Programatorii si tinerii care incep programe de internship se cred speciali si egali mentorului si isi permit sa puna conditii angajatorului. "Tinerii sunt extraordinari, foarte destepti, iari noi ii sustinem mereu", spune Simona Onea, senior HR consultant la Total Soft.

"Sunt alintati datorita faptului ca sunt foarte vanati de majoritatea companiilor. Viitorul este clar in zona de software. Deja nu mai este un foarte mare avantaj ca programator sa pleci din Romania si sa lucrezi in afara. Cred ca sunt aproape aliniate salariile din Romania cu cele din afara. Faptul ca foarte multe companii intra pe piata din Romania nu face decat sa impinga salariile", explica Simona Onea (foto), senior HR consultant la Total Soft.

In Romania, un salariu pentru junior in programare porneste de la 500 de euro si poate ajunge la 1.500 euro pentru pozitii de manager, potrivit recrutoriilor romani.

Tinerii de astazi: uimitor de destepti, se cred egali mentorului si propun sa fie avansati

Angajatii din IT fac parte din generatia Y, sunt persoane dornice sa invete, s-au si nascut cu tehnologia si ard etapele in cariera. In opinia Simonei Onea, tinerii de astazi "sunt uimitor de destepti" si, mai mult decat atat, nu simt diferenta de generatie si cer sa fie implicati in proiecte. "Se cred egali mentorului, dupa o saptamana-doua au idei, intervin in proiecte. Sunt chiar uimitori. Sunt grozav de destepti. Se cred si sunt speciali si atunci isi permit sa puna si conditii", subliniaza specialistul in recrutare, care pana in prezent a angajat in jur de 800 de oameni.

Astfel, un tanar absolvent care lucreaza in programare si vrea sa-si continue studiile si sa aiba un program de lucru flexibil obtine in general aceste beneficii de la angajatori. In plus, ei vor si pot trece ursor de la o arie de expertiza la alta, spre exemplu de la programare laconsultanta dupa trei luni in companie. "Ei sunt cei care propun sa li se schimbe pozitia in organizatie. Tot ei propun sa intervina in alt gen de proiecte, mai ales in cele internationale", completeaza reprezentantul TotalSoft.

Angajatii din IT isi doresc sa fie consultanti pentru a se expune la clienti, sa lucreze dinamic, sa nu stea numai in sediul companie si isi doresc sa vada mai multe industrii. Fetele isi doresc mai multa expunere la client, iar consultanta este o zona de succes pentru absolventele de universitati tehnice, care prefera in general sa se indrepte spre management de proiect, consultanta sau analiza de business.

In Romania, sunt 95.000 de angajati in domeniul IT. Cei mai multi dintre acestia, in jur de 45.000 de oameni, se afla in Bucuresti. De altfel, 70% dintre cele mai mari 25 de companii de software din Romania au cele mai numeroase echipe in Capitala.

Printre cei mai mari angajatori din Bucuresti se numara operatorii telecom Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote, RCS&RDS, UPC si companii de IT precum Oracle, IBM, Siveco, Luxoft, Totalsoft, Ubisoft, Gameloft.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri