Multe nume grele din antreprenoriatul romanesc au ales Olanda pentru deschiderea unor companii de tip holding. Cu toate ca sistemul fiscal olandez este sofisticat si relativ scump in comparatie cu alte jurisdictii offshore, este preferat pentru o serie de avantaje si pentru imaginea buna. Afla ce ii determina pe antreprenori sa aleaga Olanda in detrimentul Ciprului.

Recent, Radu Georgescu (45 de ani), cel mai cunoscut antreprenor din industria IT, si-a transferat actiunile de la una dintre companiile pe care le detine de la o structura de tip holding pe care a infiintat-o in Cipru in 2009 catre o alta companie, infiintata de aceasta data in Olanda, potrivit datelor disponibile in Monitorul Oficial

Georgescu a transferat actiunile de la Gecad Net - una dintre companiile pe care le detine, cu afaceri de 3,2 milioane de euro anul trecut, de pe compania Concentric Limited din Cipru, catre compania Concentric Holding BV, inregistrata in Olanda.

Desi nume grele din lumea afacerilor isi desfasoara afacerile din Olanda, acesta nu este cea mai eficienta din punct de vedere al costurilor. Intr-un clasament al celor mai ieftine paradisuri fiscale, Olanda ar sta la coada, dupa Luxemburg, Malta si Cipru.

Totusi, unul dintre cele mai des invocate avantaje de catre antreprenorii romani cand aleg sa isi mute rezidenta fiscala in Olanda este conventia de dubla impunere cu Romania.

Potrivit consultantilor fiscali din piata locala, tratatul de dubla impunere cu Olanda are cele mai mari scutiri dintre toate pe care Romania le-a incheiat.

Acest lucru inseamna ca un antreprenor roman care vrea sa evite taxarea cu 16% a dividendelor pentru firma din Romania are solutia sa isi faca un holding in Olanda si astfel, pe baza conventiei de dubla impunere, sa poata sa isi incaseze dividendele in fiecare an fara a fi taxat.

Statul roman ofera si el facilitatea de a nu fi taxat pe dividende, daca nu le distribui timp de doi ani.

Pentru a beneficia de un regim similar ca in Olanda in ceea ce priveste dividendele, in Romania trebuie sa astepti doi ani.

Pentru orice antreprenor acest regim este un avantaj urias, evitand astfel taxarea de doua ori a veniturilor ce i se cuvin de pe urma afacerii, o data prin impozitul pe profit si a doua oara prin cel pe dividende.

De asemenea, tot ca urmare a conventiei de dubla impunere cu Olanda, este mai avantajos sa iei credite prin intermediul holding-ului, pentru ca obtii unele scutiri la dobanzi.

Olanda are un sistem fiscal sofisticat, cu taxe relativ ridicate, in care este dificil sa "iti bagi banii din holding in buzunar". Si totusi, antreprenori renumiti, de la Dinu Patriciu la Radu Georgescu, au ales sa isi infiinteze holdinguri in tara lalelelor.

Potrivit specialistilor din piata, un atreprenor este dispus sa aleaga Olanda in detrimentul Ciprului in primul rand pentru imagine.

In momentul in care exista discutii cu fonduri de investitii pentru o viitoare achizitie a firmei romanesti, sunt sanse mari ca ofertantul sa doreasca o tranzactie cat mai "curata" desfasurata prin intermediul unui holding din Olanda.

Daca nu te gandesti sa iti vinzi afacerea, Cipru este alegerea perfecta, insa in cazul in care pregatesti un exit ai toate motivele sa te gandesti la Olanda.

In plus, o afacere care a ajuns la un anumit nivel nu se mai preteaza unei jurisdictii precum Cipru.

In Cipru, au existat probleme cu transparenta de multa vreme, dar pana la momentul crizei bancare lucrurile nu s-au agravat sau nu au fost prea mult bagate in seama.

Acum, Cipru are in mod clar o problema de imagine si multe firme germane au inceput "sa strambe din nas" cand trebuie sa lucreze cu holdinguri din Cipru.

Chiar daca situatia s-a stabilizat la nivel financiar-bancar si facilitatile fiscale vor fi mentinute, imaginea Ciprului ca paradis fiscal este patata si, probabil, multi antreprenori cu greutate si care tin la imagine vor evita sau vor parasi aceasta jurisdictie.

Malta este o alta varianta pentru cei care se refugiaza din Cipru, dar este mai scumpa, insa Olanda este de zece ori mai scumpa si mai costisitoare.

Consultantii fiscali spun ca nu te duci in Olanda daca nu ai cel putin un milion de euro in dividende, pentru a merita incasarea lor pe baza facilitatii date de tratatul de dubla impunere.

Luxemburg este o optiune mult mai buna decat Olanda, mai "cost effective" si cu o imagine foarte buna, dar aici trebuie sa astepti doi ani pentru a ridica dividendele fara sa platesti taxe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri