Procesul de predare-primire al apartamentelor: iti raspundem LIVE la intrebari

9 Februarie 2015 / 14:00 - 15:00


6 intrebari

Elena Tsaliocoglu, customer service manager in cadrul Adama, raspunde LIVE luni, 9 februarie, intre 14:00 si 15:00 intrebarilor cititorilor wall-street.ro despre procesul de predare-primire in cazul unui apartament. Asteptam intrebarile voastre.

 

Invitatii pe tema "Procesul de predare-primire al apartamentelor: iti raspundem LIVE la intrebari"

  • Elena Tsaliocoglu Elena Tsaliocoglu Adama

Dezbateri pe tema: Procesul de predare-primire al apartamentelor: iti raspundem LIVE la intrebari


Ce ar trebui sa fac daca apartamentul este intr-o stare buna dar inca se lucreaza in spatiile comune?

Rodica / 9 Februarie 2015 ora 14:06
Elena Tsaliocoglu Elena Tsaliocoglu 9 Februarie 2015 ora 15:08

Buna ziua,

 In cazul in care prin spatii comune va referiti la holuri , scari balustrade  curatenie etc si doriti sa va asumiti un mic risc de nefinalizare dar acre nu va va afecta foarte mult folosinta la interior, puteti semna contractul de vaznare cumparare. Insa daca aceste lucrari la spatiile comune vizeaza, lucrari de amenajare la anumite instalatii, racordare la reteau de energie electrica, lift etc , in acest caz exista un risc mai mare sa fiti afectat de un eventual scenariu in care aceste lucari nu vor fi niciodata finalizate de constructor. Exemplu liftului; daca acesta nu va fi pus niciodata in functiune din motiv ca nu a primit ISCIRizarea si dumneavoastra locuiti la un etaj superior, cu siguranta puteti trece peste lipsa liftului o luna doua insa pentru urmatorii x ani in care veti locui acolo va fi mai dificil. Sau exemplu contractelor individuale de energeie electrica, in cazul in care nu se va semna de catre furnizor contractul de racordare la reteaua din zona toate demersurile ulteriore vor trebui facute in regim proprieu sau cel mult ca sia sociatie de proprietari.

 In cazul in care discutam despre un constructor de renume si un vanzator cu o anumita experianta in piata s poate eventual si cu alte proiecte finzlaiate in portofoliu , genul de riscuri mentionate mai sus pot fi asumate de catre cumparator,  existand un istoric bun si o mai mare siguranta ca orice fel  de probleme sau lucrari la spatiile comune se vor finaliza.

 


Ce se intampla daca descopar probleme? care sunt pasii pe care ar tb sa ii urmez? Imi pot recupera avansul?

Dan / 9 Februarie 2015 ora 12:18
Elena Tsaliocoglu Elena Tsaliocoglu 9 Februarie 2015 ora 14:59

Buna ziua,

 In cazul in care descoperiti probleme grave dupa data predarii, pentru o eventuala reziliere cu recuperarea avansului , aceste probleme trebuie sa faca parte din categoria de vicii ascunse care sa va impiedice sa folositi sau sa utilizati proprietatea in scopurile in care a fost   achizitionata. In situaia in care apar astfel de probleme trebuie sa va adresati de urgenta, prin comunicari scrise de preferat vanzatorului, constructorului etc In cazul lipsei de reactie, aceste aspecte insa trebuiesc constatate de un expert pentru a putea fi folosit raportul lui in cazul unui eventual litigiu.

 Asa cum am mentionat si mai sus problemele aparute trebuie sa fie de natura sa va impiedice sa folositi acea proprietate in scopul in care a fost achizitionata, o pata pe un perete de la infiltratie, chiar daca poate intra in categoria viciilor ascunse,  nu poate reprezenta o cauza clara de anulare sau obiectul unei actiuni instanta.

 Termenele in care descoperiti aceste probleme sunt esentiale pentru o eventuala reziliere sau castig de cauza in instanta. Atat timp cat problema apare in termenul negociat sau prevazut de lege, aveti sanse de castig dar trebuie sa aveti grija si la termenul de prescriptie , si anume termenul de la care a aparut problema respectiva si in care va puteati adresa instantei pentru constatarea rezilierii si eventual returnarea avansului.

 

 


Buna ziua, sunt acum in cautarea unei garsoniere, am gasit cateva optiuni, insa imi este teama ca poate nu sunt bine construite. As vrea sa stiu cum imi pot da seama daca sunt probleme. Unde as putea gasi un expert care sa vina cu mine la o vizionare? Sunt firme specializate? Se pot face contacte de acest tip? Cat costa o astfel de vizionare cu un specialist in constructii?

Brandusa State / 9 Februarie 2015 ora 11:56
Elena Tsaliocoglu Elena Tsaliocoglu 9 Februarie 2015 ora 14:43

Buna ziua,

  In general orice diriginte de santier va poate ajuta cu o astfel de verificare. Se pot avea in vedere si listele de experti de pe langa diverse instante. Costurile unor asfel de inspectii depind insa de la expert la expert, de problemele pe care doriti sa le verificati si de scopul final al oricarei expertize.


Ce se intampla daca descopar probleme cu locuinat dupa ce intru in posesia apartamentului? Pot obliga in vrun fel sa achite costurile reparatiilor?

Alina Costache / 9 Februarie 2015 ora 11:53
Elena Tsaliocoglu Elena Tsaliocoglu 9 Februarie 2015 ora 14:39

Buna ziua,

 In cazul in care nu ati prevazut anumite termene pentru descoperirea viciilor ascunse ale constructii dupa data predarii, atunci  dumneavoastra beneficiati de dispozitiile codului civil si va puteti indrepta impotriva vanzatorului, constructorului in functie de termenul in care ati descoperit viciul si de natura viciului.

 In cazul in care descoperiti un viciu acest lucru trebuie imediat semnalat prin adrese oficale catre vanzator sau constructor, dupa caz. In cazul in care nu exista nici un fel de raspuns sau reactie  din partea acestora, ar trebui sa luati in considerare inceperea unei  actiuni in instanta.  In vederea obtinerii unei decizii favorabile in instanta, insa sunt necesare parcurgerea unor etape clare si un avocat va poate consilia in acest sens.

 In orice situatie, atat comunicarea initiala cat si o eventuala actiune in instanta,  vor fi inutile in cazul in care vanzatorul sau constructorul nu sunt persoane fizice sau juridice cu o anumita reputatie in piata sau care nu pot prezenta anumite garantii. Totusi in cazul in care ati achizitionat o proprietate fara sa aveti in vedere aceste aspecte, o polita de asigurare ar trebui incheiata imediat.


Ce facem daca gasim nereguli grave la predarea apartamentului? (ex. ferestre puse necorespunzator, pereti mai putin drepti)

Simona / 9 Februarie 2015 ora 10:42
Elena Tsaliocoglu Elena Tsaliocoglu 9 Februarie 2015 ora 14:29

Buna ziua,

 De preferat este ca inainte de a semna contratul de vanzare cumparare sa faceti macar o inspectie preliminara mai amanuntita si daca e nevoie, sa conditionati semnarea acestui contract de remediareea acelor probleme.

 Probleme grave legate de tamplarie de exemplu in cazul in care nu sunt remediate de constructor pot genera ulterior costuri destul de mari.

 Daca totusi ati semnat deja un antecontract si ati descoperit problemele ulterior, va trebui sa faceti o distinctie clara intre viciile aparente , adica problemele pe care puteati si dumneavoastra sa le descoperitit fara sa fiti expert si viciile ascunse , cele care nu puteau fi prevazute sau descoperite la data predarii si care au aparut ulterior.

