2015 este cu siguranta anul care a confirmat revenirea pietei rezidentiale, dar a venit si cu cateva schimbari importante. Va prezentam principalele tendinte care au creionat piata apartamentelor in acest an. TU ai cumpara o locuinta ca investitie? Raspunde la chestionarul de la finalul articolului

Mai multe apartamente pentru segmentul middle

Prima schimbare vizibila in piata rezidentiala este cresterea ponderii locuintelor destinate segmentului middle. Anul acesta, au inceput sa apara mai multe proiecte care au iesit din paradigma mass market, cea care a dominat dezvoltarea imobiliara in anii crizei. Astfel, potrivit unui studiu al Coldwell Banker peste 50% din locuintele cu livrare 2015 sunt destinate mass market, pondere in scadere de la circa 70% in anii trecuti. Gabriel Voicu, directorul diviziei new homes din Coldwell Banker a explicat ca aceasta diferenta nu vine din faptul ca a scazut activitatea de constructii pe mass market, ci este datorata faptului ca au demarat mai multe proiecte dedicate segmentului middle.

Segmentul middle-market s-a dezvoltat in contextul in care oferta locuintelor adresate clasei de mijloc era destul de restransa.

Micii investitori revin in imobiliare

TU ai cumpara o locuinta ca investitie? Raspunde la chestionarul de la finalul articolului

Preturile stabile din piata imobiliara si conditiile bune de credite a determinat si revenirea investitorilor mici pe piata. Traian Stancu, COO al Kiwi Finance, spune ca o categorie de clienti care creste in importanta pe creditele pentru locuinte standard sunt micii investitori. "Nu ma refer la investia speculativa din 2007-2008, ci la o investitie pe termen lung. Oamenii isi fac urmatorul calcul: achizitioneaza a doua sau chiar a treia locuinta, stiu ca rata la banca poate fi acoperita de chiria apartamentului si practic dupa 20-25 de ani au o proprietate care le va genera un venit. Multi chiar folosesc aceasta expresie cumpar ca sa-mi asigur pensia privata", spune Traian Stancu, care a mentionat ca media in portofoliul Kiwi Finance pentru creditul ipotecar standard este de 45.000-50.000 euro. Stancu spune de asemenea ca in piata a crescut ponderea creditelor ipotecare standard.

Plafonul pentru TVA de 5% a crescut

Noul Cod Fiscal a adus si o veste buna pentru piata rezidentiala. Plafonul pentru TVA de 5% a crescut la 450.000 lei, element pentru care jucatorii din piata au discutat mult in ultimii ani, vechiul plafon constrangand strategia de dezvoltarea.

Programul A Doua Casa

O alta schimbare importanta este faptul ca Guvernul da acum posibilitatea celor care au deja o casa prin Prima Casa sa achizitioneze o a doua locuinta tot printr-un program guvernamental de garantare denumit "A doua Casa", cu conditia sa fie mai mare sau mai scumpa decat cea initiala, sa lichideze primul credit si sa vanda prima locuinta obtinuta prin programul Prima Casa.

Se intorc dezvoltatorii care in criza au parasit piata

Anul acesta a marcat si intorcerea unor dezvoltatori care parasisera piata. Isaac Hoshen, co-fondatorul Adama, Shimon Galon, fost CEO GTC, dar si alte nume ca Dimri sau Gindi s-au intors in piata si au in plan dezvoltarea de proiecte rezidentiale. In acelasi timp si dezvoltatorii mari, ca Adama, care au ramas in anii crizei in Romania, continua dezvoltarile. Spre exemplu, Adama a demarat anul acesta proiectul Evocasa Serenia din Berceni.

„Faptul ca am ramas in piata in toata aceasta perioada ne-a permis sa fim permanent conectati la schimbarile si la trendurile actuale astfel incat sa ne adaptam oferta la cererea clientilor. Proiectele dezvoltate si livrate post-criza, cum sunt Edenia Titan si Evocasa Optima in Bucuresti, precum si Copou Bellevue in Iasi, si rezultatele in vanzari inregistrate de acestea ne confirma faptul ca strategia a fost una corecta”, a declarat Alina Necula, head of marketing & sales la Adama.

1. Sunteti interesat de evolutia preturilor apartamentelor in 2016?

2. Cum crezi ca vor evolua preturile apartamentelor in 2016?

3. Cresterea plafonului TVA de 5% la 450.000 lei va face sa luati in considerare achizitia unei locuinte mai scumpe, decat anterior, cand nivelul maxim era 380.000 lei?

4. Ati cumpara o locuinta ca investitie?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri