In mai putin de jumatate de an, zona euro va avea o noua jurisdictie cu taxe mici, pe langa deja consacratele Malta si Cipru. Letonia va intra in competitia pentru atragerea companiilor straine cu o taxa pe profit de 15%, devenind astfel un fel de "Luxemburg al saracilor", potrivit LowTax.net

Investitorii straini au sesizat imediat oportunitatea si, potrivit Bloomberg, in prima jumatate din 2013, fluxurile de capital strain au atins 1,2 miliarde dolari, iar depozitele bancare ale nerezidentilor fiind deja la nivelul de 10 miliarde dolari, adica jumatate din totalul depozitelor din sistemul bancar leton.

Bancile locale mentioneaza ca in general companiile din fosta Uniune Sovietica sunt interesate sa isi mute activitatile in Letonia, zilnic fiind sute de solicitari din partea oamenilor de afaceri din Rusia, Belarus, Kazahstan sau Ucraina pentru a-si muta holdingurile si activele din Cipru in Letonia.

Taxa pe profitul companiilor este de 15% in Letonia, ceea ce este cu mult sub media europeana de 23,5%. Mai mult, din 2013 companiile de tip holding nu sunt taxate pe dividendele realizate in alte tari si nici pentru profiturile din vanzarea de actiuni.

De asemenea, ele pot transfera bani catre conturi din strainatate fara restrictii, motiv pentru care Letonia mai este numita "Luxemburgul saracilor".

Avantajele fiscale nu se opresc aici. Daca firma activeaza in domeniul telecomunicatiilor, exista o scutire de taxe pentru 25% din fondurile investite, pana la 50 milioane de euro.

Analistii considera ca trecerea la euro nu va creste increderea in economia letona, intrucat deja moneda era legata la cea europeana, dar va reduce riscul unor pierderi neasteptate si va usura contabilitatea firmelor.

Daca va ingrijorati ca Letonia ar putea deveni urmatoarea bula economica din zona euro, economistii ne linistesc. Valoarea activelor din conturile bancare era de 128% din PIB anul trecut, mult sub media eruopeana de 359%. In plus, in ultimii trei ani creditele neperformante au scazut de la 19% la 11%.

Un aspect alarmant insa este raportul destul de mare dintre credite si depozite din sistemul bancar leton. In 2012, acest raport ajunsese la 196%, in timp ce in Cipru acesta este de 123%, iar in Malta de numai 70%. Media in zona euro este de asemenea mai mica, de 110%.

Ce inseamna acest lucru? Daca raportul este prea mare, in general bancile au mai putina lichiditate pentru a oferi credite si trebuie sa apeleze la imprumuturi din piata interbancara, o varianta mai scumpa decat daca creditele ar fi fost acoperite de depozite.

La fel ca in cazul Ciprului, Letonia beneficiaza de un flux mre de clienti din Est, care cauta destinatii financiare apropiate si atractive. Astfel, Letonia sau Cipru sunt solutia mai ieftina pentru antreprenorii rusi care evita costurile de administrare mai mari din Marea Britanie sau Olanda.

Nu este clar inca daca Letonia poate fi considerata un paradis fiscal, avand in vedere ca multe tari din UE denumite astfel ar trebui sa fie percepute ca normale, dar in mod sigur Letonia prezinta multe avantaje fata de Franta, Belgia sau Portugalia, adevarate infernuri fiscale pentru investitori.

Sursa foto: http://www.flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri