Daca in cazul unei afaceri aflate la inceput antreprenorul poate controla intreaga activitate, atunci cand aceasta se dezvolta, alegerea unui investitor devine imperativa, considera Cezar Scarlat, partener al fondului de private equity Abris Capital Partners, unul dintre cele mai mari fonduri de acest fel din regiune cu expunere pe piata locala.

Cu aproape 20 de tranzactii la activ in intreag cariera, din care cinci au fost incheiate in ultimii doi ani cu Abris Capital Partners, fondul de investitii regional pe care il conduce pe piata romaneasca, Cezar Scarlat a vorbit la WS 360 despre relatia antreprenor-fond de investitii.

Cat de provocator este la sefia unui fond de investitii? "Am intotdeauna un deal rush, imi place sa inchid o tranzactie si sa vad un business interesant, sa merg dupa el si sa conving antreprenorul ca eu sunt partenerul potrivit", marturiseste Cezar Scarlat, in emisiunea WALL-STREET 360, realizata in parteneriat cu casa de avocatura PeliFilip.

Fondul Abris Capital Partners are in prezent sub administrare aproape 900 de milioane de euro, planurile de investitii fiind concentrate in Europa Centrala si de Est, cu preponderenta in Polonia si Romania.

Start de 2015 in antreprenoriat

Cezar Scarlat este optimist la inceput de 2015 cu privire la tendintele macroeconomice. "Vedem Romania ca unul dintre polii de putere regionali, din punct de vedere economic".

In ciuda tuturor oprelistior, a taxelor mari, a mediului care nu ajuta antreprenorul, el reuseste sa castige.

Acelasi optimism caracterizeaza si antreprenorii. "Din punctul meu de vedere, antreprenorul este un erou modern. In ciuda tuturor oprelistilor, taxelor mari, a mediului care nu ajuta antreprenorul, el reuseste sa castige", arata partenerul Abris Capital Partners.

Relatia antreprenor - private equity

Daca in cazul afacerilor mici functionarea acestora este facilitata chiar de antreprenor, care se ocupa indeaproape de business-ul lui si care influenteaza orice decizie, atunci cand compania creste, lucrurile se complica. "In aceasta etapa, antreprenorul trebuie sa inteleaga ca business-ul ajunge sa il sufoce si sa duca business-ul mai departe impreuna cu noi".

De altfel, strategia generalista a fondului Abris Capital este "investitia in orice domeniu". Portofoliul actual include banci, firme de leasing, dealeri auto, curieri, producatori de aluminiu, dar si companii din alte sectoare. In schimb, unul dintre domeniile pe care fondul nu il exploateaza este cel de real estate, care este de fiecare data disponibilizat din companie, iar banii sunt investiti in cresterea afacerii.

Repere regionale in antreprenoriat: Polonia vs. Romania

Romania este o tara aflata in dezvoltare in ceea ce priveste ciclurile de business, tendinta aliniata de altfel cu a tarilor din regiune. In schimb, diferenta apare in functie de sectoare. Cezar Scarlat da exemplul unui serviciu de curierat in care au investit in Polonia, care este cu "vreo 5-6 ani inaintea Romaniei in acest domeniu". In schimb, daca ne comparam cu Europa de Vest, spune el, orice domeniu poate fi catalogat ca emergent.

"Business-urile din Romania nu sunt inca atat de mari pentru procese competitive, asta e realitatea", spune investitorul. De aceea, asocierea cu fondurile este benefica pentru antreprenori, care cu greu pot intra in procese competitive, care pot duce la intreruperea afacerii, detaliaza el.

Cezar Scarlat descrie piata de private equity, pe care activeaza, ca fiind una "antreprenoriala si oportunistica" in acelasi timp, in functie de oportunitatile de pe piata.

Viata post-tranzactie

Care sunt procesele prin care trece o companie in urma unei investitii de la un fond ca Abris Capital Partners? "Pe langa infuzia de capital, urmeaza imbunatatirile operationale, investitiile si profesionalizarea: incercam sa facem totul mai simplu de condus si de crescut", explica partenerul fondului Abris Capital. "Un deal cu un antreprenor este ca un mariaj", continua acesta.

Evaluarea este o stiinta pentru noi, investitorii, insa pentru antreprenor este un numar.

Pana se ajunge la tranzactia efectiva, orice companie trece printr-un proces de evaluare. "Evaluarea e o stiinta pentru noi, investitorii, insa pentru antreprenor e un numar", arata Cezar Scarlat.

Emisiunile de business WALL-STREET 360 de saptamana aceasta (16-20 martie), difuzate in fiecare zi, de la ora 12:30, analizeaza antreprenoriatul din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri