Platforma Romania 100 considera ca toti antreprenorii din Romania (microintreprinderi, PFA-uri, afaceri de familie, societati medii si mari) vor suferi in 2018 din cauza “solidarizarii” fortate propuse de Guvernul Mihai Tudose II. In schimbul unor astfel de masuri, Organizatia solicita oprirea robinetelor de scurgere a fondurilor publice in buzunare private si recuperarea prejudiciilor aduse de cei condamnati pentru coruptie.

“Guvernul actual va introduce, din pacate, noi impozite prin care sanctioneaza, practic, angajatorii si angajatii productivi. Taxa de solidaritate va fi o mare lovitura data firmelor productive mai ales ca este anuntata doar cu doua luni inainte de introducere, fara nicio dezbatere publica cu actorii economici care vor plati anul urmator lipsa de predictibilitate a guvernului”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Potrivit documentului, aceste masuri nu au fost prezentate in campania electorala si arata o forma de disperare in ceea ce priveste strategia fiscala.

“Toate aceste taxe reprezinta o parte insemnata din arsenalul de sufocare a pietei si a investitiilor in inovatie. Platforma Romania 100 considera ca cea mai puternica forma de solidaritate o reprezinta, de fapt, oprirea robinetelor de scurgere a fondurilor publice in buzunare private si recuperarea prejudiciilor aduse de cei condamnati pentru coruptie, lucruri pe care actuala coalitie de Guvernare nici macar nu le mentioneaza”, se mai arata in document.

NU exista directiva europeana care sa oblige Romania sa introduca o astfel de taxa

“Guvernul trebuie sa justifice de ce introduce aceasta taxa si ce destinatie va da statul acestor resurse suplimentare. Este o minima cerinta de transparenta si respect din partea guvernului fata de contribuabili. De asemenea, mentionam ca nu exista o directiva Europeana care sa oblige Romania sa introduca o asemenea taxa, asa cum in mod mincinos a afirmat ministrul Finantelor”, se arata in documentul citat.

Conform comunicatului, anuntul guvernantilor, transmis intr-un mod haotic, intempestiv si lacunar, ca angajatorii vor plati, incepand cu 2018, o ”taxa de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, fara a preciza la ce anume se refera procentul mentionat, reprezinta o greseala daca Romania mai doreste sa atraga investitii romanesti si straine cu valoare adaugata.

“Aceasta taxa descurajeaza investitiile realizate de antreprenorii romani si de potentialii investitori straini care tatoneaza Romania ca destinatie pentru a-si plasa proiectele greenfield”, se subliniaza in comunicat.

Totodata, Platforma Romania 100 avertizeaza ca volatilitatea manifestata de guvern in ceea ce priveste politicile fiscale si economice (TVA split, pilonul II de pensii, impozitul pe venitul global, mutarea contributiilor la salariat, si acum, din nou, taxa de solidaritate, trecuta anterior la “discutate si uitate”) se opune total principiilor de predictibilitate fiscala dorite de mediul de afaceri romanesc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri