Noul Cod Fiscal aduce un val de relaxari in zona fiscalitatii, insa dincolo de acestea, mediul de afaceri isi doreste stabilitate si predictibilitate, dar si imbunatarirea relatiei cu ANAF, precizeaza Angela Rosca, partener in cadrul firmei de consultanta fiscala TaxHouse. Ea isi exprima speranta ca Parlamentul sa aiba "intelepciunea sa inteleaga modificarile tehnice, dincolo de aspectele pur politice ale reducerilor de cote".

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a prezentat, la mijlocul lunii februarie, principalele modificari din noul Cod Fiscal propus de Guvern. Printre acestea, amintim:

  • reducerea TVA de la 24% la 20% din 2016
  • scaderea cotei unice la 14% din 2019
  • eliminarea impozitului pe dividente si a taxei pe constructii speciale
  • introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016.

Propunerile sunt in prezent in dezbatere publica si urmeaza sa ajunga in Parlament, respectiv la Senat, ca prima Camera sesizata, saptamana viitoare.

Ce asteptari au oamenii de business? "Antreprenorii vor un nou Cod Fiscal, insa, mai presus de asta, isi doresc stabilitate, predictibilitate si o relatie cat mai normala cu autoritatile fiscale, respectiv cu ANAF. Contribuabilii onesti isi doresc ca resursele lor sa nu fie consumate inutil intr-o batalie cu autoritatile", spune Angela Rosca, managing partner TaxHouse. Potrivit acesteia, printre inconvenientele pentru antreprenori se numara penalitatile de intarziere, penalitatea de nedeclarare pe care Noul Cod vrea sa o implementeze din 2016, modul in care se efectueaza inspectiile fiscale, modul in care se tergiverseaza finalizarea lor, dar si lipsa unui deadline clar.

Proiectul noului Cod Fiscal vine cu un val de masuri de relaxare fiscala, care reprezinta o surpriza pentru mediul de afaceri. Dincolo de aceste masuri - reducerea TVA, CAS si a cotei unice - mediul de afaceri e interesat de stabilitate, spune consultantul fiscal de la TaxHouse. "Stabilitatea e mai importanta decat o reducere azi urmata de o crestere maine, e complicat sa lucrezi cu ceva fluctuant", precizeaza ea pentru wall-street.ro.

Eliminarea impozitului de dividende, dintre cele mai bune masuri

"Daca luam eliminarea impozitului pe dividende la pachet cu sistemul de holding care a fost deja implementat, cred ca este una dintre cele mai bune masuri din draftul noului Cod Fiscal, pentru ca va ajuta in a stabili Romania ca o destinatie pentru companiile de tip holding, va ajuta la repatrierea multor profituri in tara de catre cei care au avut astfel de profituri si le-au tinut in companii din strainatate, dar si la o consolidare mai buna a bazei de impozit pe profit in Romania" - Angela Rosca.

In ceea ce priveste reducerile de taxe, respectiv TVA si CAS, ambele masuri sunt benefice, sustine consultantul fiscal, care spune ca discutia ar trebui trasata in functie de ce vrem sa incurajam in economie: "TVA redusa stimuleaza consumul pe toate laturile, de catre oricine; reducerea de CAS va rezulta intr-un impact pozitiv la nivelul angajatilor si al angajatorilor". Reducerea CAS poate aduce constributiile sociale mai aproape de media europeana de 33%, pe care Romania nu a atins-o nici dupa reducerea cu 5% aplicata in toamna, nivelul actual fiind de 40%. In ceea ce priveste TVA, aplicarea reducerii ar situa Romania sub media europeana de 22%.

Ar trebui sa intram intr-o era a predictibilitatii.

Potrivit reprezentantului TaxHouse, cele mai sensibile subiecte din draftul prezentat de Darius Valcov sunt reducerea cotei unice, care vine la pachet cu o introducere de asigurari sociale de sanatate pe toate tipurile de venituri ale unui cetatean, dar si plafonarea acestei contributii la cinci salarii medii pe economie. Mediul de afaceri propune, in schimb, plafonarea la trei salarii medii, masura care ar fi "un stimulent pentru aducerea veniturilor din zona gri sau neagra in zona alba".

Microintreprinderile vor fi subiectul unor modificari importante, care le va modifica atat statutul, cat si relatia cu statul. Din totalul companiilor inregistrate in Romania, acestea reprezinta in jur de 75%-78%, insa au un numar de angajati mai redus. In plus, noul Cod modifica pragurile pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor, dela 65.000 euro in prezent, pana la 100.000 euro in 2019. In plus, apare si un impozit de 1%, respectiv 3%, in functie de numarul minim de angajati pe care acestea ar trebui sa ii aiba.

Pentru mai multe analize si informatii despre fiscalitate, urmareste emisiunile de business WALL-STREET 360 de saptamana aceasta (9-14 martie), care vor fi difuzate in fiecare zi, de la ora 12:30. Emisiunea WALL-STREET 360, realizata in parteneriat cu compania de consultanta fiscala TaxHouse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri