Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciaza bugetul pe 2008 ca fiind unul prudent, fara un deficit mare, si sustine ca intr-un an electoral politicile economice trebuie intarite, recomandand aplicarea unui mix de politici fiscale-bugetare-salariale pentru reglarea echilibrelor macroeconomice.
"Bugetul pe 2008 este unul relativ restrans. BNR ar vrea sa fie si mai restrans, dar suntem realisti si stim ca bugetul trebuie sa asigure un echilibru intre venituri si cheltuieli dar si intre aspiratii sociale si posibilitati. Speram ca discursul nostru in comisiile parlamentare sa atenueze tendinta parlamentarilor de a mari cheltuielile", a declarat, citat de NewsIn, Isarescu.

Guvernatorul BNR a fost invitat, marti, de catre parlamentarii din comisiile reunite de buget finante din Camera Deputatilor si Senat la dezbaterile la proiectul legii bugetului pe 2008.

Isarescu afirma ca politica fiscala nu trebuie sa se relaxeze, iar pentru reglarea echilibrelor macroeconomice recomanda aplicarea nu doar a politicilor monetare ci si a unui mix de politici fiscale-bugetare-salariale. "Principala vulnerabilitate, in prezent si in perspectiva, este deficitul extern. Folosirea excesiva a politicilor monetare ca instrument de reglare e foarte periculoasa", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a atras atentia ca majorarile salariale surclaseaza productivitatea muncii, care adaugata la apreciarea cursului duce la accentuarea deficitelor externe."Cu cat veniturile salariale cresc in termeni nominali cu atat ar putea fi mai mici in termeni reali", a afirmat Isarescu.

Mugur Isarescu a afirmat ca politicile economice trebuie intarite in perioade electorale prelungite. "Economia romaneasca risca o corectie din partea pietei, la fel ca in 1999, date fiind conditiile pietei internationasle si dezechilibrele accentuate ale contului curent", a explicat Isarescu.

Guvernul a aprobat, in 10 octombrie, proiectul legii bugetului de stat pe 2008 potrivit caruia veniturile bugetului general consolidat vor ajunge la 172,8 miliarde lei, de la 143,8 miliarde lei in acest, in timp ce cheltuielile vor creste la 184,7 miliarde lei de la 154,5 miliarde lei, astfel deficitul bugetar va fi de 11,9 miliarde lei, reprezentand 2,7% din PIB.

Veniturile bugetului consolidat vor insemna echivalentul a 39,3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar cheltuielile 42% din PIB. Comparativ, programul bugetar pentru 2007 a stabilit deficitul la 2,8% din PIB, veniturile fiind de 36,9% din PIB, iar cheltuielile de 39,6% din PIB.

PIB-ul din 2008 este evaluat, prin proiect, la 440 miliarde lei, in timp ce in acest an ar urma sa cumuleze 389,8 miliarde lei. Cursul de schimb al euro, pe baza caruia a fost calculat bugetul, este de 3,18 lei. In 2007, cursul de schimb al euro a fost stabilit in buget la 3,35 lei.

Indicatorii macroeconomici pe care a fost construit bugetul de anul viitor sunt estimati astfel: cresterea economica de 6,5%, inflatie de 3,8%, deficit de cont curent de 13,3% din PIB. Potrivit aceluiasi proiect, cresterea economica pentru 2007 este estimata la 6,1%, inflatia la 4,5%, iar deficitul de cont curent la 13,4% din PIB.

Rata somajului este estimata in scadere pentru 2008, la 4,3%, in timp ce anul acesta a fost prognozata la 5%. Pe de alta parte, numarul de salariati se asteapta sa creasca mai mult decat in 2007, la 2% fata de 1,8%.

Castigul salarial mediu brut ar trebui sa ajunga la 1.550 lei, in 2008, in urcare cu 12,3% fata de anul in curs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri