La finalul lui 2015, unul dintre cele mai populare locuri din Centrul Vechi a fost inchis. Calif, un kebab boutique, asa cum il denumesc proprietarii, a ramas cu doar doua sedii. Motivul nu a fost cladirea, ci faptul ca Primaria nu a vrut sa-si mai asume responsabilitatea pentru terasele de iarna. Am vorbit la Wall Street 360 cu Radu Tanase, coproprietar al Calif, despre schimbarile aduse de momentul Colectiv asupra afacerilor din Centrul Vechi.

Prima shaormerie Calif s-a deschis in Centrul Vechi in 2010, iar de atunci actionarii au mai deschis inca doua restaurante cu specific turcesc in Bucuresti. Afacerea a crescut pana la o cifra de afaceri de peste 3 milioane de euro. Calif a luat o parte din clientii traditionali ai localurilor orientale.

Octombrie 2015, dupa incendiul de la Colectiv, a insemnat o schimbare a reglementarilor, autorizari mai difciile si aplicarea legii intr-un mod diferit. Asa ca Centrul Vechi a ajuns un flux de oameni poate comparabil cu 2010, dupa cum zice Radu Tanase. In acelasi timp, Calif a inchis primul sediu si a ramas cu doar doua. In 2016 ei vor sa se extinda si in zona de nord a Capitalei.

De ce a inchis Calif sediul din Centrul Vechi

„Primul nostru sediu a fost in Centrul Istoric, a urmat Califatul Iancului, apoi cel din Militari. De ce am inchis sediul in Centrul Vechi? Nu din cauza bulinei, pentru ca nu e incadrat la gradul de risc seismic 1. Odata cu implementarea mult mai buna legii cu privire la siguranta la incendii, Primaria Municipiului Bucuresti a decis ca pana la o noua reglementare sa nu mai acorde terase inchise pe timp de iarna. Acest moment cu ISU a intervenit exact in anotimpul in care noi construiam terasa de iarna“, a explicat Radu Tanase, coproprietar al Calif si Shoteria.

El spune ca nu a putut continua in aceste conditii, deoarece ar fi insemnat sa pacaleasca clientii. „Puteam sa continuam fara terase, dar spatiul nostru e de 60 de metri patrati, iar pentru salon de deservire avem maximum 8 metri patrati - doua mese si patru scaune. Cum sa pot functiona intr-un asemenea spatiu? Eu militez pentru consumului kebabului Calif in locatie, in principal pentru ca nu folosim aditivi, de aceea trebuie sa-l mananci fierbinte. De asta nu fac livrari, pentru ca e un produs care nu se preteaza la asa ceva. Eu neavand terasa in care sa pot sa tin oamenii, era urat sa-mi informez eronat clientii. Am luat o decizie grea, poate nebuneasca. Asteptam acum sa se reglementeze acest lucru, iar atunci ii dam drumul“.

„Primaria trebuia sa stabileasca regulile pentru terase - materialele din care sa fie construita, unde sa fie iesirea de urgenta, unde sa fie extinctoarele. Centrul Vechi functioneaza pe baza unui regulament stabilit de PMB. Este normal ca dupa momentul Colectiv sa fim mai atenti, dar poate asa suntem noi romanii, ca dupa un eveniment sa spunem gata si sa incepem sa curatam rapid. Nu e benefic. Primaria trebuie sa se puna in acord cu IGSU pentru regulamentele privind terasele. Suntem intre ape in momentul de fata, pentru ca nimeni nu a hotarat absolut nimic“, explica Tanase.

Centrul Vechi a ajuns la nivelul din 2010

„Un centru istoric atrage foarte multa lume, indeosebi turisti. Din 2010, de cand functionam acolo am vazut de la an la an cum au crescut numarul turistilor din centrul istoric al Bucurestiului. Se poate si la noi! Pentru ca exista baruri, restaurante, pub-uri, toata mixologia posibila. Centrul Istoric il vad ca pe un pol care poate duce Bucurestiul din punct de vedere al distractiei intr-o alta liga. Oameni buni, veniti in Centrul Istoric! Pana sa fie problema cu bulina, oamenii veneau in Centrul Istoric, acum toata lumea se gandeste. Pana acum nu ne-am gandit? Noi ne-am gandit de fiecare data. Sunt cladiri atat de vechi acolo, incat la un cutremur mai mare se poate intampla ceva. Dar pana acum tot noi, consumatorii, am mers acolo sa ne distram. Asa suntem noi“, a mai spus proprietarul Calif.

Potrivit lui Radu Tanase, imediat dupa Colectiv fluxul clientilor din Centrul Vechi a scazut, dar in ultima vreme s-a mai stabilizat. „Coroborat cu legea legata de riscul seismic, oamenii nu mai aveau de ce sa vina in Centru, pentru ca multe locuri s-au inchis. As spune ca in momentul de fata Centrul Istoric a ajuns la nivelul din 2010“, a spus Tanase.

„Noi vrem de-a doua zi sa facem curatenie? Nu vom putea. De aceea, consider ca legile s-au aplicat brusc. Ar fi trebuit sa existe un termen. As fi dat un termen de sase luni de zile pentru a vedea ce putem face. O consolidare la o cladire veche dureaza poate 18 luni. Cat dureaza sa facem? Hai sa dam oamenilor astora, in functie de urgente, acea perioada in care sa faca toata demersurile. Ne-am cam pripit. Cine a avut de pierdut? Bugetul Primariei. Am stat de vorba cu oamenii de acolo si mi-au spus ca incasarile scad. E normal, pentru ca nu se mai platesc chiriile“, a mai spus Radu Tanase.

Ma bucur ca macar, cu ajutorul organizatiei Hora si a lui Dragos Petrescu, am primit sase luni de zile pentru reautorizare. Noua, la finalul lui 2015, ne-au expirat autorizatiile de functionare. Ele se reinnoiesc de la an la an. Acum sa iei autorizarea ai nevoie sa vii cu avizari de ISU, cu multe alte acte, care inainte nu erau cerute. Legea exista, dar Primariile nu le cereau. Poate ca a fost si vina antreprenorilor, poate a fost si vina autoritatilor. Imi iau si imi asum ca nu ne-am interesat mai bine de la inceput“, a mentionat antreprenorul.

O alta problema mentionata de proprietarul Calif e faptul ca in cladirea in care functiona in Centrul Vechi, chiria se lua pe un singur an, deoarece apartinea Primariei. Astfel, pe langa faptul ca intregul edificiu are 600 de metri patrati, din care Calif ocupa aproximativ 80 de metri patrati, o consolidare nu ar fi putut facuta fara ca Primaria sa dea garantii pe termen lung ca va acorda chiria in continuare catre ei.

Horeca, dupa fumat

„Noi am implementat locatii fara fumat inca de la inceputul afacerii noastre. Respectul ramane atuul nostru. Din punctul asta de vedere, sunt pro legea antifumat. Haideti sa intram in normalitate. Hai sa-i respectam pe cei care nu fumeaza, hai sa ne respectam pe noi. Daca merg si mananc, e normal sa nu fumez. Daca merg intr-un bar, ajung acasa si imi miros hainele si trebuie sa le pun al spalat. Cum te simti? Legea asta e un lucru normal, in schimb va trebui usor, usor sa invatam clientii sa se obisnuiasca cu chestiunea asta - sa fumeze afara. Daca afara sunt -10 grade, lasa-te de fumat“, a comentat Radu Tanase legea impotriva fumatului in spatiu public, aflata acum la Curtea Constitutionala, dupa o contestatie a unui grup de parlamentari printre care cea mai vocala a fost Cristiana Anghel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri