Bugetul de stat a fost rectificat. Ne anunta ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, care insista ca rectificarea e una pozitiva. Si, in acelasi timp, ne linisteste: “toate institutiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de functionare”. Ce ne trebuie mai mult?

Si inca ceva: s-au asigurat majorarile salariale din sistemul bugetar aprobate in acest an.

Deci, obiectivele principale sunt atinse. Avem si crestere economica, mai mare decat se estimase initial (deci se pare ca Guvernul si-a gresit propria proiectie).

„Cresterea economica de 5,8% inregistrata pe semestrul I a condus la revizuirea pozitiva a cresterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avuta in vedere la elaborarea bugetului la inceputul anului 2017, la 5,6%. Astfel, PIB-ul nominal estimat s-a majorat cu 21,9 miliarde lei, respectiv de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei”, a declarat ministrul Finantelor, scrie News.ro.

De aici a tras concluzia Ionut Misa ca rectificarea e pozitiva: desi deficitul bugetar e mai mare dupa rectificare, Guvernul sa va incadra “in deficitul de 2,96% din PIB”.

Si totusi, veniturile bugetului de stat scad

Si apoi continua sa vorbeasca despre bugetul consolidat, desi nu acesta a fost rectificat, ci bugetul de stat.

„Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza pe sold cu 1060,7 milioane lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza pe sold cu 1705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine astfel la 2,96 din PIB potrivit metodologiei cash”, a aratat ministrul Finatelor.

De asemenea, el a explicat ca prin rectificarea bugetara veniturile au fost actualizate tinand cont de incasarile realizate pe primele sapte luni din acest an, precum si de masurile legislative aprobate in cursul anului.

In acest context, ministrul a recunoascut ca anumite componente ale bugetului general consolidat au inregistrat diminari ale veniturilor, printre acestea aflandu-se si bugetul de stat: minus 1,3 miliarde lei.

Totodata, Ionut Misa a prezentat principalele instututii care au primit bani la rectificare, fara a face vreo referire la cele care au pierdut fonduri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri