Daca insolventele au fost numeroase in 2014 in randul farmacistilor si al unor distribuitori, anul acesta intram intr-un prim proces de reasezare a pietei, cu toate ca inca se inregistreaza insolvente aproape zilnic, iar marjele de profit raman la un nivel scazut, sustine Iulian Trandafir, director general Farmexpert.

"Se inregistreaza insolvente in randul farmaciilor, aproape zilnic. Au fost cazuri foarte mari la final de an, care s-a incheiat cu o insolventa a unui mare distribuitor, iar ianuarie a inceput cu o avalansa de insolvente", afirma CEO-ul Farmexpert.

Cand criza a venit, iar piata s-a aplatizat, au inceput sa se simta gaurile din casieriile farmaciilor.

Principalul motiv pentru aceasta situatie de pe piata este preponderenta unui management neadecvat situatiei actuale. "In perioadele de boom ale pietei farma, lucrurile mergeau ca la FNI: nu conta cat cheltui, pentru ca oricum a doua zi faceai mai mult. Cand criza a venit, iar piata s-a aplatizat, au inceput sa se simta gaurile din casieriile farmaciilor", a declarat Iulian Trandafir. "Competitia insolventelor", cum o numeste el, a inceput in lunile iunie si iulie 2014 si va dura pana in august-septembrie 2015. "Cine va trece de aceasta perioada va lucra intr-o piata mai curata".

Profitul unei farmacii pe luna, la nivelul unui salariu de multinationala

La acest val de insolvente se adauga o alta problema a pietei, si anume profiturile scazute. Farmexpert a analizat circa 2.800 de societati de pe piata si a aflat ca profitul net mediu este de circa 4%. "4% este, pentru un retailer, aproape de zero. Cred ca avem cea mai mica rata de profitabilitate din Europa. Sunt farmacii care au cifra de afaceri de 3 milioane de lei, profitul fiind de 120.000 lei, adica 10.000 lei pe luna, o suma mica pentru o farmacie", arata directorul Farmexpert.

In ciuda acestor "gauri" din piata, Romania a scapat de cel mai rau scenariu posibil, arata Iulian Trandafir, care invoca in acest sens liberalizarea pietei farmaceutice, care a fost aplicat in trei tari europene, printre care si Ungaria.

Pentru a afla care este pulsul industriei farma, urmariti materialul VIDEO de mai sus.

Seria de emisiuni de business WALL-STREET 360 din saptamana 9-13 februarie este dedicata industriei farma. Proiectul VIDEO este realizat in parteneriat cu distribuitorul de medicamente Farmexpert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri