Asteptarile romanilor in privinta redresarii economice, dorinta de cumparare si veniturile au crescut in trimestrul al treilea comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele GfK.

Indicatorul privind starea economiei a crescut in trimestrul al treilea cu 4,6 puncte, la -11,5 puncte, de la -16,1 puncte in trimestrul anterior, indicatorul referitor la asteptarile privind veniturile s-a imbunatatit de la -5,3 puncte la -4,5 puncte, iar cel privind dorinta de cumparare a urcat de la -22,5% la -21,1%.

“Pentru 2013, toti expertii anticipeaza o usoara inviorare a economiei romanesti, pana in prezent extrem de slaba. Previziunile privind aceasta ameliorare variaza intre 1,6 procente si 2,0 procente. In perioada 2014 - 2016, se anticipeaza ca economia Romaniei va cunoaste o crestere cuprinsa intre 2,7 procente si 4,3 procente. Conform estimarilor actuale, PIB a crescut cu 0,5 procente in trimestrul al doilea. Cadrul economic general este favorabil: datoria nationala este in jur de 34 procente, deficitul bugetar in jur de 2,5 procente, iar somajul se situeaza la circa 7 procente”, se arata in raportul GfK privind Climatul de Consum in Europa pentru al treilea trimestru din 2013.

Cu toate acestea, Romania are inca nevoie de o serie de reforme pentru a putea tine pasul, pe termen lung, cu celelalte tari europene.

“Foarte multe companii continua sa ramana in proprietatea statului. Sperantele de continuare a privatizarii au fost risipite in repetate randuri, in special in industria chimica, minerit si transporturi. In plus, inca mai exista probleme legate de sistemul judiciar si de piata neagra. Invitatiile la licitatii prezinta foarte adesea neregularitati, iar guvernul trebuie sa isi imbunatateasca comportamentul de plata, care, in unele domenii, este deficitar”, se mai precizeaza in raport.

La nivelul intregii Europe se inregistreaza o tendinta ascendenta clara in ceea ce priveste starea economiei. Exceptie fac Italia si Grecia, unde se remarca o stagnare.

De asemenea, indicatorul asteptarilor privind veniturile s-a imbunatatit in mod considerabil in aproape toate tarile. El a stagnat la un nivel extrem de ridicat in Germania, si la un nivel extrem de coborat in Grecia. Olanda este singura tara in care asteptarile privind veniturile au scazut in ultimele trei luni. Cele mai mici valori s-au inregistrat in Grecia (-46,8 puncte), Olanda (-42,7 puncte) si Franta (-42,1 puncte). Cele mai ridicate valori ale indicatorului se inregistreaza in Germania (33,7 puncte), Cehia (16,5 puncte) si Austria (15,1 puncte).

Raluca Raschip, Consumer Goods&Retail Director GFK Romania, va participa in calitate de speaker la prima editie a conferintei internationale retailArena, dedicata industriilor de retail si FMCG, si va prezenta cele mai noi date din domeniu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri