Uneori, a intra intr-un sediu bancar major iti poate schimba cateva perspective si preconceptii; in cazul de fata, am vazut mult mai clar fata umana a bancilor, nu atat ca institutii financiare (“un rau necesar”, cum ar spune unii), cat ca potentiale relatii similare cu cele interumane.

Catalin Vasile are un titlu pompos, asa cum sta bine unui bancher. Pe cartea sa de vizita (care are 2 QR code-uri, ceva fain) scrie ca este head of advisory channels la ING si apoi inca vreo 3 cuvinte, insa, mai departe de functie, este o persoana care stie foarte bine care este, pana la urma, rolul unei banci, cum poate sprijini un IMM sau start-up, cand sa te sprijini pe banci si cand nu si, de asemenea, care sunt preconceptiile si greselile care trebuie evitate in relatia cu banca.

Interviul are loc la un etaj superior al sediului ING din Iancu de Hunedoara, Bucurestiul mohorat si gri se vede foarte bine de acolo, contrastand cu caldura din interior. Discutia de astazi - ce pasi ar trebui sa urmeze un antreprenor atunci cand doreste sa isi infiinteze firma si ce sfaturi poate oferi o banca, in acest sens.

Catalin Vasile este prompt si subliniaza ca antreprenorul trebuie sa isi fixeze, in primul rand, tipul de societate pentru a fixa baza de impozitare: intreprindere mica - microintreprindere sau intreprindere mare – macrointreprindere. Trebuie sa aleaga ca firma sa fie platitoare de TVA sau nu si apoi se fixeaza obiectul principal de activitate si obiectele secundare conform Cod CAEN.

"Pentru a evita birocratia ulterioara, este de preferat sa se discute cu un avocat sau contabil pentru a se face o alegere in cunostiinta de cauza”, spune el.

Pasul doi implica rezervarea de denumire, apoi se redacteaza actul constitutiv si, cu actul constitutiv (care prevede repartizarea capitalului social) si rezervarea de denumire se merge la banca si se depune capitalul social. Capitalul social este de min 200 de lei.

Pasul trei implica incheierea contractului de inchiriere/comodat si apoi obtinerea avizului asociatiei de proprietari, vecini, comitet executiv. Pasul patru - depunerea dosarului si apoi a doua zi este termenul de judecata. Daca totul este in regula, certificatul de inmatriculare se ridica in 2 zile.

Costurile de inregistrare se gasesc pe pagina registrului comertului.

Si ce NU recomandati?

Oficialii bancii NU recomanda antreprenorilor sa puna foarte multa baza pe sfaturile de pe forumuri – in primul rand pentru ca nu stii cat de experimentati sunt acestia si, apoi, nici cat de actuale sunt informatiile. Totodata, este de evitat a alege o banca pe baza unor promotii limitate.

De asemenea, Catalin subliniaza ca o relatie cu o banca se construieste in timp, ca o relatie intre oameni. „Dupa doi ani financiari de activitate, putem oferi sprijin mai ridicat, intrucat deja stim cum evolueaza firma – ne uitam la multi indicatori, profitabilitate, solvabilitate, evolutia cifrei de afaceri si asa mai departe. Avem deja o relatie stabila cu clientul si deci putem oferi credit mai usor. Clientii trebuie sa inteleaga ca banii pe care ii dam nu sunt, de fapt, banii nostri, ci ai altor clienti care isi pun baza in noi, asa ca este normal sa facem toate verificarile necesare”, subliniaza Catalin.

Cei mai multi antreprenori, in virtutea obisnuintei si a inertiei, aleg sa lucreze de obicei cu banca la care sunt deja clienti persoane fizice – acolo unde isi incaseaza salariul, au card sau alte operatiuni.

Planurile ING sunt acelea de a incerca sa atraga clienti si ai altor banci, un lucru normal de altfel, prin oferirea unor servicii si produse adiacente, nu atat de creditare cat de sprijinire a antreprenorului roman. De exemplu, spune Catalin Vasile, pana la finalul anului banca va lansa, in varianta beta, o platforma de mentorat pentru antreprenori care sa le ofere notiuni de baza dar si mai avansate despre cum sa faca business, cum sa gandeasca.

„Una dintre greselile antreprenorilor romani, asa cum ii vad eu, este ca inca nu au invatat sa gandeasca global. Multi observ ca se limiteaza la spatiul Romaniei cand, de fapt, granitele s-au deschis din ce in ce mai mult”.

Cand este cel mai bine sa iei credit?

Parerile sunt impartite pe acest subiect. Daca in cadrul evenimentului Antreprenor, Caut Finantare care a avut loc in luna septembrie unii investitori recomanda ca un start-up sa incerce sa amane cat mai mult finantarea prin credit, pentru a se dezvolta cat mai puternic si a convinge bancile sa ii acorde sume mai mari, reprezentantul bancii are o parere usor diferita.

„Cel mai des, antreprenorii esueaza din cauza lipsei de cash. Desi «pe hartie» pare ca au bani, deseori acestia sunt blocati in conturile clientilor, intarzie platile si acest lucru poate duce la faliment. Deci recomandam antreprenorilor sa incerce sa primeasca un credit pentru a isi scala business-ul mai repede si pentru un cash flow sanatos”, subliniaza Catalin.

El nu neaga importanta altor cai de acces catre fonduri – platforme de crowdfunding sau investitori (rari in Romania, din pacate), insa totodata subliniaza ca este foarte posibil ca un business sa evolueze si sa se dezvolte mai rapid prin credit bancar.

Pentru start-up-uri, oferim cost de administrare 0 in primul an la pachetul tranzactional si incepand cu al doilea an, niciun cost de administrare daca firma are 10 plati pe luna. Totodata nu taxam incasarile si avem un comision competitiv la POS - 0.9% pe tranzactie”, subliniaza, la randul ei, Emilia Rosoaga, head of Micro-companies retail business Area la ING. Un alt atuu al bancii este self-banking-ul, posibilitatea de a depune si retrage bani, a face operatiuni bancare, fara ajutor din partea nimanui 24h/24,. „Daca esti patronul unui magazin si iesi din el la ora 9 seara, nu prea iti vine sa mergi acasa cu sacosa de bani, asa ca self banking-ul te poate ajuta”.

Citeste si:

    Ce dileme si probleme au antreprenorii?

    Tudor Gheorghe este un antreprenor roman care are doua startup-uri de care se ocupa in paralel. In ambele situatii, s-a lovit de probleme diferite si a ales o banca in functie de mai multi factori, cu atat mai mult cu cat, asa cum sunt multi, a inceput business-urile cu buget zero.

    Tudor, 28 de ani, are doua start-up-uri diferite – studioul de vizualizare pentru arhitectura Collider si "satelitul" Portal.

    Principala provocare in cazul Collider a fost dilema stabilirii sediului in Romania sau un offshore, pentru taxe mai mici. „Ezitarea asta a facut sa incepem lucrul fara sa facem firma si aparent clientii prefera asa... asta probabil pentru ca sunt la randul lor intermediari. Daca am nevoie de firma folosesc firma pe care am facut-o pentru proiectul numarul doi, portalul. Daca te referi la business la modul general, provocarea a fost faptul ca a trebuit sa descoperim totul singuri, sa mergem pe intuitie. Cea mai mare problema e ca serviciul de randari in realtime este aproape inexistent, deci nu exista o piata stabila cu un range de pret stabil. Costurile de productie devin irelevante pentru ca in functie de client, acelasi efort este valorificat diferit. Singurele aspecte la care ne raportam cand calculam pretul este perceptia clientului si partial si tara in care activeaza. Uneori pretul final este de 2 ori costul de productie, alteori, in tari mai bogate, chiar si 10 ori costul de productie. E foarte greu sa intuim cat e dispus clientul sa plateasca,trebuie sa-l citesti cand interactionezi cu el”, spune Tudor.

    Citeste si:

      In cazul Portal, provocarea a fost…lipsa de experienta. „Desi poate suna stupid, gasirea unui nume la ONRC care sa nu fie luat si sa sune ok a fost destul de dificila. Asta a consumat destul de mult timp. Bugetul de inceput a fost 0. Programarea portalului s-a intins neasteptat de mult, la 1 an. Estimarea initiala a fost de 2 luni. Si din nou, lipsa de experienta”.

      In ceea ce priveste relatia cu bancile, Tudor a ales-o „pe cea care avea oferta cea mai buna pentru startup-uri. La cateva luni dupa lansarea site-ului vom activa un procesator de plati online, si atunci vom alege banca cu care vom colabora pe termen lung, in functie de oferta pe care o ofera bancile si procesatorii de plati”.

      Un lucru interesant este ca procesatorii de plati le-au transmis tinerilor ca au preturi diferite in functie de banca cu care lucreaza – inca un lucru de care trebuie sa iei aminte, daca doresti sa tranzactionezi online.

      In cazul startup-ului Magstoria, din portofoliul unei companii cu o durata mult mai mare pe piata, Innobyte, lucrurile au fost mult mai simple. Asa cum spunea anterior si Catalin Vasile de la ING, compania ce are peste 9 ani pe piata a ales sa continue colaborarea cu banca anterioara. „Magstoria nu este, in sine, un start-up, ci este “copilul” unei companii cu mai bine de 9 ani de experienta in web development. Avem o experienta de durata cu banca pentru celelalte proiecte si activitatea de pana acum de la Innobyte, nu a fost cazul de o abordare diferita pentru Magstoria”, spune, la randul sau, Catalin Somfalean, CEO, member of the Board, Innobyte.

      Tu ce provocari ai intampinat in alegerea bancilor cu care sa lucrezi? Ce sfaturi ai putea oferi altor antreprenori? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

      Sursa foto: Shutterstock: Banking

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Money »



      Setari Cookie-uri