Educatia financiara este o tema tot mai prezenta in mediul bancar, insa ea ar trebui sa fie predata inca din scoala, la fel ca geografia, religia sau educatia fizica. "Cu unele baze pe care scoala le poate pune, adultii de maine se vor descurca mult mai bine in viata", considera Valentin Popovici, director executiv Piete Financiare in cadrul BCR.

Scoala de Bani este un proiect de educatie financiara al BCR, sustinut de wall-street.ro, care, pe parcursul a 10 lectii usor de urmarit, iti va prezenta cele mai importante concepte de produse si servicii bancare, pentru a intelege cum functioneaza acestea, cum sa obtii maximul de beneficii si ce poti sa faci pentru a-ti planifica mai bine viata financiara.

Lectia de astazi vizeaza bugetul si planificarea financiara si te va ajuta sa intelegi de ce este bine sa economisesti luna de luna, ce poti face pentru a-ti optimiza cheltuielile recurente si cum sa iti cresti veniturile.

Daca te intrebi cand trebuie sa incepi planificarea vietii financiare, raspunsul scurt si transant este "imediat cum intelegi conceptul de viata financiara". Valentin a explicat ca si un copil, daca ii explici ca banii sunt limitati si ca exista un buget lunar in care trebuie sa se incadreze, va intelege conceptul de planificare financiara.

"Lucrul asta este necesar sa fie predat in scoala, la fel cum invatam geografie, istorie, religie sau sport. Educatia financiara este importanta la acel moment, pentru ca e dificil dupa ce termini scoala sa te intorci sa faci un training sau un curs. Majoritatea adultilor nu va mai face lucrul asta", atrage atentia Valentin.

In ceea ce priveste bugetul si planificarea personala, pentru a avea succes, trebuie sa iti dedici in primul rand timp, sa perseverezi si sa ai disciplina de a respecta ceea ce ai planificat.

Urmareste integral lectia despre buget si planificare financiara in materialul video.

"Stim cati bani facem intr-o luna si cati bani cheltuim. Insa, trebuie sa trecem de la gandirea de pe o luna pe alta si sa incepem sa mergem putin mai departe, stabilind ce vrem sa realizam in 6 luni sau in doi ani", subliniaza expertul in educatie financiara.

Ce poti face atunci cand cheltuielile iti depasesc veniturile intr-o luna

Orice persoana sau familie poate sa intampine pe parcursul vietii diferente lunare intre venituri si cheltuieli, momente in care banii nu ajung de la o luna la alta si trebuie sa faca datorii. Insa, recurenta acestor diferente este importanta, daca aceasta este accidentala, cauzata de un eveniment neprevazut, sau vorbim de multe luni la rand in care veniturile nu acopera cheltuielile.

Oficialul BCR sustine ca aceasta situatie accidentala poate fi usor gestionata prin diferite instrumente financiar-bancare, cum ar fi descoperitul de cont. "Acesta poate fi folosit atata timp cat exista o disciplina in utilizarea lui si exista constientizarea faptului ca este o luna exceptionala din perspectiva cheltuielilor. Daca avem o astfel de luna, lucrurile ar trebui rezolvate in urmatoarele 3-6 luni, astfel incat sa recuperam respectivul descoperit de cont", avertizeaza Valentin.

Daca situatia se intampla destul de des, atunci apare o problema si trebuie sa luam masuri. Specialistul BCR recomanda sa listam cheltuielile in ordinea importantei, de la cea mai importanta, la cea mai putin importanta, si sa incepem sa le optimizam de jos in sus.

"Un exemplu foarte concret este cafeaua de dimineata. In loc sa mergem in fiecare zi la cafeneaua din colt, o putem inlocui cu cafeaua facuta acasa. Timp de 20 de zile cat mergem la munca, diferentele se aduna. Mancatul la restaurant sau la cantina la pranz, la fel. Este clar ca te costa mai mult decat daca ti-ai face pranzul acasa. Sunt lucruri simple, dar recurente. Se intampla cel putin de 20 de ori pe luna si sunt bani care pot fi pusi deoparte".

Urmeaza lucrurile care se intampla cu o recurenta mai mica, dar care reprezinta cheltuieli mai mari, cum este automobilul personal. "Daca treci peste 2 litri (capacitatea cilindrica - n.r.), deja costurile sunt altele si nu vorbesc doar de taxele platite pe masina respectiva, ci si de CASCO, RCA si de toate celelalte cheltuieli", spune Valentin.

Acest proces consecvent si asumat de identificare a cheltuielilor recurente te va face sa intelegi daca, si dupa optimizare, cheltuielile lunare vor depasi in cele mai multe luni veniturile. Daca continua acest lucru, atunci trebuie sa gasesti solutii pentru cresterea veniturilor, iar printre acestea se numara:

1. Poti sa ceri o marire de salariu de locul de munca curent

2. Poti sa iti schimbi locul de munca si sa gasesti unul mai bine platit

3. Poti sa iti iei un al doilea loc de munca sau sa incerci sa realizezi venituri din alte activitati

Cea mai mare provocare in economisire: disciplina financiara

Cel mai important aspect in planificarea financiara este sa ai niste obiective pe care sa le constientizezi si, in ordinea importantei, sa le si respecti, iar obiectivul care nu trebuie sa lipseasca, indiferent de varsta la care ne aflam, este cel al economisirii lunare, respectand principiul de a te plati pe tine prima data.

"Motivatia pentru care facem acest lucru este variata. Toate aceste obiective (pe termen lung si pe termen scurt), de obicei, se transforma intr-o nevoie financiara, pentru ca avem nevoie de bani pentru a ni le indeplini [...] O familie cu copii va pune unul dintre principalele obiective educatia copiilor si cred ca disciplina financiara vine de la sine in momentul in care acel lucru este chiar cel mai important pentru familia respectiva", afirma Valentin Popovici (foto).

Valentin Popovici BCR Scoala de Bani

Munca noastra trebuie valorizata, iar primul lucru in lista de prioritati trebuie sa fie ca o parte din acesti bani pe care ii castigam in fiecare luna sa ii punem deoparte. Asta inseamna sa te platesti pe tine prima data.

Specialistul BCR precizeaza ca nu exista un raspuns definitiv la intrebarea "Cat ar trebui sa economisesti in fiecare luna?", dar foarte multa lume vorbeste de un procent intre 10% si 15% din venitul lunar. Insa, este clar ca ar trebui sa fie o diferenta intre capacitatea de economisire la 20-25 de ani si cea la 50-55 de ani.

Daca luam in calcul obiectivul pastrarii veniturilor la momentul pensionarii, procentul economisirii ar trebui sa creasca odata cu varsta, pornind de la 5% la 20-25 de ani, 10-15% in perioada cea mai activa a vietii (30 - 50 de ani), pentru ca dupa aceasta varsta capacitatea noastra de economisire sa depaseasca 20%.

"Odata ce inaintam in varsta anumite cheltuieli dispar si, de obicei, sunt cele semnificative, de exemplu educatia unui copil. In al doilea rand, exista si o curba ascendenta a veniturilor. La 20 de ani, cand nu ai experienta, castigi o suma de bani, iar pe masura ce acumulezi experienta, la 30-45 de ani, vei atinge un maxim si, teoretic, vei fi capabil sa economisesti mai mult", a concluzionat Valentin.

Sursa foto: TZIDO SUN_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri