care trebuie sa le iau in calcul cand imi voi construi locuinta? Am cumparat deja terenul.

Claudiu / 26 Noiembrie 2014 ora 12:28
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 14:50

 Ca primi pasi va trebui sa va sigurati ca produsele si materialele utilizate sunt din surse sigure, sunt certificate si omologate pentru uz pe piata romaneasca (sunt insotite de certificate de calitate, certificate de performanta, fise tehnice, manuale de utilizare, etc.) si ca acestea sunt puse in opera de personal calificat. Este de asemenea recomandabil ca lucrarile sa fie supravegheate de un specialist (manager de proiect, diriginte de santier, etc.). Din punct de vedere al costurilor este evident ca produsele omologate si personalul calificat implica sume mai mari dar beneficiile unei astfel de abordari justifica in cele din urma investitia.


In ce acte gasesc din ce este construita o casa mai veche? Daca a fost renovata cu pereti falsi cam trebuie sa il crezi pe cuvant pe proprietar.

Cristian / 26 Noiembrie 2014 ora 12:09
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 14:42

 Pentru constructiile vechi exista doua posibilitati de evaluare, fie solicitati cartea constructiei si analizati documentatia inclusa acolo, fie solicitati o expertiza in baza careia se va stabili in ce stadiu se afla cladirea din punct de vedere structural si functional.


Buna ziua, cat de mult se respecta standardele seismice in blocurile noi?

Nicolae / 26 Noiembrie 2014 ora 09:17
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 14:40

 Sunt normative stricte care regelementeaza proiectarea structurilor de rezistenta iar Inspectoratul de Stat in Constructii acorda o atentie deosebita acestor lucrari. In consecinta, nerespectarea standardelor respective in cazul in care proiectul este dezvoltat in conditiile legii este exclusa.


Imi caut acum un apartament si am tot auzit povesti legate de lucrarile proaste. Cum imi dau seama daca apartamentele pe care le vad sunt bine construite? Apararent toate arata bine, dar nu stiu la ce ar trebui sa ma uit, sau ce materiale de constructie ar fi cele mai bune.

Alexandra / 26 Noiembrie 2014 ora 09:15
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 14:32

Pentru a limita gama surprizelor neplacute, este recomandabil ca anterior deciziei privind achizitia sa solicitati dezvoltatorului/constructorului detalii privind solutiile constructive alese si modalitatea in care s-a facut urmarirea executiei. Pentru un plus de acuratete puteti solicita serviciile unui specialist care va poate sprijini in evaluarea detaliilor furnizate. Din punct de vedere al cumparatorului sunt o serie de elemente care pot afecta semnificativ functionalitatea si  confortul utilizatorilor si asupra carora puteti solicita de asemenea informatii: stadiul de finalizare a racordurilor la utilitati, autorizarile centralelor termice si a lifturilor, executia izolatiilor (acoperis, ferestre, etc.), corectitudinea executiei lucrarilor de instalatii, etc. 


Cu respect! Am obtinut credit de la banca in valoare de circa 60.000 de euro pentru un apartament si nu stiu ce sa aleg intre un apartament intr-un bloc din 72 cu trei camere si un apartament cu 2 camere intr-un bloc nou construit. Ambele locuinte se afla in zone relativ apropiate, doar ca nu stiu daca se justifica diferenta de camere doar pentru ca este o constructie noua. Ce m-ati sfatui?

Daniel Georgescu / 26 Noiembrie 2014 ora 08:40
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 14:18

 Din punct de vedere al spatiului, evident ca o camera in plus conteaza (mai ales daca aveti in vedere o viitoare extindere a familiei), din punct de vedere al gradului de confort, a utilitatilor de care puteti beneficia, etc., evident ca o constructie noua are beneficii semnificative fata de constructiile din anii '70. In consecinta, decizia nu tine in mod deosebit de parametri tehnici ci de asteptarile dumneavoastra si proiectiile personale fata de viitor.


buna ziua, am terenul pentru viitoarea casa langa bucuresti, dar inca nu am gasit o companie serioasa de constructii care sa nu te sece de bani. sunt oarecum limitat de buget. care ar fi criteriul principal de care trebuie sa tin cont atunci cand aleg o firma de constructii? mentionez ca am planul casei pregatit. multumesc!

ioan / 26 Noiembrie 2014 ora 08:12
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 14:14

 Recomandabil ar fi ca in momentul in care selectati constructorul, mai ales daca nu aveti informatii despre compania respectiva, sa-i solicitati referinte (proiecte executate, numere de telefon ale clientilor anteriori), eventual sa si vizitati cateva din lucrari si sa discutati cu proprietarii pentru a va face o imagine de ansamblu asupra modului de lucru al firmei si a eventualelor probleme. In paralel puteti verifica firma si din prisma datelor publice privind cifra de afaceri, creante, etc. Desi constructia unei case reprezinta o provocare din punct de vedere financiar, pentru astfel de lucrari nu este intotdeauna recomandabil sa se aleaga cel mai ieftin constructor (una din greselile din pacate frecvente).


26 Noiembrie 2014 ora 15:26

Care credeti ca este importanta arhitectului in momentul in care decidem sa facem o casa?Credeti de asemenea ca este important sa stim de la inceput cum urmeaza sa ne amenajam casa?Antonela


Buna ziua! Am inceput in aceasta primavara lucrarile pentru o noua casa iar pana in prezent am schimbat de trei ori firmele de constructii din cauza neseriozitatii si avansului scazut al constructiei. Initial mi-a fost promis un termen iar lucrarile nu avansau in niciun fel, in plus i-am suspectat de "furtul" materialelor sau folosirea unor cantitati reduse. Cum as putea sa controlez mai bine aceste aspecte si sa ma asigur ca lucrarea decurge normal fara sa fac pe politistul pe santier? E o problema mare la noi....

Dan Alexandrescu / 25 Noiembrie 2014 ora 21:35
Cristi GAVRILA Cristi GAVRILA 26 Noiembrie 2014 ora 14:05

 Din punct de vedere al investitorilor persoane fizice care dezvolta proiecte de mica anvergura (ex. case individuale) nu este intotdeauna facil sa gestioneze costurile si timpii de executie. Ca primi pasi se recomanda stabilirea impreuna cu proiectantul a volumului de lucrari care fac obiectul investitiei si ofertarea acestora de catre costructor, semnarea unui contract care sa conditioneze platile de atingerea anumitor stadii fizice (pentru a se controla eliberarea platilor de atingerea anumitor obiective ex. o plata la finalizarea structurii, o alta la finalizarea inchiderilor perimetrale, etc.) si nu in ultimul rand utilizarea serviciilor unui specialist (diriginte de santier) care sa supervizeze executia din punct de vedere al conditiilor tehnice si de calitate.



Setari Cookie-uri