 Referitor la viiciile aparente ar trebui sa aveti prevazut in contract un termen de minim 1 an de la predare in care constructorul sau  vanzatorul sa fie obligat sa remedieze asfel de probleme,  iar pentru viciile ascunse ar trebuie prevazut  un termen de minim 2 -3 ani de la data la care a fost finalizata constructia . Insa , orice termene ati prevedea in contracte,  atat timp cat beneficiarul sau constructorul nu sunt o persoana fizica sau juridica care sa va poata oferi astfel de garantii si care sa le si poata onora la data la care ar aparea, orice fel de mentiuni in contracte sunt inutile.

In astfel de situatii imediat dupa semnarea contractului, este indicat sa incheiati o polita de asigurare care ar trebui sa va ajute sa acoperiti astfel de riscuri.

 

 

 

 

 


Ce ar trebui sa verific in casa?

Geo / 6 Februarie 2015 ora 15:12
Elena Tsaliocoglu Elena Tsaliocoglu 9 Februarie 2015 ora 14:15

Buna ziua,

 La achizitionarea unui apartament sunt mai multe aspecte esentiale care ar trebui verificate. Astfel, pe de o parte ar fi aspectele legale juridice care ar trebui verificate analizate de o persoana de specialitate. O persoana de specialiatate poate fi atat un avocat, cat si un notar, si mai ales daca notarul este cel care va autentifica actul, acesta are oricum obligatia de a verifica toate actele care stau la baza autentificarii: act de proprietate teren, autorizatie, receptie cu primaria, intabulare etc

Daca peste aspectele juridice se poate trece mai usor, multe din documentele care stau la baza contractului de vanzare cumparare trecand deja pana la acel moment prin mai multe verificari efectuate atat de institutii publice( Primarie, OCPI etc) cat si eventual de departamentul juridic al unei banci, in cazul in care se acceseaza un credit, preluarea tehnica presupune o atentie deosebita.

 Referitor la preluarea tehnica, si in acest caz se poate apela la un specialist in cazul in care doriti sa va luati toate masurile de siguranta. In cazul in care ideea unui specialist este exclusa , aspectele esentiale din punctul meu de vedere ar trebui sa vizeze in primul rand partea de izolatie atat la interior cat si la exterior, hidroizolatie precum si izolatia fonica. Cele mai mult probleme intalnite in practica vizeaza aceste aspecte si uneori sunt si cel mai greu de remediat, presupunand lucrari de anvergura.

 Un alt aspect la care ar trebui sa aveti grija, priveste sistemul electric atat al apartamentului cat si al cladirii precum si puterea aprobata de furnizorul de energie electrica. Totodata contorizarea individuala atat la energie electrica cat si gaze ar trebui sa fie deja facuta si contractele individuale semnate cu furnizorii respectivi. In cazul in care nu exista contracte individuale semnate si totusi doriti sa va mutati si doriti sa va asumati un anumit risc, de preferat este sa prevedeti in contract anumite sume care va pot si refacturate lunar, penalitati in cazul in care aceste contracte nu sunt semnate intr-un anumit interval si eventual ar trebui in cazul in care exista dubii legate de bonitatea constructorului sau beneficiarului, sa verificati stadiul dosarului de racordare la furnizorul respectiv.

Restul aspectelor pe care ar trebui sa le aveti in vedere sunt legate de : sistemul de incalzire si costurile mai ales pe timp de iarna in cazul in care nu exista centrale individuale de apartament, sistemul de ventilatie si AC, tamplaria PVC . Restul aspectelor pe care le puteti avea in vedere sunt legate de pereti, parchet , gresie , faianta , obiecte sanitare etc care atat timp cat nu sunt daune vizibile sau nu tin de anumite aspecte negociate in avans, sau diverse cerinte speciale  pot fi remediate atat cu ajutorul constructorului beneficiarului cat si ulterior in regie proprie prin costuri relativ mici.

 

 

 

 



Setari Cookie-uri