In activitatea de factoring ne dorim intotdeauna companii care au grija de afacerea lor, care nu vand doar pentru a-si creste afacerea, ci cu scopul foarte clar de a-si recupera banii, spune Alecsandra Valasuteanu (foto), Head of Factoring Vice President, Financing & Advisory, Corporate Investment Banking & Private Banking UniCredit Tiriac Bank.

  • Intotdeauna ma supara faptul ca lumea asociaza factoringul cu scontarea. In primul rand, in factoring se pleaca de la creditare si este foarte important sa intelegem ca factoringul este mai degraba un integrator de servicii. Vorbim despre componenta de finantare, care intotdeauna este optionala. Daca are nevoie o companie sa acceseze fonduri in avans le acceseaza, daca nu are nevoie, atunci nu. De aici, si o foarte mare flexibilitate.
  • Mai exista si alte doua componente principale, respectiv serviciile de colectare, pe care banca sau IFN-ul care este implicat in factoring le presteaza (deci exista o componenta de externalizare aici), si partea de asigurare la riscul de neplata. Aici intervine asiguratorul ca si suport, deoarece serviciul de asigurare este oferit contractual de factor direct companiei.
  • Perceptia asupra industriei de factoring s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, nu numai la nivelul companiilor cat mai ales la nivelul sistemului bancar. Motivatia principala a fost in cazul UniCredit de a accesa si de a castiga o nisa de piata unde nu erau foarte multi jucatori. Daca voiai sa continui sa creditezi piata, trebuia sa ai o solutie flexibila pe care companiile sa o poata accesa si in acelasi timp sa-ti ofere un control si o siguranta ca vei primi inapoi ceea ce finantezi.
  • Cei mai buni ani pentru factoring au fost 2011 si 2012. In 2011 fata de 2010 a fost o crestere de 42%, iar in 2012 de 11%. Asadar,cel mai mare volum s-a inregistrat in 2012. In 2013 scaderea a fost de 6,5% si in acest an in luna iunie piata avea o scadere de 10% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Daca ne uitam la cum a evoluat si economia, nu ma astept la un reviriment.
  • Piata interna a adus in 2013, o pondere 80% din totalul pietei de factoring. Daca ne uitam la luna iunie din nou aceasta participare a scazut la 73%, de aici vine si scaderea estimata. Exportul a ramas relativ constant iar importurile au crescut cu 15%.
  • Exista diferenta de motivatie in a accesa produse de factoring. Daca pentru companiile mici si mijlocii, dar si pentru cele mari cu capital autohton, motivatia principala este finantarea, pentru multinationale motivatiile principale sunt anumite limite impuse de catre compania mama cu privire la expunerile pe animite tari sau pe anumite zone. Acestea s-au simtit foarte puternic in 2009 si 2010, moment in care limitele de risc pe ECE au fost foarte clar stabilite.
  • Pentru factoring ne dorim intotdeauna companii care au grija de afacerea lor, care nu vand doar pentru a-si creste afacerea, ci scopul foarte clar, de a-si recupera banii. Sa contractezi o polita de asigurare de credit inseamna sa realizezi in piata lucrezi astazi, inseamna ca iti pasa de banii pe care ii pui in piata, inseamna ca iti pasa de banii pe care banca ti pune la dispozitie sa-ti derulezi afacerea.

Alecsandra Valasuteanu conduce echipa de factoring a UniCredit Tiriac Bank, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de factoring din piata autohtona, cu o cota de aproximativ 30%. Cu peste 10 ani de experienta in domeniul financiar, Alecsandra si-a inceput cariera in UniCredit Leasing Romania ca Senior Relationship Manager, in cadrul departamentului de Echipamente & Finantare de Proiecte. In 2007 s-a alaturat UniCredit iriac Bank, specializandu-se in factoring. Incepand cu februarie 2011, Alecsandra reprezinta UniCredit Tiriac Bank in Consiliul Director al Asociatiei Romane de Factoring, iar in iunie 2013 a fost invitata sa faca parte din Grupul de Ambasadori ai Factors Chain International, o retea globala de 273 de companii de factoring de top, din 76 de tari, care acopera peste 80% din volumele de factoring international si nu numai.

WALL-STREET 360, emisiunea de business care iti prezinta o industrie la 360 de grade, este difuzata in fiecare zi la ora 12:30. Saptamana 17-22 noiembrie, realizata in parteneriat cu firma de asigurari comerciale Euler Hermes, este dedicata Riscurilor si IMM-urilor din Romania.


Broadcast live streaming video on Ustream

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri