Industria farma este intr-o stare incerta, insa piata se va mentine pe crestere in 2015, prognoza bazandu-se in primul rand pe acoperirea cererii care ar putea veni din partea pacientilor fara tratament, afirma Petru Craciun, director general al Cegedim, la WALL-STREET 360, emisiune realizata in parteneriat cu distribuitorul de medicamente Farmexpert.

Piata de farma a cunoscut un declin treptat incepand din 2008, cu toate ca Romania avea cateva caracteristici care o faceau unica in regiune. "In jurul anului 2007, putin inainte si dupa aderarea la UE, piata romaneasca era o mica vedeta regionala, pentru ca la o populatie relativ mare si la o nevoie insuficient acoperita, plus cateva sperante de imbunatatire de standard european, devenise foarte atractiva pentru multa lume", arata managerul Cegedim, precizand ca lucrurile s-au mai degradat incepand cu 2008.

Cu toate acestea, industria farma a incheiat 2014 cu un usor avans, de 6,2%. Cresterea nu a fost insa simtita ca atare. "Aceasta crestere a avut, din cauza reglementarilor in vigoare, ca rezultat, o taxa claw-back mai mare decat ne asteptam, asa incat, in materie de rentabilitate, evolutia a fost negativa, poate chiar cu cateva zeci de procente", adauga Petru Craciun. Astfel, producatorii platesc, acum, o taxa claw-back de circa 25% din vanzari. In plus, marjele de profit brute pentru producatori au scazut anul trecut.

Prognoza pentru 2015 arata continuarea trendului de scadere, insa cifrele raman pe plus. "Ma astept ca de la prognoza anterioara de 1,8% sa asistam la o crestere de pana la dublu, in jurul a 3,5%", sustine managerul companiei Cegedim, invitat la WALL-STREET 360.

Aceasta crestere se bazeaza pe cererea inca ridicata care mentine potentialul acestei piete ridicat. "Avem in continuare zone destul de mari insuficient acoperite de tratament. In ce masura aceasta nevoie se concretizeaza in consum depinde de foarte multi factori, mai ales ca in ultimii 3-4 ani evolutia profuselor si companiilor tine foarte mult de masurile de reglementare, care continua sa apara si intr-un mod nu foarte predictibil", conchide Petru Craciun.

Seria de emisiuni de business WALL-STREET 360 din saptamana 9-13 februarie este dedicata industriei farma. Proiectul VIDEO este realizat in parteneriat cu distribuitorul de medicamente Farmexpert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri