Muhtar Kent, cel care conduce Coca-Cola, cel mai mare producator de sucuri din lume, un business de 48 mld. dolari, a inaugurat o investitie de 22 mil. euro la Ploiesti, unde compania detine cea mai mare fabrica din sud-estul Europei. Intr-un discurs calculat cu precizie a explicat de ce orasul prahovean va deveni un centru de export pentru 100 de milioane de consumatori din regiune.

Executivul de 61 de ani a ajuns la fabrica Coca-Cola din Ploiesti alaturi de premierul Victor Ponta in jurul orei 10.00. A urmat o scurta vizita a celei mai noi linii aseptice de productie pentru Cappy Pulpy, un proiect unic in Europa, proiect care a atras o investitie gigant de 22 mil. euro, alaturi de cei doi fiind prezent si Dimitris Lois, CEO al Coca-Cola HBC AG.

Cu precizia unui ceas elvetian, la ora 11.00 CEO-ul Coca-Cola Company i-a salutat in romaneste pe cei peste 200 de invitati, printre care s-au numarat oficialitati locale, politicieni si membri in boardurile celor doua companii.

“E o placere sa revin in Romania dupa 20 de ani de la prima vizita, cand am inceput constructia fabricii de la Ploiesti”, si-a inceput discursul unul dintre cei mai puternici executivi din lume.

Kent este pentru prima oara in Romania de cand este CEO si presedinte al Coca-Cola Company. El este insa artizanul intrarii gigantului american pe piata locala la inceputul anilor ’90 din pozitia de director pe zona Europei Centrale si de Est.

Investitia inaugurata saptamana aceasta permite existenta a doua fluxuri concomitente, unul care transporta partea lichida a bauturii (sucul) si unul care transporta bucatile de pulpa de fruct. Sucul si bucatile de pulpa de fruct se intalnesc la final in valva de umplere unde se amesteca.

Capacitatea liniei de productie este de pana la 36.000 de sticle pe ora. Timpul de executie a proiectului a fost si el unul record – 60 de camioane au transportat echipamentele care au fost montate in 3 luni.

Nu suntem un turist trecator prin Romania, ne-am despachetat bagajele aici si intentionam sa ramanem.

“Ploiesti devine un centru de export pentru o serie de tari din regiune reprezentand peste 100 de milioane de consumatori, pe langa cei 23 de milioane de romani care vor gusta Cappy Pulpy”, a mai spus CEO-ul Coca-Cola Company.

Acesta a adaugat ca valoarea investitiilor realizate de gigantul american de la intrarea pe piata din Romania se ridica la 525 de milioane de euro, compania creand 2.000 de locuri directe de munca. In ultimii patru ani Coca-Cola a investit la Ploiesti 45 de milioane de euro

“Oricine are nevoie de dezvoltare, tarile, afacerile, indivizii. Investitiile creeaza dezvoltare, insa trebuie sa ai incredere in viitorul tarii, in liderii ei pentru a investi. Nu suntem un turist trecator prin Romania, ne-am despachetat bagajele aici si intentionam sa ramanem”, si-a incheiat discursul Kent.

In urma acestei investitii au fost create aproximativ 40 de locuri noi de munca.

Cappy Pulpy este deja exportat in Ungaria si Bulgaria si in curand vor incepe livrarile si pe piata din Republica Moldova. Produsul realizat la Ploiesti va mai ajunge pe piete precum Croatia, Cehia, Slovacia sau Bosnia.

Coca-Cola mai exporta din Romania apele minerale Dorna pe piata din Republica Moldova. Compania mai opereaza in Romania trei unitati de productie – la Timisoara, Vatra Dornei si Ploiesti.

O investitie mai buna decat orice rating

Premierul Victor Ponta a subliniat faptul ca investitia Coca-Cola transmiste un “mesaj optimist” si l-a invitat pe seful companiei sa “revina cat mai des in Romania cu acelasi optimism si incredere”.

“Atunci cand o companie mondiala, care este si unul dintre cele mai puternice branduri din lume, investeste in Romania cred ca este cel mai bun mesaj pentru o tara, mai bun decat orice rating. Noi romanii nu avem la fel de multa incredere precum au altii in noi”, a spus Ponta.

In opinia acestuia, investitia de la Ploiesti sustine “ambitia Romaniei de a gandi in termini regionali, nu doar nationali”, Ponta sugerand potentialul pe care tara il are in domenii precum energia sau infrastructura.

“Lumea este din ce in ce mai mica, legaturile sunt din ce in ce mai importante. Cred in sansa Romaniei de a deveni un mare actor regional”, a completat Premierul.

Imi doresc ca tot mai multe companii sa plateasca taxe

El a afirmat ca apreciaza companiile “serioase”, care platesc taxe la bugetul de stat, compensand astfel evaziunea fiscala pe care o fac alte firme. Potrivit acestuia, Coca-Cola plateste in Romania taxe si impozite in valoare de circa 200 mil. euro anual.

“Incercam sa calculez cat de mult foloseste Guvernul din banii platiti anual de companii precum Coca-Cola sub forma de taxe si impozite pentru scoli, spitale”, a declarat Ponta.

Coca-Cola detine un portfoliu de peste 500 de marci de bauturi racoritoare, in valoare de 16 mld. dolari printre care Coca-Cola, Diet Coke, Fanta, Sprite, Coca-Cola Zero, Vitaminwater, Powerade, Minute Maid, Simply, Georgia si Del Valle.

Coca-Cola HBC este cel de-al doilea mare imbuteliator al Coca-Cola ca volum de productie, inregistrand vanzari de peste 2 miliarde de unitati/ navete unitate. Compania este prezenta in 28 de tari.

Principalul competitor pe piata romaneasca este PepsiCo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri