Vlad Doicaru, deputy country manager enterprise unit in cadrul Huawei Technologies, unul din cei mai mari furnizori de echipamente de telecomunicatii la nivel global, este extrem de nemultumit de pretul nejustificat de mare al telefoanelor smart de pe piata sustinand ca exista variante mult mai ieftine care au aceleasi componente si ating aceleasi performante ca cele scumpe.
“Ma nemultumeste de obicei pretul nejustificat in cazul smartphone-urilor, unde exista modele mai ieftine decat media dar au aceleasi performante. Pentru un model de varf, diferentele poti fi si de 150 euro, echivalentul chiar si a 700 lei”, sustine Doicaru.

Diferentele de pret insa constau in tipul de display pe care fiecare producator in parte il foloseste.

La display-uri se face diferenta, fiecare producator avand patentele lui pe tipul de ecran tactil, iar in acest mod Samsung, Apple si HTC au modele de varf care depasesc usor 2.200 lei. Producatorii mai mici folosesc display-uri ceva mai slabe, insa procesorul, finisajul si sistemul de operare sunt la fel”, spune oficialul producatorului de echipamente mobile.

Chiar si asa, Doicaru atrage atentia totusi ca diferenta este foarte mare: “Telefoanele trebuie sa se incadreze in anumite marje. In plus mai sunt si brandul dar si promovarea pentru care se plateste in plus. Pentru un astfel de dispozitiv nu as investi mai mult de 300 euro”, explica Vlad Doicaru.

Managerul Huawei detine in prezent un smartphone Ascend D1 al brandului pe care il conduce.

“Intamplarea face ca pe acesta din urma chiar sa il achizitionez pentru ca pe cele de pana acum le-am facut cadou. Am ales un telefon care are un design si un ecran placut, un procesor puternic si o baterie cu o autonomie mare si nu in ultimul rand o camera foto care raspunde bine la comenzi”, spune acesta.

Daca ar fi sa evidentieze cele mai importante caracteristici ale unui telefon smart, Doicaru sustine ca un astfel de gadget ar trebui sa aiba o baterie suficient de puternica incat sa ii asigure o autonomie cat mai mare.” In principiu incerc sa imi optimizez functionarea telefonului meu, daca nu am nevoie de conectivitate permanenta la Internet”.

Inspirat de familiile regale spaniole din trecut, Doicaru a gasit o asemanare intre situatia din urma cu peste 500 ani si cea din prezent.

“Managerii” care l-au impresionat au fost Fernando (Ferdinand) de Castilia si Isabela de Aragon - rege si regina ai Spaniei in secolul al 15-lea, care de-a lungul domniei lor s-au sustinut reciproc. L-au sponsorizat pe Cristofor Columb, iar Isabela a fost de asemenea principalul sponsor al lui Gonzalo Fernández de Córdoba, cel mai mare geniu si inovator militar al epocii. Realizarile celor doi regi catolici sunt remarcabile. Au unit Spania, puterea coroanei devenind centralizata. Reconquista spaniola are asemanari cu situatia actuala si din prisma crizei economice. Revenind in prezent, pe Warren Buffett si Andrew Grove (Intel) ii pot considera doi manageri completi pentru curajul si viziunea in afaceri”, declara managerul Huawei.

“Nanotehnologia va revolutiona industria tehnologica”

Inovatia este strans legata de creativitate, este de parere Doicaru.

“Michelangelo spunea ca cel mai mare pericol pentru majoritatea dintre noi nu este faptul ca obiectivele sunt prea sus si nu le putem atinge, dar ca acestea sunt prea jos si ca le putem atinge. Mi se par foarte interesante conceptele legate de energia naturala degajata de corpul uman (prin miscare sau doar prin caldura corpului) care va putea incarca bacteria unui telefon mobil. In alta ordine de idei, nanotehnologia cred ca va revolutiona multe industrii, precum cea medicala. Imaginati-va o pastila care poate fi programata sa atinga o anumita parte a corpului pentru a fi «descarcata»”, sustine acesta.

“Mailurile sunt «killer-application-ul» timpului meu“

Managerul Huawei spune ca e-mailul ii rapeste cel mai mult timp.

“Mail-urile sunt «killer-application-ul» timpului meu, dar in rest accesez site-urile de stiri din Romania si cele de IT&C - ca lightreading.com dar si cele legate de hobby-uri, cum sunt cele de vinuri (winespectator.com / decanter.com) si scufundari (scubadiving.com). In principiu sunt interesat de informatiile legate de tehnologie si industrie, de situatia pietei IT&C, de informatiile legate de parteneri si competitie”, a declarat Vlad Doiceascu.

Problema oricarui sistem de operare este securitatea informatiei

Problema cu orice sistem de operare este securitatea informatiei, afirma managerul.

“Securitatea informatiei si modul in care imi protejez informatiile personale impotriva folosirii acestora fara acordul meu sunt foarte importante. Din pacate, nici sistemul Android nu este ferit de astfel de riscuri, dar trebuie sa fac compromisuri daca vreau sa folosesc un smartphone. In principiu evit folosirea de softuri pentru acces la internet fara sa ma documentez inainte despre ele”, mai spune Doicaru.

"Nu cred in prieteniile consistente din spatele unui ecran"

Cand vine vorba de activitatea pe retelele de socializare, Doicaru spune ca are conturi pe cateva retele de socializare, insa prefera sa pastreze legatura exclusiv cu prietenii apropiati.

“Folosesc mai des LinkedIn si ocazional Facebook. Atata timp cat nu iti pierzi timpul sunt o sursa de informatie utila si in acelasi timp de relaxare. M-am bucurat sa gasesc fosti colegi si prieteni pe care nu cred ca as fi avut sansa sa ii regasesc in alt mod sau sa imi creez oportunitati prin a cunoaste a “friend of a friend”, dar din cauza programului destul de incarcat incerc, si din fericire si reusesc, sa imi mentin grupul restrans de prieteni dar de incredere si de care ma leaga amintiri din copilarie. Nu cred in prieteniile consistente din spatele unui ecran”, este de parere deputy country managerul Huawei Romania.

Vlad Doicaru este deputy country manager enterprise unit in cadrul Huawei Romania, companie care face parte din grupul chinez Huawei, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de telecomunicatii la nivel global, produsele si solutiile sale fiind utilizate in peste 140 de tari si de catre zeci de operatori de telecom.

PROFIL IT este o sectiune in care managerii pasionati de gadgeturi si tehnologie impartasesc cititorilor preferintele in materie de produse IT. Cititi aici mai multe intervuri din rubrica PROFIL IT.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profil IT »



Setari Cookie-uri