Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite de pe plan local, se asteapta ca anul acesta sa fie cel mai bun din ultimii 6 si mizeaza pe o crestere de 15% a volumelor totale intermediate, a declarat Traian Stancu, directorul de operatiuni al companiei, in cadrul emisiunii Wall-Street 360.

Managerul observa ca ponderea creditelor ipotecare standard este in crestere si ca imprumuturile in lei pentru o locuinta au depasit 95% din totalul creditelor ipotecare. O sinteza a celor mai importante declaratii facute de Traian Stancu la Wall-Street 360 o gasiti mai jos:

  • au fost 3 luni foarte bune din punct de vedere al creditarii pe piata rezidentiala si implicit 3 luni foarte bune pentru piata rezidentiala, Dupa primele 3 luni, cresterea este de 50% fata de aceeasi perioada din 2014 ca si volume de credite intermediate. Este un interes mult mai mare din partea clientilor, in esenta a revenit increderea la nivelul cumparatorilor si asta au simtit-o direct si dezvoltatorii si finantatorii.
  • din punct de vedere al costului creditului pentru persoane fizice suntem la un minim istoric din ultimii 15 ani, in timp ce preturile sunt stabile de mai bine de 1 an. Toate acestea contribuie la cresterea increderii clientilor.
  • valoarea medie a creditelor acordate prin Prima Casa ar fi 37.000-38.000 euro in orasele mari.
  • creste ponderea creditelor ipotecare standard pentru ca si costul creditelor ipotecare standard s-a apropiat foarte mult de costul creditului Prima Casa. Clientii care au un avans de peste 15% prefera sa aleaga creditul ipotecar standard, chiar si daca este eligibil pentru Prima Casa.
  • cel mai mic avans pentru un credit standard este de 15%. Putem finanta si 100% din pretul de achizitie cu conditia ca valoarea garantiei sa acopere la creditul in lei 118%.
  • ponderea creditelor in lei a crescut la peste 95% din creditele ipotecare. Este o premiera. Este pentru prima oara in Romania cand conditiile de cost sunt mai ieftine in lei decat in euro.
  • cel mai ieftin credit in lei ar fi cu 0,6 (pe 30 de ani inseamna 6% la rata lunara in plus) mai ieftin decat acelasi credit in euro.
  • marja fixa la credite este prezenta si in alte tari. In Europa Centrala marjele sunt mai mici.
  • din partea finantatorilor mai exista cerinte sa mai existe un garant. Pentru cei cu venituri din strainatate se cere si un garant din Romania.
  • cele mai bune credite din piata sunt pentru creditele ipotecare in lei: dobanzi de 4,3% pe an, o marja de 2,75% + ROBOR.
  • pe segmentul creditelor in euro pe 10 ani, cea mai mica marja este 4,25% + EURIBOR la 3 luni. Marea majoritate a optiunilor in euro sunt intre 5 si 6%. Pe Prima Casa sunt intre 3,9-4,1% incluzand comisionul de garantare. Costul total este tot in jur de 4%.
  • ne-am propus o crestere de 15% la nivelul intregului an in volume totale intermediate. Va fi cel mai bun an din ultimii 6.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri