Cel mai usor mod de a economisi bani atunci cand mergi la cumparaturi intr-un supermarket se regaseste in planificarea listei, scrie The Guardian, care ofera cateva ponturi simple despre cum poti sa mai salvezi din finante dupa o vizita in magazin. Idei la indemana oricui, insa cati dintre noi le respecta?

Liste, liste

Inainte de a porni la cumparaturi realizeaza o lista stricta cu toate alimentele de care ai nevoie. Pe langa faptul ca te ajuta sa economisesti timp, te va tine la distanta de “ispitele” din supermarket, mai exact acele produse de care nu ai nevoie imediata. In plus, poti construi rapid niste retete cu alimentele pe care le ai deja in frigider, astfel incat vei avea de cumparat doar ingredientele care iti lipsesc pentru a definitiva acel fel de mancare.

De unde sa cumperi

Daca sunteti suficienti de norocosi sa locuiti in apropierea unei piete sau a unui magazin de cartier bine aprovizionat, verificati in primul rand daca fructele si legumele sunt mai ieftine decat cele dintr-un supermarket. Aceeasi regula se aplica si in cazul preparatelor din carne sau peste.

A economisi bani – sinonim cu o vizita in supermarket?

Daca nu aveti o alta optiune decat un supermarket asigurati-va ca profitati din plin de experienta de cumparaturi. In primul rand nu credeti in promotii – supermarketurile promoveaza produse la pachet (celebrele 2+1 gratis) care insa nu va ajuta sa economisiti bani. Intotdeauna faceti rapid un calcul mental pentru a vedea daca nu va ajuta mai mult sa achizitionati produsele individual decat la pachet.

In al doilea rand, luati in considerare si rafturile plasate mai jos, intrucat acolo sunt plasate produsele mai ieftine. De regula, retailerii aseaza produsele cele mai scumpe pe rafturile care se afla in dreptul privirii.

Dulciuri supermarket

Ce sa NU cumperi

Unele dintre cele mai scumpe produse din magazine sunt snack-urile, mai ales daca pui in balanta costurile versus avantajele nutritionale. Spre exemple, fructele sunt mult mai ieftine decat dulciurile.

Cu toate acestea, nu exagerati cu cantitatea de fructe si legume pe care o cumparati. 40% din mancarea pe care o aruncam frecvent este reprezentat de aceste alimente. Cumparati in cantitati mai mici sau optati pentru legume si fructe pe care le puteti congeal (spre exemplu, rosiile).

De asemenea, puteti reduce consumul de carne, acesta fiind unul dintre cele mai scumpe produse. Alte surse de proteine, care pot inlocui cu succes carnea, sunt ouale si alunele.

Cata mancare aruncam

In topul tarilor europene care genereaza cele mai multe deseuri alimentare, Romania se afla pe locul 10 din 27 de tari analizate, conform datelor Eurostat. Astfel, fiecare roman arunca, anual, aproape 100 de kilograme de mancare.

Anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeana drept an al luptei impotriva risipei de alimente, iar pana in 2025 se doreste o reducere cu 50% a deseurilor alimentare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri