Unul din motivele principale pentru care un programator vrea sa-si schimbe locul de munca este pentru a invata tehnologii noi. De multe ori, programatorul e nemultumit de tehnologia ce se foloseste in cadrul companiei pentru care lucreaza si vine cu propunerea: Am citit despre un limbaj/tehnologie/framework nou care s-ar potrivi foarte bine cu ce avem noi de facut.

Este refuzat, dezvolta o frustrare si in cele din urma pleaca din companie catre alta ce foloseste tehnologia despre care a citit. Exista multe motive pentru care programatorul are dreptate. El vrea sa evolueze, sa invete lucruri noi, sa-si dezvolte stack-ul tehnic. Dar exista si multe motive pentru care compania refuza sa adopte noua tehnologie:

  • Creeaza probleme de personal Chiar daca proiectul realizat in noua tehnologie iese foarte bine, el nu se termina acolo. Proiectul, timp de mai multi ani, va avea nevoie de mentenanta si adaugare de functionalitati noi. Dar oamenii se vor schimba, si tehnologiile la fel. Cat de usor va fi companiei sa angajeze oameni noi pe acea tehnologie? Cati oameni priceputi vor mai exista pe piata? Cat vor costa ei? intrebati-i pe cei ce au facut proiecte in Ruby, cat de greu le este sa gaseasca oameni.
  • Creeaza probleme de infrastructura Fiecare tehnologie noua vine cu cerintele ei de infrastructura. Compania are deja o infrastructura bine pusa la punct, iar orice modificare presupune costuri destul de mari. Ok, ai cloud-ul (AWS, Azure) care rezolva multe din probleme, dar tot sunt necesari oameni specializati pe ambele tehnologii.
  • Cresc costurile de intretinere ale echipelor O companie aeriana e eficienta daca are un singur tip de avion (se aude, Tarom???). Pentru ca echipa ce face intretinerea avioanelor se pricepe la un singur tip de avion. Daca compania are doua tipuri de avioane, costurile se dubleaza. La fel e si intr-o companie de IT. Ai o echipa de Java si una de Node.js? Trebuie sa faci doua training-uri, ai nevoie de doua echipe de suport tehnic, de doua persoane care sa tina interviurile tehnice.
  • Lipsa documentatie si potentiale bug-uri Pentru limbajele stabile exista documentatie, StackOverflow, tutoriale, forumuri, etc. Pentru cele de nisa sau foarte noi, din cauza numarului mic de oameni ce le folosesc, nu exista mare lucru. De multe ori va fi nevoie sa se apeleze chiar la cei ce au creat noua tehnologie, pentru a beneficia de suport.
  • Lipsa de module deja create In tehnologiile stabile, cam tot ce vrei sa faci, exista deja. La fel ca un puzzle, pentru a dezvolta proiectul, trebuie doar sa te folosesti de ce a fost facut deja. In tehnologiile noi - nu e cazul. Pe masura ce lucrezi intr-o tehnologie noua, o sa-ti dai seama ca lucruri care erau "taken for granted" in alte tehnologii, cum ar fi un validator de email, aici nu exista si vor trebui facute de la zero. Asta duce la timp pierdut
    si riscuri.
  • Lipsa de experienta Cand se dezvolta un proiect nou, intr-o tehnologie stabila, cu o echipa ce a mai lucrat in acel mod, riscurile sunt scazute. Se cunosc puncte forte, punctele slabe, iar riscul poate fi bine estimat. Utilizand o tehnologie foarte noua, riscul creste exponential.
  • Rezistenta la schimbare In companii, oamenii au diverse dorinte. Pe langa cei ce doresc sa invete tehnologii de ultima ora, sunt si “dinozaurii”, oameni care cunosc extrem de bine o tehnologie si se impotrivesc la orice semn de schimbare. Pentru ca de cele mai multe ori acesti oameni sunt cei ce stau la baza echipelor de care depind proiectele importante, compania va avea mari dificultati in impunerea unei noi tehnologii, asa ca prefera sa astepte.

Acestea sunt cele mai importante motive pentru care o companie ezita in a folosi ultimele tehnologii si prefera sa astepte o stabilizare a acestora. Daca esti programator si vrei sa utilizezi tehnologii noi, fa-o acasa, pe proiecte personale.

Capata experienta, intelege tot ce iti poate oferi tehnologia respectiva si vezi ce poti crea cu ea. Apoi propune-o la job, pe proiecte mici, interne sau proiecte cu risc mic. Dovedeste companiei ca folosind aceasta tehnologie va avea beneficii mai mari decat riscurile.

Nicolae Andronic este programator Java cu 12 ani de experienta, Project Manager certificat si fondator al platformei Echoz, prin care ajuta companiile sa gaseasca candidatii potriviti pentru pozitiile deschise in domeniul IT, promovandu-le prin intermediul afiliatilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri