Spatiile de lucru flexibile sunt inca minoritare in raport cu cele fixe, insa castiga puternic teren. Un studiu al CA Immo prezinta cum arata acum birourile companiilor si care sunt tendintele.

CA Immo a realizat un sondaj international, in randul chiriasilor din birourilor companiei, ale carui concluzii arata cum evolueaza lumea birourilor si ce trenduri se prefigureaza. 713 companii care ocupa birouri in cladirile detinute de CA Immo in mai multe tari, printre care Germania, Austria, Polonia, Romania, Republica Ceha sau Ungaria, au participat la sondajul realizat de companie.

birou colliers

Foto: biroul generatiei Y- Colliers

Spatiul de lucru flexibil, pe agenda a 38% din companii

Spatiile de lucru flexibile sunt inca minoritare in raport cu cele fixe, insa castiga puternic teren. Astfel, sondajul realizat de CA Immo arata ca 85% din companii ofera statii de lucru fixe angajatilor, ori exclusiv, ori predominant. Spatiile de lucru mobile sau flexibile, fie in sediu, fie in alte spatii ale companiei sau sub forma muncii de acasa, reprezinta principalul model de lucru pentru doar 29% din respodenti. Cand sunt insa intrebate de viitor, 38% dintre companii spun ca au in plan sa ofere spatii de lucru flexibile, fie exclusiv, fie predominant. In acelasi timp se observa o scadere a celor care considera ca statiile de lucru fixe vor ramane modelul exclusiv in biroul lor, de la 49%, la 34%.

Trendul este vizibil si pe plan local, un numar din ce in ce mai mare din companiile mari mizand pe flexibilitate, desk sharing sau spatii de lucru informale.

Open space-ul, structura care predomina in birourile companiilor

Plexus Oradea

Foto: birou Plexus Oradea

In ceea ce priveste structura birourilor, open space-ul este cel mai predominant, 28% din companii bifand aceasta optiune, iar pe viitor nu se intrevad mari schimbari. In ceea ce priveste evolutia numarului de angajati, 36% din companii se asteapta ca echipa sa creasca si doar 2% ca numarul de angajati sa scada in lunile care urmeaza.

In ceea ce priveste serviciile aditionale pe care companiile le-ar dori in birou, cele mai multe companii au selectat disponibilitatea unui serviciu de catering cu livrare (58%), iar 54% si-ar dori un serviciu de receptie, urmat apoi de servicii postale sau de curierat, conferinte si facilitati pentru ingrijirea copiilor.

Ce inseamna o cladire sustenabila pentru chiriasi

Studiul CA Immo releva si care sunt principalele caracteristici ale sustenabilitatii unei proprietati sau al unui spatiu in opinia chiriasilor.

Amplasarea cladirii este pentru 89% din respondentii studiului cel mai important criteriu in timp ce pentru 68% din respondenti un criteriu al sustenabilitatii este accesul facil la mijloace de transport in comun. Costurile de operare reprezinta un criteriu de sustenabilitate pentru peste 50% din companii, iar flexibilitatea spatiul este un criteriu pentru aproape 40% din companii.In acelasi timp, certificarile, folosirea energiei regenerabile sau materialele de constructii prietenoase cu mediul au fost considerate caracteristici importante ale sustenabilitatii doar de cateva procente din respondenti.

CA Immo detine active imobiliare de 4 mld. euro in Germania, Austria si Europa de Est. Compania are in Bucuresti patru cladiri de birouri, respectiv Europe House, Opera Center, River Place si Bucharest Business Park. Fondul austriac mai detine in Bucuresti un teren pentru proiecte de birouri, in imediata apropiere a statiei de metrou Grozavesti, un parc logistic, in apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti, si un parc de retail in Sibiu, unde in prima faza a fost dezvoltat un magazin de bricolaj Obi. In total, CA Immo detine in Romania proiecte de peste 327.000 metri patrati inchiriabili. CA Immo este unul dintre cel mai important proprietari de birouri de pe plan local.

Foto principala: receptia cladirii Europe House, detinuta de CA Immo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri