Biroul nu mai este de foarte mult timp vazut ca un spatiu in care angajatii doar vin, lucreaza 8 ore, si apoi il parasesc, ci s-a transformat intr-un spatiu de entertainment, in care angajatii vin cu placere, in care colectivul si mediul de lucru au devenit mult mai prietenoase si in care atentia pentru detalii de orice natura este foarte ridicata, in asa fel incat a ajuns sa existe o reala concurenta intre companii pentru atragerea, dar si retinerea angajatilor.

Conform studiilor, cele mai multe ore din viata unui om sunt petrecute la birou, iar acest spatiu a trebuit sa se reidentifice intr-un loc in care angajatul sa se simta bine.

“Angajatii trebuie sa se simta atat confortablil, dar sa se si identifice cu biroul lor. Din aceasta cauza conceputul de New Ways of Working este din ce in ce mai folosit in cadrul companiilor din Romania. Angajatorii incearca sa ofere un mediu de lucru echilibrat intre viata profesionala si viata personala, colaborarea buna intre departamente, un spatiu de lucru la o calitatea ridicata, un spatiu de lucru insotit si de servicii complementare”, a declarat Razvan Iorgu, managing director al companiei de consultanta imobiliara CBRE.

Potrivit acestuia, exista o strategie comuna intre cresterea companiei, forta de munca si spatiul de lucru.

“Acest model de lucru este adoptat in primul rand de companiile cu un numar mare de angajati in care o mare parte a spatiului este de tipul open space, fiind organizat in functie de gradul de ocupare cu zone de lucru nealocate. Crearea de spatii nealocate optimizeaza spatiul de birouri inchiriat. Spatiu de birouri de tipul New Ways of Working ofera angajatilor spatii de lucru formale sau informale care ajuta la cresterea creativitatii si a colaborarii mai bune intre departamente”, a mai aratat Razvan Iorgu.

Pe ce mizeaza dezvoltatorii: sisteme moderne de iluminat si facilitati de aerisire a cladirilor

Acesta este si motivul pentru care tot mai multe companii decis sa isi reloce activitatea in cladiri de birouri noi, proiecte moderne, cu certificari verzi, care ofera posibilitatea companiilor sa isi proiecteze spatiul de lucru dupa bunul plac, iar acest segment de piata, cel al renovarilor si modificarilor spatiilor de birouri s-a bucurat de o crestere fulminanta a cererii in ultimii ani.

In momentul in care o companie ia decizia sa-si schimbe sediul, aceasta ia in calcul atat elementele financiare cat si schimbarea spatiului de lucru. “

“Companiile decid sa faca schimbarea in primul rand pentru angajati, incercand sa le ofere spatii de lucru atat din punct de vedere ambiant cat si din punct de vedere al specificatiei tehnice. In ultima perioada companiile se orienteaza catre cladiri cu specificatie verde, certifiarea de profil avand mai multe avantaje, printre care costuri operationale mult mai mici fata de o cladire convetionala sau un spatiu in care angajatii beneficiaza de un confort mult mai mare (spatii pentru biciclete si zone de vestiare)”, au aratat reprezentantii CBRE.

Conform datelor CBRE, toti dezvoltatorii mari ofera produse eficiente, construite cu tehnologie “verde”, incep sa le echipeze cu iluminare LED, cauta un mix de retail atragator, insa chiriasii existenti din piata au deja un contract intr-o cladire care este poate la 80% din performanta celor noi, insa, daca au semnat incepand cu anul 2009, au o chirie foarte competitiva.

“Nota 8 din 10 este suficient de buna pentru multe dintre companii, astfel balanta intre a investi in tehnologie noua, finisaje, dezvolta concepte high end, iar competitivitatea chiriilor devine dificil de manevrat. Proprietarii noilor proiecte depind destul de mult de cresterea organica a companiilor existente si cerinte de relocare / consolidare din acest motiv si intrarea unor noi companii in piata”, au mai aratat reprezentantii CBRE.

Un alt aspect important este reprezentat de dimensiunea cladirii, companiile fiind interesate de cladiri mari de birouri unde au posibilitatea de extindere, majoaritatea companiilor mari cauta spatii de birouri in business park-uri si opteaza pentru aceasta varianta si pentru zonele mai mari de spatii verzi unde angajatii se pot relaxa si unde am mai multe variante de locuri de luat masa.

Pe langa conceptul New Ways of Working, dezoltatorii din Romania au inceput sa implementeze si specificatii noi in ceea ce priveste dezvoltarea spatiilor de birouri, oferind solutii de iluminare completa cu LED, inaltime libera crescuta (3m intre tavanul casetat si podeaua flotanta), instalatii de ventilatie si aer conditionat (HVAC) moderne si eficienta, capabile sa acomodeze densitati foarte mari de angajati pe metru patrat, precum si sisteme de back-up avansate, capabila sa sustina nu doar sistemele de siguranta, ci intreg consumul cladirii, astfel incat sa asigure continuitatea business-ului in caz de intrerupere a energiei eletrice.

“Companiile se folosesc de toate aceste elemente pentru a atrage angajati. In Bucuresti, in acest moment, s-a creat o concurenta intre companii atat de atragere cat si de retinerea angajatiilor. Toata companiile multinationale din Bucuresti au planuri de extindere in urmatoare perioada si din aceasta cauza incearca sa atraga forta de munca prin toate mijloacele. Mentalitatea angajatiilor s-a schimbat in ultima perioada, daca acum cativa ani acestia erau atrasi strict de partea financiara, acum se uita si la alta elemente. Oamenii pun mai mult pret de mediul de lucru si se gandesc din ce in ce mai mult la calitatea vietii. Majoritatea companiilor multinationale din Romania ofera un mediu de lucru placut, cu foarte multe avantaje pentru angajati, precum locuri de relaxare, spatii de lucru neconventionale sau proximitatea de transportul in comun”, a declarat, la randul sau, Aurelia Luca, country manager al constructorului si dezvoltatorului imobiliar Skanska.

Spatiile de birouri vor deveni din ce in ce mai flexibile, datorita modului de lucru pe care generatia Y il aduce in contextul zilei de azi. Birourile fixe vor fi folosite pe principiul <<hot desking>>, numarul lor se va reduce, spatiul rezultat fiind in transformat in zone informale de lucru (sali de sedinta, zone de relaxare etc).

Mai mult, dezvoltarile de cladiri se vor pozitiona in noile zone de business (centru-vest si centru) datorita terenurilor cu potential ridicat de dezvoltare, accesului, proximitatii fata de universitati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri