Cheia pentru a investi cu succes pe termen lung consta in conservarea capitalului. Iar acesta nu trebuie nicidecum tinut la saltea, ci investit in instrumente financiare cu randamente cat mai bune. Celebrul investitor Warren Buffet are o singura regula in privinta investitiilor: niciodata sa nu pierzi bani. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa iti vinzi detinerile in momentul in care incep sa piarda teren, ci trebuie sa ramai atent la evolutia portofoliului si la pierderile pe care esti dispus sa le inregistrezi pentru a-ti mari capitalul, iar ulterior, sa-l protejezi.

De obicei, esti sfatuit sa investesti in portofolii simple, pe termen lung, care iti pot garanta randamente mici, dar stabile, si care au un risc scazut. Insa pe masura ce conservarea averii devine mult mai importanta decat cresterea si multiplicarea ei, trebuie sa tii cont de alte strategii. Este imposibil sa previi in totalitate riscurile pe masura ce investesti, insa aceste strategii te pot ajuta sa-ti protejezi si sa iti asiguri capitalul:

Diversificarea portofoliului

Una dintre solutiile pentru a-ti proteja averea este strategia de diversificare masiva, pentru a te proteja astfel impotriva tuturor formelor de esec. Adeptii diversificarii considera ca, in cazul in care exista un dezechilibru major pe piata financiara, un portofoliu diversificat va performa mult mai bine decat unul concentrat. Un astfel de portofoliu consta in detinerea unui numar cat mai mare de investitii in cat mai multe active. Astfel, el este mai putin afectat de fluctuatiile care pot aparea pe piata, deoarece pierderile inregistrate pe anumite instrumente financiare sunt compensate de castigurile de pe altele.

Diversificarea portofoliului poate presupune investitii in diferite tipuri de active, de la actiuni, obligatiuni, fonduri de capital privat si proprietati pana la investitii mai exotice, precum companiile nelistate, opere de arta, mobilier de epoca sau chiar drepturi de proprietate intelectuala. Insa strategia investitionala se poate regasi si in investitiile in diverse instante ale aceleasi clase de active. Cel mai bun exemplu in acest caz are de-a face cu investitiile in doua companii, una care comercializeaza inghetata si alta care produce umbrele si pot fi afectate de fluctuatia vremii.

Astfel, daca vremea e frumoasa si calduroasa, prima companie va avea vanzari mari si profit, in timp ce a doua va suferi. Invers, daca vremea e rece ploioasa, cererea pentru umbrele va fi mult mai mare decat cea pentru inghetata, prin urmare, prima companie va suferi pierderi. Investeste in ambele si vei obtine atat cele mai bune, cat si cele mai proaste randamente ale amandurora.

Mizeaza pe optiuni

In general, atunci cand un activ are un randament bun, investitorii incaseaza profitul. Uneori, e o decizie inteleapta. Cu toate acestea, adesea se intampla ca actiunile sa continua sa creasca si sa genereze profit mai mare. In acest caz nu vrei sa vinzi, dar vrei sa blochezi o parte din castigurile tale. Cum procedezi?

Apelezi la contractele options, care iti ofera dreptul, dar nu si obligatia de a cumpara sau de a vinde anumite active, la un pret prestabilit si la o data anume. Aceste tipuri de contracte sunt speciale si presupun ca, in schimbul unei prime, sa iti manifesti dorinta de a cumpara sau de a vinde activul pana la data scadenta. Principala functie a acestor tipuri de contracte este acoperirea riscurilor asociate si reprezinta instrumentele folosite de investitori pentru diversificarea portofoliilor.

Optiunile sunt de doua feluri: de vanzare (put) sau de cumparare (call). Optiunea Call reprezinta modalitatea de a cumpara un activ la un pret specificat, presupunand o crestere a pretului acestuia si astfel avand posibilitatea de a cumpara ieftin si de a vinde scump. Optiunea Put reprezinta modalitatea de a vinde un activ, estimand o scadere a pretului activului pe care s-a facut optiunea si mizand astfel pe posibilitatea de a vinde mai scump si de a cumpara mai ieftin.

In cazul de mai sus, apelezi la o optiune put, deoarece estimezi ca pretul activul va scadea. Avantajul acesteia este ca ai ocazia de a vinde, dar nu esti obligat sa o faci si in acest caz, pierzi doar prima platita, iar profitul actiunilor tale este sigur si la adopost. Este important de retinut ca aceste tipuri de contracte nu sunt folosite de obicei pentru a face bani, ci mai degraba te asigura ca profiturile nerealizabile nu devin pierderi si iti asigura astfel capitalul.

Apeleaza la ordine de stop loss

O alta modalitate de a-ti asigura capitalul si de a te proteja impotriva unei pierderi sunt ordinele de tip stop loss. Prin intermediul acestora, o pozitie este lichidata automat la un anumit pret pe care il stabilesti singur. Astfel iti minimezi expunerea la pierdere in cazul in care piata se misca impotriva ta. De exemplu, cand investesti intr-o companie ale carei actiuni costa 10 dolari si tu stabilesti un ordin stop loss la 8 dolari, atunci cand pretul scade la aceasta valoare, actiunile iti sunt vandute automat.

Sustinatorii acestei solutii de protejare a capitalului sunt de parere ca ordinele stop loss te protejeaza impotriva schimbarilor rapide din piata financiara, in timp ce oponentii sugereaza ca stop loss transforma pierderile temporare in unele definitive. Indiferent de partea pe care o privesti, ordinele stop loss sunt unelte simple, care te pot ajuta sa-ti implementezi strategia investitionala si care te ajuta sa iti limitezi pierderile atunci cand fluctuatiile pietei nu iti sunt favorabile.

Certificate cu capital protejat

Daca esti preocupat, in primul rand, sa-ti protejezi investitiile si ulterior sa iti cresti profitul, ar trebui sa iei in considerare si varianta certificatelor cu capital protejat. Aceste instrumente ofera atat protectia capitalului la maturitate, intr-un grad ridicat, de peste 90%, cat si oportunitatea de a castiga de pe urma aprecierii pretului activului. Acest lucru inseamna ca la scadenta poti pierde, in cel mai rau caz 10% din investitie, dar de asemenea poti castiga daca evolutia pietei este favorabila.

Certificatele cu capital protejat functioneaza ca niste depozite bancare: iti este asigurata protectia capitalului, iar cand acesta ajunge la maturitate, incasezi o dobanda. Aceste tipuri de instrumente financiare se adreseaza preponderent celor care doresc sa se asigure fata de o eventuala depreciere a pretului activului suport si cuprind o gama larga de active suport, de la actiuni pana la marfuri si altele.

Gradul de participatie in activul suport arata in ce masura investitorul beneficiaza de cresterea pretului activului suport. De regula, un nivel mai scazut al protectiei ofera o participatie mai mare in activul suport. Reciproc, o protectie ridicata se poate realiza numai in detrimentul gradului de participare.

Sursa foto: Romolo Tavani/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri