Lichidatorul judiciar desemnat la Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN), compania Euro Insol, va cauta impreuna cu administratia locala si cu Ministerul Energiei o solutie pentru a conserva apa grea produsa in ultimii ani, dar si pentru a pastra termocentrala, astfel incat locuitorii orasului Drobeta-Turnu Severin sa aiba apa calda si caldura, a declarat pentru News.ro avocatul Remus Borza, seful Euro Insol.

Reprezentantul lichidatorului judiciar spune ca vrea sa salveze capacitatile de productie, care de altfel sunt viabile, pentru a nu ajunge sa fie vandute la fier vechi.

Odata intrata in faliment, regia nu mai poate desfasura activitati comerciale, decat sa ia masuri de conservare, de inventariere si valorificare a patrimoniului si a activelor.

De altfel, problema patrimoniului si a angajatilor ramasi la RAAN va fi dezbatuta miercuri, impreuna cu primarul orasului Drobeta-Turnu Severin.
Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN), singurul producator de apa grea din Europa si cel mai mare din lume, a intrat oficial saptamana trecuta in faliment, dupa ce magistratii Curtii de Apel Craiova au respins ca nefondat apelul formulat la decizia din 28 ianuarie a Tribunalului Mehedinti.

Lichidator judiciar a fost desemnata Euro Insol, condusa de avocatul Remus Borza, cel care administreaza si insolventa producatorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat.

”Este o companie in care s-au investit multe miliarde de dolari, vorbim de cea mai mare uzina de apa grea din lume, vorbim de rezerve de apa grea de ordinul a miliardelor de euro. Astfel, vorbim si de o responsabilitate foarte mare in sarcina noastra”, a spus Borza.

Productia de apa grea a fost oprita la RAAN de peste un an, iar pe partea de termoficare nu a mai existat activitate de circa o luna. Insa Regia a produs suficienta apa grea incat sa ajunga reactoarelor 1 si 2, inclusiv unitatilor 3 si 4, daca acestea vor fi construite la Cernavoda.
Borza a precizat ca va incerca sa gaseasca solutii pentru a putea conserva rezerva de apa grea.

”Avem rezerve pentru cele patru grupuri, dar mentinerea acestor rezerve in parametri, in standarde, implica niste costuri. Aflata in faliment, societatea nu va putea finanta aceste costuri penntru mentinerea in siguranta a rezervelor de apa grea pentru urmatorii 20 de ani. Va trebui sa gandim impreuna cu Ministerul Energiei, actionarul majoritar, solutii astfel incat sa putem salva acest stoc pretios de apa grea”, a afirmat reprezentantul lichidatorului.
El va propune Ministerului Enegiei un proiect, astfel incat depozitul de apa grea sa ramana stocat in acelasi loc, intrucat o eventuala relocare ar implica costuri mult prea mari.

Discutiile vizeaza insa stabilirea proprietarului rezervei de apa grea, Ministerul Energiei, care este si actionarul majoritar al Nuclearelectrica, compania care administreaza cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda, sau Administratia Nationala a Rezervelor de Stat (ANRS).

O alta prioritate este legata de termocentrala RAAN, Romag-Termo, care asigura agentul termic in Drobeta-Turnu Severin, iar Euro Insol va cauta solutii impreuna cu primaria orasului pentru ca activitatea de termoficare ”sa fie rupta de regie”.

Borza subliniaza ca sunt necesare discutii si cu reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pentru ca licenta de furnizare sa nu fie retrasa, o varianta posibila fiind transferarea activitatii de termoficare pe o alta societate.

”De o luna de zile, orasul Drobeta-Turnu Severin a ramas fara alimentare cu agent termic, fara apa calda. Municipalitatea a demarat deja o procedura privind constructia unui CET, dar sunt pesimist ca in acest an aceasta investitie va fi finalizata, e foarte probabil ca la iarna locuitorii din Drobeta-Turnu Severin sa ramana si fara apa calda, si fara caldura”, a mentionat Borza.

Totodata, exista instalatii cu regim special, aflate sub incidenta ”secretului de stat”, lichidatorul intentionand sa discute cu autoritatile pentru a desecretiza documentatiile tehnice, astfel incat sa aiba acces la ele.

RAAN inregistreaza datorii de peste 1,3 miliarde lei (circa 300 milioane euro). Regia mai are 700 de salariati, insa vor fi pastrati numai aceia care vor asigura paza si conservarea bunurilor RAAN.

Borza mai spune ca cei care sunt vinovati de falimentarea RAAN trebuie sa plateasca penal. ”Unii trebuie sa plateasca pentru acest faliment si pentru modul defectuos in care a fost gestionata compania in ultimii zece ani. Vom incerca, in masura in care mai putem in al 12-lea ceas, sa facem un act de dreptate, sa atragem raspunderea penala a tuturor celor care au girat un jaf de proportii la RAAN, in ultimii 10-15 ani", adauga seful Euro Insol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri